|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Lancer na gazie pali 13-15 litrów |
Autor |
Wiadomość |
johny [Usunięty]
|
Wysłany: 11-11-2007, 16:24 Lancer na gazie pali 13-15 litrów
|
|
|
Mam Lancera 1.6 16v 1995r przebieg 230tys. Jeżdże na lpg od roku.Początkowo spalanie po miescie bylo na poziomie 10litrów obecnie waha sie w granicach 13-15 litrów przy normalnej jeździe (za 10 zł czyli 5 litrów przejedzie sie kolo 30 kilometrów). Gazownik zmniejszył dawkowanie do minimum jednak nic to nie dało,nadal pali tyle samo.Jaka może być przyczyna tak duzego spalania? (u gazownika odczyt z sondy lambda byl prawidlowy,nie diagnozowalem jej jednak na zadej specjalistycznej stacji) |
|
|
|
 |
ruslana81
Mitsumaniak żona swego męża

Auto: Corleone&RalliKrówka
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 10 Sie 2006 Posty: 613 Skąd: W-wa Bielany & m3m
|
Wysłany: 11-11-2007, 19:01
|
|
|
1. Czy zawsze tankujesz gaz w tym samym miejscu? Niestety ja już kilkakrotnie nacinałam się na "cienki" gaz i wtedy spalanie było tak jak u Ciebie. Zatankuj w kilku różnyc miejscach i zobacz, czy się nic nie zmieni.
2. Po wymianie filtra gazu
i
3. doprowadzeniu układu wydechowego do ładu (sprawdź, czy nie masz żadnych "dziur") spalanie spadło do poziomu ok. 10l w mieście.
Z sondą nie było jeszcze nic robione.
To tyle, jeśli chodzi o moje doświadczenia. |
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-11-2007, 21:49 Re: Lancer na gazie pali 13-15 litrów
|
|
|
johny napisał/a: | Mam Lancera 1.6 16v 1995r przebieg 230tys. Jeżdże na lpg od roku.Początkowo spalanie po miescie bylo na poziomie 10litrów obecnie waha sie w granicach 13-15 litrów przy normalnej jeździe (za 10 zł czyli 5 litrów przejedzie sie koło 30 kilometrów). Gazownik zmniejszył dawkowanie do minimum jednak nic to nie dało,nadal pali tyle samo.Jaka może być przyczyna tak duzego spalania? (u gazownika odczyt z sondy lambda byl prawidlowy,nie diagnozowalem jej jednak na zadej specjalistycznej stacji) |
1.Wadliwa Lambda - ale piszesz że ją sprawdzałeś................ona albo chodzi albo nie- komp CI (chyba) nie wykryje czy pada (ale tu nie jestem pewny)
2. Filtr powietrza- lpg jest dość wrażliwy pod tym względem--może coś zatkało przewody powietrza(liście lub coś podobnego)
3. A filtr gazu wymieniałeś?????
4. Szczelność instalacji.........czasami może gdzieś po bokach spierdzielać.
5. Szkoda że nie wiesz jak pali na PB bo od razu wykluczyłbyś masę usterek.
6. Zejście z mieszanką do min NIC CI NIE DA- wręcz przeciwnie silnik będzie mulił i będzie więcej pił.............za duża też nie bo zaleje silnik i będzie mulił. Musi być dobrana idealnie. Spalanie na poziomie 9-10 litrów powinno wynosić przy Twoim autku -mniej więcej.
7. Do tego jak pisała ruslana81 - wydech może być gdzieś przebity......i moc ucieka co za tym idzie spalanie wzrasta. I tak jak ruslana pisała zmień stację - z własnego doświadczenia wiem że może miedzy stacjami być różnica 2-2,5litra ale jak zatankujesz raz drugi raz tez wróć do tej samej stacji, aby sprawdzić(bo różnie stacje odbijają)
Jaką masz instalację????????? |
|
|
|
 |
johny [Usunięty]
|
Wysłany: 11-11-2007, 22:15
|
|
|
Jesli chodzi o instalacje lpg to wiem ze komputer (sterownik) nazywa sie BINGO czyli polska firma
1. wydech,istnieje dziura,czyli do wymianybo wymieniany nie byl juz dawno dawno
2. filtra gazu nie wymieniałem od roku (czyli od zalozenia gazu)
3. filtr powietrza równiez wymienie
4. sprawdze przewody
5. pojade jutro do innego fazownika na optymalne ustawienie mieszanki bo faktycznie silnik zamula i ma sklonnosci do przerywania szczegolnie przy ruszaniu
6. szczelnosc instalacji rowniez sprawdze poniewaz juz raz zdarzylo sie ze na stacji nie odpieli mi pistoletu od gazu i wyrwalo caly zaczep do tankowania a sam go robilem
Gdyby zszedl do 10litrów po miescie (czyli tak 50 km za 10 zl bylbym zadowolony)
Jednak diesel to diesel i przy wymianie auta kupie ropniaka |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-11-2007, 22:41
|
|
|
wymieniłeś co najmniej kilka przyczyn wysokiego spalania