Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
lusterka
Autor Wiadomość
Szymon82 
Mitsumaniak
Szymon

Auto: Mitsubishi Sigma kombi 3,0 12v
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-11-2007, 21:16   lusterka

Witam, mam pewien problem z regulacją el. lusterek, która raz działa, raz nie działa w niektórych kierunkach. Nie wiem, czy coś nie styka na włączniku? Co należało by zrobić, rozmontować ten panel, czy może psiknąć jakimś specyfikiem?

Jeszcze jedno pytanie: zauwarzyłem, że coś mi brzęczy w wewnętrznym lusterku, jest to dość irytujacy objaw, czy lusterko to da się wyczepić z tego ramienia zakończonego kulką, czy też trzeba odkręcić całość?

Chi-Man
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2007, 21:54   

Witam,

rozruszać lustra ręcznie a następnie znów spróbować elektryki. Jak nie zadziałają rozebrać panel sterujący i przeczyścić styki w przełączniku regulacyjnym. Możesz pro forma sprawdzić bezpieczniki nr.: 19 i 4, ale gdyby to któryś z nich niedomagał nie działało by znacznie więcej rzeczy...

Pozdrawiam.

ps: lusterko wewnętrzne daje się wyczepić, ale nie rób tego na mrozie bo może przy tej operacji pęknąć szyba.

Szymon82 
Mitsumaniak
Szymon

Wysłany: 11-11-2007, 22:19   

Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Jutro spróbuję rozruszać lusterka, choć wydaje mi się że może to wina przełącznika, bo szwankuje lewe i prawe. Czy żeby dobrać się do panelu sterowania konieczny będzie demontaż boczku drzwi?

Co do lusterka wewnętrznego, to da się je wyczepić z tego kulistego sworznia? Szybę juz mam pękniętą więc nie ma obaw :)

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 11-11-2007, 23:13   

Szymon82 napisał/a:
Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Jutro spróbuję rozruszać lusterka, choć wydaje mi się że może to wina przełącznika, bo szwankuje lewe i prawe. Czy żeby dobrać się do panelu sterowania konieczny będzie demontaż boczku drzwi?

Nie jest konieczny, trzeba lekko podważyć z przodu (ta bardziej spiczasta część) i z powinno wyskoczyć bez problemów

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

Szymon82 
Mitsumaniak
Szymon

Wysłany: 17-11-2007, 21:41   

Witam! Idąc za radą kolegów wymontowałem panel sterowania lusterkami i szybami, rozmontowałem go, oczyściłem. Niestety nadal szwankuje, nieraz zaskoczy- problem dotyczy regulacji na boki, góra-dół chodzi dobrze. Czy coś jeszcze mogę w tej sprawie zrobić. W sumie przypadłość nie jest szczególnie uciążliwa, ale jak już jest el. to chciało by się żeby działało :) Może jeszcze raz do tego zajrzę.

Z obserwacji - podświetlany jest tylko panel kierowcy...może żeby nie rozpraszały zbędne światełka?

adpiekar 
Forumowicz

Auto: sigma 92r.12V, Pajero IV Dakar
Wysłany: 08-01-2008, 12:48   

Witam.W moim autku także nie działała regulacja,lecz wyjąłem,wyczyściłem wiem że nie powinienem(zmywaczem do paznokci,ale nie miałem nic innego)i zadziałało,i działa do tej pory.Ale zauważyłem właśnie że podświtlenie jest też tylko w drzwiach kierowcy,czy w pozostałych drzwiach u was jest podświtlenie czy nie?

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Wysłany: 08-01-2008, 15:29   

u mnie podswietla tez drzwi kierowcy/panel/ no i elek.foteli w sufitce

adpiekar 
Forumowicz

Wysłany: 08-01-2008, 16:00   

No tak,ale chodzi mi o to czy te przyciski z tyłu i w bocznych drzwiach pasażera są podświetlane.bo panel kierownika wycieczki się u mnie świeci.Popielniczki z tyłu są podświetlane,a do opuszczania szyb przyciski są ciemniutkie.

adpiekar.

syski
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2008, 16:06   

Witam
Przyciski do sterowania szyb nie są podświetlane.
Pozdrawiam

adpiekar 
Forumowicz

Wysłany: 08-01-2008, 17:39   

Dziękuję.O to chodzi,o to chodziło mi,dzięki jeszcze raz.
Pozdrawiam

kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Auto: eclipse 4G
Wysłany: 10-01-2008, 20:37   

he, he, - wszystkie przyciski do szyb i lusterek w mojej sigmie (1994) są podświetlane. świecą nawet miejsca, które trzeba nacisnąć, żeby otworzyć popielniczk w tylnych drzwiach. :D

do czyszczenia styków używajcie wyłącznie spirytusu, denaturatu lub dobrego bimberku. miałem kiedyś problem ze stykami joya w galancie - pomogło. pomaga też lecz na krótszą metę w pilotach rtv oraz w instrumentach klawszowych - metoda sprawdzona osobście...

DZIEŁA na SZTUKI

Chi-Man
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2008, 22:10   

kordiank2 napisał/a:
he, he, - wszystkie przyciski do szyb i lusterek w mojej sigmie (1994) są podświetlane. świecą nawet miejsca, które trzeba nacisnąć, żeby otworzyć popielniczk w tylnych drzwiach. :D

Hah i tak być powinno... :)

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Wysłany: 11-01-2008, 15:02   

no tak ale chodzi nam o to czy podświetlne są :
- przycisk opuszczania szyby pasazera przednich drzwi
- przyciski opuszczania szyb w drzwiach tylnych.
u mnie wszystko jest podświetlone oprócz tego co wyżej napisałem.pozdrawiam

Herdi
[Usunięty]

Wysłany: 12-01-2008, 11:41   

zbyszek05 napisał/a:
no tak ale chodzi nam o to czy podświetlne są :
- przycisk opuszczania szyby pasazera przednich drzwi
- przyciski opuszczania szyb w drzwiach tylnych.
u mnie wszystko jest podświetlone oprócz tego co wyżej napisałem.pozdrawiam

Bo fabrycznie nie są, ale u mnie już są :D , trzeba je wymienić, ja kupiłem za 50 zł cały moduł z drzwi kierowcy, przerobiłem resztę sterowań w innych drzwiach, wsadziłem diody zamieniłem guziczki na te z kupionego modułu i teraz mi świeci całe autko :)

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Wysłany: 12-01-2008, 15:58   

tak ale panelu kierowcy nie trzeba zmieniać tylko przełączniki szyb pasażerów na takie z diodami .../tak jak piszesz / i poprowadzić prądzik ... no i zaświecą się :wink: pozdro

Odpowiedz do tematu