Przesunięty przez: zbyszekm2 10-03-2008, 22:37 |
PAJERO II '93 long - Jak odkręcić kierownice? |
Autor |
Wiadomość |
svaq [Usunięty]
|
Wysłany: 20-11-2007, 21:24 PAJERO II '93 long - Jak odkręcić kierownice?
|
|
|
Wyczuwam lekki luz kierownicy tak jakby była niedokręcona w związku z tym pytanie jak się dostać do nakrętki mocującej kierownicę. Jeśli już było to przepraszam ale szukałem i nie znalazłem |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 21-11-2007, 21:34 Re: PAJERO II '93 long - Jak odkręcić kierownice?
|
|
|
svaq napisał/a: | Wyczuwam lekki luz kierownicy tak jakby była niedokręcona w związku z tym pytanie jak się dostać do nakrętki mocującej kierownicę. Jeśli już było to przepraszam ale szukałem i nie znalazłem |
Potrzebny jest długi imbus "6" z boki kirownicy jest otwór, w który trzeba włożyć ten imbus i odkręcić rubę, potem tylko wyciaga się kierownice. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
svaq [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2007, 18:24
|
|
|
Jak myślicie co może być przyczyną że kierownica jest luźna , nie chodzi mi luz na kole kierownicy . Kierownica ma luz w płaszczyźnie. mam ten samochód od miesiąca i nie wiem czy to sie pogłębia czy cały czas jest tak samo .
Bardzo dziękuje za pomoc oferowana na forum! Kupiłem ten samochód raczej do terenu niż jazdy po asfalcie ale najpierw chciałbym doprowadzić go do dobrego stanu technicznego. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 22-11-2007, 18:33 Re: PAJERO II '93 long - Jak odkręcić kierownice?
|
|
|
svaq napisał/a: | Wyczuwam lekki luz kierownicy tak jakby była niedokręcona w związku z tym pytanie jak się dostać do nakrętki mocującej kierownicę. Jeśli już było to przepraszam ale szukałem i nie znalazłem |
Przepraszam wprowadziłem w błąd cię, podany wyżej opis dotyczy DiDa. Masz podobny login do jednego z użytkowników naszego forum i my slałem że to on pyta. |
 |
|
|
|
 |
svaq [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2007, 21:03 Re: PAJERO II '93 long - Jak odkręcić kierownice?
|
|
|
Nie ma problemu . kierownice odkręciłem dostałem się do łożyska w kolumnie kierowniczej i widzę i czuje że tu jest dość duży luz , ale dalej sobie nie poradzę . Może ktoś wie co jest przyczyną i co trzeba wymienić ?? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 23-11-2007, 07:15
|
|
|
Prawdopodobnie trzeba wymienić całą kolumnę, tą część którz jest od urządzenia wspomagającego do kierownicy.
Może być luz na łożysku albo luz w miejscu gdzie jest regulacja położenia kierownicy.
Ale to nie jest drogi koszt. |
 |
|
|
|
 |
pantonik1
Mitsumaniak
Auto: Pajero III 3.2 DI-D Long
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 131 Skąd: Lubaczów
|
Wysłany: 29-11-2007, 14:49 koszt kolumny!?!
|
|
|
a może taniej byłoby pojechać jednak do mechanika, niech sprawdzi i wymieniu - może jakieś łożysko i po bólu! łożysko-a cały ukłąad to niebo a ziemia jeślu idzie o cenę! a układ jezdny jest ważny - również w komforcie podróżowania. ja bym tak zrobił, bo sam się nie za bardzo na tym znam, bom w innym kierunku kształcony:-) pozdrowionka |
_________________ O samochód należy dbać tak samo, jak o kobietę! - bądź bardzo podobnie:-) pantonik1 |
|
|
|
 |
|