Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
czy można tankować biodiesla do DiD'a
Autor Wiadomość
slawekw_79
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2007, 10:58   czy można tankować biodiesla do DiD'a

Witam
Zastanawiam się nad tym czy mogę tankować do DiD'a biodiesla.
proszę o opinię osoby które tankują alb tankowały kiedyś

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-11-2007, 12:19   

Pewnie że możesz... tylko później nie płacz tylko płać ;-) za naprawy...

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 29-11-2007, 13:00   

Opinie jak dziury w d...e
Ja uważam że możesz lać a dlaczego tak uważam.
Dlatego że połowa: niemców, holendrów i innych psów jeździ na opale swoimi nowymi dieslami, potem sprzedają polaczkom a ci się cieszą że wyrwali A6 albo BMW za średnią kasę z przebiegiem 120tyś (faktyczny 200-300tyś) i co i dalej , dalej polaczki leję opał tylko z ta różnica że w polsce i robia kolejne 150tyś. no i remont turbiny ale 500tyś. zrobione.
Więc jeżeli będziesz lał bio-diesla to na pewno będziesz miał lepsze paliwo niż opał.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2007, 15:05   

Student napisał/a:
Więc jeżeli będziesz lał bio-diesla to na pewno będziesz miał lepsze paliwo niż opał.

opal ma malo wspolnego z dieslem, a ja sam nieznam nikogo kto by sie odwazyl zalac bezposredni wtrysk opalem, niemcy tez nie sa tacy glupi.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 29-11-2007, 15:09   

tym bardziej że
arturro napisał/a:
niemcy tez nie sa tacy glupi.
i umieją oszczędzać to leją przyzwoite paliwo wiedząc jak wrażliwe są nowe dizle na szajs i ile to później kosztuje

slawekw_79
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2007, 19:16   

e ludziska ale mi chodziło o biodiesla a nie opał, i o DiD'a a nie jakieś tam marki samochodów, a zresztą co mnie obchodzi co niemcy leją!!!! zresztą ich opał jest czystszy od naszego diesla co go lejemy na stacjach. Jak ktoś nie wierzy proszę sobie poczytać raporty UOKiK

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 29-11-2007, 21:11   

Ależ nikt ci nie broni lać co tam sobie chcesz - twoje auto twój wybór twoja kasa jak się spierniczy. Prosta piłka. Nie? :badgrin:

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 30-11-2007, 07:24   

Oj panowie cieszę się że żyjecie w takiej niewiedzy :lol: i tak ufacie naszym sąsiadom zza Odry.

Ale faktycznie wybór należy do ciebie choć gdzybym Ja miał DID to na pewno nie zalał bym go niczym innym jak ropa.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2007, 08:14   

Student napisał/a:
Oj panowie cieszę się że żyjecie w takiej niewiedzy i tak ufacie naszym sąsiadom zza Odry.

nikt im nie ufa ale tak jak pisalem nie sa oni na tyle glupi zeby lac opal do silnika z bezposrednim wtryskiem, podobnie polacy.
zgodze sie ze leja do zwyklego diesla opal, zwykly diesel pojedzie nawet na zupie jazynowej ale nowoczesne konstrukcje szybko sie rozleca.

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2007, 10:36   

Biodiesel do DID się nie nadaje (podobnie jak reszta "wynalazków").
Ja się tak zastanawiam po co szukać oszczędności w aucie które standardowo mało pali :? ??
Największa oszczędność to sprzedać auto i kupić rower :twisted:

jarek 
Forumowicz
bus driver

Auto: MSS 1,9 DI-D S 115KM 2003
Kraj/Country: UK
Wysłany: 10-11-2008, 00:01   

Jestem nowy na forum ,dopiero teraz znalazłem ten temat i mam taką ciekawostkę związaną z biodieslem.Pracuję jako kierowca autobusu w anglii(to jest ważne,nie chwalę się) ,na zajezdni mamy swój CPN ale tylko z biodieslem.Wszystkie autobusy a jest ich ok 40 w ogromnej większości nowe(tylko kilka jest starszych niż7 lat),. jeżdzą na tym paliwie.Co więcej pracownicy mogą tankować i płacą po cenach hurtowych(tak też robią).Nikt nie narzeka ,silniki spisują się dobrze,mój szef ma Jaguara z limitowanej serii z 3 litrowym silnikiem diesla,jego syn BMW serii 1,żona Peugota 307 i też leją te paliwo juz pare lat i ok.Ja jestem jedyny który nie tankuję tam.ale nie wiem co tak napawdę myśleć o biodieslu :?: Póki co leję V-power na Shell i wszyscy się ze mnie śmieją.Może mają rację :!: :?: :!: :?:

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 10-11-2008, 08:26   

A ile u was wynosi procentowo dodatek biopaliwa do ON ? Bo biodiesel to przecież ON zmieszane z oejem rzepakowym ;) Jestem ciekaw jaka norma jest w UK.
Peugeot 307 mnie przekonuje, bo to prawie ta sama generacja common rail, wię jest się na czy oprzeć.

jarek 
Forumowicz
bus driver

Auto: MSS 1,9 DI-D S 115KM 2003
Kraj/Country: UK
Wysłany: 10-11-2008, 21:15   

Nie wiem jaka jest norma w anglii, wiem o ile się nie mylę że dodatek (i to też zależy czego) max może wynosić 8%.Peugot to chyba jest ta sama pierwsza generacja common rail,z małymi różnicami.W każdym razie dzwoniłem dzisiaj do serwisu z pytaniem czy można lać biodiesla do aut na gwarancji(którą mam) :p .Facet był zdziwiony moim pytaniem bo jeżeli to paliwo jest dopuszczone do sprzedaży i nie ma żadnych obostrzeń ze strony producenta(Mitsu) to dlaczego nie?Kwestią zostaje tylko czystość paliwa na stacjach co za tym idzie uczciwość pośredników. :twisted:

slawekw_79
[Usunięty]

Wysłany: 17-11-2008, 23:06   

ostatnio podczas wymiany filtra oleju mało zawału nie dostałem, podczas odpowietrzania filtra musiałem trochę przelac ropy do butelki. Ja patrzę i wącham a to nie ropa tylko jakiś olej choćby rzepak. Jestem mechanikiem często zdarzało mi się że coś myłem w ropie i wiem jak powinna wyglądać i pachnieć. no i dowiedziałem się, ja tankuje na Shellu a oni mają dodatek w postaci ok 30 % bio. tak jak 99% innych producentów paliwa. Aha co do biodiesla on ma 100 % bio w sobie

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 18-11-2008, 07:49   

slawekw_79 napisał/a:
Aha co do biodiesla on ma 100 % bio w sobie
Na 100% biodieslu żaden CR nie odpali. Tylko wolnossące diesle i TDi sobie z tym poradzą.
slawekw_79 napisał/a:
ja tankuje na Shellu a oni mają dodatek w postaci ok 30 % bio.
Na Shellu są 2 rodzaje diesla.

Odpowiedz do tematu