Wszystkomające radio 2DIN do GALA |
Autor |
Wiadomość |
minaj [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2007, 20:21 Wszystkomające radio 2DIN do GALA
|
|
|
Szukając do mojego GALA jakiegoś fajnego radia - co odtwarza coś więcej niż tylko zwykłe CD - natknałem się na 2DIN-owe (podwójna wysokość zwykłego radia) multimedialne, "wszystkomające" odtwarzacze z dużymi 6,5 - 7" dotykowymi ekranami LCD, np. takie cudo:
cudo1
albo taki:
cudo2 z GPS
Ponieważ w Galu mamy możliwość zamontowania takiego ustrojstwa (po wymontowaniu półeczki w środkowej konsoli) zastanawiam się nad ew. zakupem takowego.
Odtwarza wszystko co możliwe z płyt, Penów, kart pamięci itp. Niektóre modele mają nawet wbudowaną NAVI.
Czy może ktoś z Was przerabiał podobną "zachciankę" w celu uprzyjemnienia podróży w aucie???
lub może użytkuje coś takiego???
Zastanawia mnie oczywiście jakość takiego chińskiego sprzętu - za podobny - markowy trzeda dać średnio 3x tyle. |
|
|
|
 |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2007, 21:01
|
|
|
minaj napisał/a: | Zastanawia mnie oczywiście jakość takiego chińskiego sprzętu - za podobny - markowy trzeda dać średnio 3x tyle. | W przypadku tych uprzyjemniaczy jazdy cena jest miernikiem jakości. Trwałość wysoka, ale jakość niska
PS
Widzisz tam gdzieś nazwę producenta? |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2007, 21:29
|
|
|
widzialem pare miesiecy temu takie bajery w media w DE, sony za okolo 700 euro, mialo to samo i wiecej no i oczywiscie zajmuje tyle co normalne radio no i zdaje sie mialo wiekszy wyswietlacz i lepszej o niebo jakosci obraz/dzwiek. TANIE JEST DROGIE. a na allegro taki chlam to bym sobie wybil z glowy. |
|
|
|
 |
minaj [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2007, 21:30
|
|
|
bartek_nkm napisał/a: | W przypadku tych uprzyjemniaczy jazdy cena jest miernikiem jakości. Trwałość wysoka, ale jakość niska |
Wiem - "takie rzeczy to tylko w Erze" ale dlatego pytam o opinie - najlepiej osoby które coś takiego mają.
BTW w Bydgoszczy jest firma która za około 2 tyś montuje NAVI przerobione z Audi Navigation Plus >>TU<<
Wiesz coś na ich temat ?? |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2007, 21:45
|
|
|
szukasz bajeru to proponuje:
palm/pocket
gps receiver
komplet wyniesie okolo 1400 za dobry sprzet. masz wtedy nawet i DivX/XviD, komputer, dyktafon, telefon, kamere.... i wszystko to mozesz zamontowac pod radiem i wyjac kiedy chcesz. audio przez radio i ma ktos taki bajer?
zdgadza sie ze nawigacja typu audi ma same plusy: gowno nie mapy, gowno nie funkcjonalnosc... ale technika idzie do przodu. po co szukac czegos co jest po prostu przestarzale i zalatuje latami 90 minionego stulecia? i to jeszcze za takie pieniadze. |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 06-11-2007, 22:07
|
|
|
Nie zupełnie się zgodzę...
Miałem okazję rozbierać kilka takich códów, ściąganych przez eBaya albo z Hongkongu albo z Taiwanu. Firma niby "noname" ale środek to przeważnie Panasonic, lub Sony właśnie.
W sumie taki kombajn to wydatek ok. 250 GBP (z sat-navem). Osobiście wolę 2-din bo nie trzeba co chwilę chować/wyciągać panelu LCD, a gdy taki kombajn ma wbudowanego sat-nava to wygoda jest.
A o jakości dźwięku czy odbiorze sygnału TV i tak decyduje pozostały osprzęt. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2007, 22:16
|
|
|
no taa. ale jaka wygoda jak takie nawigacje bladza. po prostu sa do dupy. jak sie jezdzi po okolicy to moze ok ale po zaprogramowaniu powaznej trasy ladowanie w lesie albo w centrum gwarantowane. jednak optymalizacja kodu i map takiego np TT jest o conajmniej 5 generacji do przodu w porownaniu do dziecinnych zabaweczek z audi czy bmw nie mowiac o pseudo probach rekinow sony ect. specjalnie nie wspominam o mercedesie bo nie bylo o czym.
no chyba ze idzie tylko i wylacznie o efekty wizualne i wrazenie jakie mialo by to cos wywrzec na "wiesniakach z zadupia". |
|
|
|
 |
minaj [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2007, 22:41
|
|
|
Panowie, odchodzimy od tematu.
Odnośnie fabrycznych nawigacji- zgodze się, że na Polskie "drogi" lepiej sprawuje się AUtoMapa (mam, używam)- nawet w takiej dziurze w jakiej mieszkam pokazuje lokalne ulice i nr domów - mapy na płytach w systemie DX - takie jak w np. Audi nie do końca sobie radzą (szwagier ma w A8 i tak sobie... może kwestia wersji - nie wiem)
Wracając do "kombajnów" multimedialnych -
Cytat: | Miałem okazję rozbierać kilka takich códów |
Swinks - rozbierałeś z ciekawości czy naprawiasz takie sprzęty? Rozwiń prosze, bo chyba jak dotąd jesteś najbliższy tematu (miałeś cudo w ręku a nie tylko widziałeś na zdjęciu)
wracając do navi - na niej akurat najmniej mi zależy - niektóre "cuda" maja czytniki kart SD i można na nich zainstalowac Automapę (mają prcesor, Windę itp). |
|
|
|
 |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2007, 23:53
|
|
|
witam
wiec tak jak pisalem na PW...
TU TU I TU sa fotki dodam jeszcze jakas robiona w ciagu dnia bez blysku flesza z aparatu ktory psuje troche efekt
wybor napewno nie bedzie latwy ale dla kazdego zawsze sie cos znajdzie pozdro
[ Dodano: 06-11-2007, 23:54 ]
dodam ze rowniez poczatkowo rozwazalem te navke od audi ale jakos mnie nie przekonala |
|
|
|
 |
minaj [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2007, 00:16
|
|
|
cuuube napisał/a: | wybor napewno nie bedzie latwy ale dla kazdego zawsze sie cos znajdzie |
Jak dla mnie wygląda Super - a ponieważ to Kenwood - to pewnie i gra całkiem nieźle. |
|
|
|
 |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2007, 00:32
|
|
|
jesli chodzi o taki 2 dinowy sprzet musisz pamietac ze widac go bardziej niz tradycyjna 1 dinowke...wiec jesli autko stoi pod blokiem na niestrzezonym to musisz sie liczyc z wymiana szyby itd...
UZYWANY moze warto zainteresowac sie takim ale markowym . nowy jak juz pisalem sporo kosztuje a tamten to jest poprzedni model... jesli chodzi o JVC'a to w realu o niebo ladniejszy jest kenwood najlepszy z najlepszych wsrod sprzetow ogolnie jest chyba jednak Pionek
ja swoim autem nie bywam zbyt czesto na miescie bo pracuje w okolicach a jak jade na impreze to parking strzezony sie klania a tak ogolnie to chce wciagnac sprzet w AC
[ Dodano: 07-11-2007, 00:37 ]
GRA NIEZLE TO FAKT mimo ze narazie nie mam sub'a w bagazniku ! (sprzet posiada sterowanie osobne do skrzynki ale to chyba standart ) mozesz dzielic sobie tez dzwiek na strefy jesli mialbys np w zaglowkach monitory to z tylu dzieciaki moga grac w playa a z przodu mozesz sluchac muzy z USBka (na metrowym kablu do przciagniecia w latwo dostepne miejsce - podlokietnik )
[ Dodano: 07-11-2007, 00:41 ]
jesli chodzi o te sprzety co maja wysuwany monitor to jakos mnie to nie kreci bo wystaje i mozna latwiej zniszczyc przypadkiem zachaczajac ... a za kazdym odpalaniem sprzetu mechanizm musi go wyciagnac na wierzch a tu tylko w momencie wkladania plytki z filmem np wiec sa mniejsze szanse na ukrecenie calego mechanizmu choc napewno sa wytrzymale oba...
[ Dodano: 07-11-2007, 13:05 ]
foty sa w mojej mitsu galerii |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 07-11-2007, 16:44
|
|
|
Funkcjonalność sat-navu zależy w dużej mierze od możliwości hm... "geometrycznych" (???). Polska jeszcze pod tym względem tkwi w systemie tajno-wojennym i odbiornik sat-navu otrzymuje z satelit geostacjonarnych niepełne dane, lub ich brak, lub zafałszowane. Ten sam odbiornik za Odrą już pewnie funkcjonuje idealnie . W UK jakoś nikt nie narzeka na jakość różnego rodzaju sprzętu z sat-navem, a nawigacja po tzw. post code jest idealna.
minaj: rozbierałem takie kombajny bo je uruchamiałem/naprawiałem. Mam jakieś pojęcie o tym, a z hobby jestem krótkofalowcem, więc czasem mi coś wyląduje na biurku do poprawki. Jednak teraz technologia jest taka, że i naprawiać jest coraz mniej, raczej śmietnik. W sumie najłatwiej jest ze sprzętem "m'in'china" bo na układzie wyjściowym masz blok Siemensa, a reszta to Panasonic. Acha, w takim kombajnie pochodzenia azjatyckiego trzeba przerobić tuner TV na PAL-B/G. Dokładnie nie napiszę, ale w tych co idą do UK już mają gotowy PAL-I, z którego na Europę trzeba przesunąć fonię o 500kHz by był PAL B/G. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
novy
Mitsumaniak

Auto: EA5A SE
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 320 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 12-12-2007, 10:20
|
|
|
Nie no wydać na taką zabawkę ponad 5tyś to troche przesada. No ale bogatemu nikt nie zabroni
A co do navi to chyba lepiej zainwestowac w CB radio |
_________________ EA5A SE
N14 SR20DET - Turbo przeciąg
 |
|
|
|
 |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2008, 21:26
|
|
|
ktos szuka nadal takiego sprzetu ??? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=308843189
[ Dodano: 12-02-2008, 21:29 ]
novy napisał/a: | A co do navi to chyba lepiej zainwestowac w CB radio | mam tez ale nie zawsze jest kogo zapytac...a navi poprowadzi do celu |
|
|
|
 |
|