Silnik 'świerszczy" na niskich obrotach |
Autor |
Wiadomość |
cyprys4 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-10-2007, 12:27 Silnik 'świerszczy" na niskich obrotach
|
|
|
Od paru miesięcy silnik "świerszczy" przy niskich obrotach (przy obciążeniu).Np. jadąc 40km/h na 3 biegu jak mu dam ostrzej gazu to wydaje takie dźwięki, ogólnie jest słabszy niż był. Również obroty na luzie ma niskie, na dobrze nagrzanym silniku. Co może być przyczyną??? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 22-10-2007, 13:36
|
|
|
Mi to wygląda na rozregulowane zawory. Jak auto zapala? |
|
|
|
 |
cyprys4 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-10-2007, 16:41
|
|
|
Rzeczywiście, nie dodałem że silnikiem trzeba trochę pokręcić żeby zapalił. Jak wygląda regulacja zaworów w tym miśku? Jest wogóle taka możliwość??? |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 22-10-2007, 23:09
|
|
|
cyprys4 napisał/a: | Rzeczywiście, nie dodałem że silnikiem trzeba trochę pokręcić żeby zapalił | Na zimnym czy rozgrzanym silniku? cyprys4 napisał/a: | Jak wygląda regulacja zaworów w tym miśku? | Luzy zaworowe regulowane są ręcznie. cyprys4 napisał/a: | Jest wogóle taka możliwość??? | Jeszcze jak |
|
|
|
 |
cyprys4 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-10-2007, 08:24
|
|
|
Na zimnym silniku ciężko zapala, choć na ciepłym też nie jest to tak jak powinno być. A za regulację luzu zaworów można się samemu zabrać, czy raczej szukać warsztatu w którym to zrobią ? (u mnie w mieście raczej japońców nie robią ) |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 23-10-2007, 08:40
|
|
|
Zawory wyregulujesz sam. Wejdź na stronę kolegi Krzyzaka i tam znajdziesz instrukcję jak to zrobić. |
|
|
|
 |
cyprys4 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-10-2007, 09:00
|
|
|
Wielkie dzięki Hugo:) Dam znać jak się za to zabiorę. |
|
|
|
 |
qpal
Forumowicz Mariusz
Auto: SEAT IBIZA 6L FR
Pomógł: 9 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 130 Skąd: Włocławek
|
Wysłany: 23-10-2007, 13:10
|
|
|
Co tak wszyscy upierają się przy zaworach? Z postu wnioskuje, że dzieje się to od jakiegoś czasu. Pytanie czy stało się to nagle, czy efekt narastał. Ja bym zajrzał pod maskę, i poszukał nieszczelności w układzie zasilania. Po prostu może łapie gdzieś lewe powietrze. Objawy do tego pasują. A swoją drogą, co oznacza świerszczy? Cyka, tyka, pogwizduje? Metaliczne cykanie lub tykanie z okolic głowicy to mogą być zawory. Każdy inny dźwięk, zazwyczaj sugeruje coś innego. Zawory nie rozregulowują się od tak, po prostu i momentalnie, musiało się coś sp***ć, może łożysko na dźwigni? |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 23-10-2007, 13:25
|
|
|
qpal, koszt regulacji zaworów jest żaden. Tym bardziej jeśli zrobisz to samemu. I napewno nic nie zaszkodzi.
Co do tematu to ja mam jakiegoś "świerszcza" w okolicach lewego nawiewu jak przyśpieszam. I nie wiem co to może być, ale się już prawie przyzwyczaiłem
qpal napisał/a: | Zawory nie rozregulowują się od tak, po prostu i momentalnie | Mogą, np. eksploatując nieodpowiednio auto na LPG. |
|
|
|
 |
cyprys4 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-10-2007, 22:48
|
|
|
Tu jest opis tego po czym mniej więcej to się zaczęło dziać: http://www.mitsubishi-gra...ighlight=#72957 A tego świersza trudno mi opisać. To na pewno nie taki dźwięk jak typowe klekotanie zaworów. Powiem tylko tyle, że kiedyś parę razy zdarzyło mi się zatankować kiepskie paliwo (w Fordzie) i dźwięk był taki sam jak teraz w miśku. Ale teraz to nie wina paliwa, bo tankuję go na różnych stacjach, i to solidnych. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 24-10-2007, 01:47
|
|
|
cyprys4 napisał/a: | Powiem tylko tyle, że kiedyś parę razy zdarzyło mi się zatankować kiepskie paliwo (w Fordzie) i dźwięk był taki sam jak teraz w miśku. Ale teraz to nie wina paliwa, bo tankuję go na różnych stacjach, i to solidnych. | A ja powiem tyle, że jakość paliwa może naprawdę rozchulać niezłą "orkiestrę" zaworów. Poza tym nieważne gdzie tankujesz, nie ma stacji "solidnych". Paliwo w Polsce jest do bani. |
|
|
|
 |
qpal
Forumowicz Mariusz
Auto: SEAT IBIZA 6L FR
Pomógł: 9 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 130 Skąd: Włocławek
|
Wysłany: 24-10-2007, 12:39
|
|
|
HUGO zgadzam się z tobą w kwestii regulacji zaworów. Ale:
- CYPRYS4 nie napisał, że jeździ na gazie.
- koszt regulacji jest prawie żaden, pod warunkiem, że się potrafi, ma czym, ma gdzie + koszt nowej uszczelki pod klawiaturę. W każdym innym przypadku koszty, te materialne jak i emocjonalne zasadniczo się zmieniają.
Mam prawo mieć własne zdanie i nie obstaje uparcie przy kwestii regulacji zaworów, nie odrzucam jej, poszukuje innych możliwych przyczyn awarii, zawsze zaczynam od rzeczy na pozór błahych, gdyż one są przyczyną nienormalnej pracy w 99%
Naszym obowiązkiem jest pomóc cyprys4 a nie udowadniać wyższość świąt Bożego Narodzenia nad świętem Wielkanocnym. Ja widzę to tak:
- cyprys 4 - suszy mnie
- hugo- napij się wody
- qpal - a może jednak kanapeczkę?
- hugo do qpal- woda nic nie kosztuje, i nie zaszkodzi
- qpal do hugo - masz rację, ale kanapka może też pomoże |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 24-10-2007, 17:02
|
|
|
qpal, w żadnym wypadku nie podważam Twoich teorii. Każdy z nas może mieć rację. qpal napisał/a: | + koszt nowej uszczelki pod klawiaturę | Niekoniecznie. Ja regulowałem zawory i założyłem starą. Nadal jest sucho. qpal napisał/a: | Mam prawo mieć własne zdanie | Jak każdy. |
|
|
|
 |
MisiekK
Forumowicz
Auto: Galant'99 2,5V6 A KOMBI WE
|
Wysłany: 24-10-2007, 18:58
|
|
|
Mam coś podobnego w Galancie 2,6V6'99 - swierszcz przy gwałtownym przyśpieszaniu w lewym nawiewie, spadek mocy i obroty jałowe przy automacie ok 500obr/min. Czasem zaczyna sie juz telepac.
Szukałem nieszczelnosci w dolocie powietrza bo miałem kiedyś takie objawy w Galaxy 2,8V6, ale nic nie znalazłem. |
|
|
|
 |
cyprys4 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-05-2009, 14:28
|
|
|
Zawory wyregulowane, świerszczyk pozostał... |
|