czy można tankować biodiesla do DiD'a |
Autor |
Wiadomość |
slawekw_79 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-11-2007, 10:58 czy można tankować biodiesla do DiD'a
|
|
|
Witam
Zastanawiam się nad tym czy mogę tankować do DiD'a biodiesla.
proszę o opinię osoby które tankują alb tankowały kiedyś |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 29-11-2007, 12:19
|
|
|
Pewnie że możesz... tylko później nie płacz tylko płać za naprawy... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 29-11-2007, 13:00
|
|
|
Opinie jak dziury w d...e
Ja uważam że możesz lać a dlaczego tak uważam.
Dlatego że połowa: niemców, holendrów i innych psów jeździ na opale swoimi nowymi dieslami, potem sprzedają polaczkom a ci się cieszą że wyrwali A6 albo BMW za średnią kasę z przebiegiem 120tyś (faktyczny 200-300tyś) i co i dalej , dalej polaczki leję opał tylko z ta różnica że w polsce i robia kolejne 150tyś. no i remont turbiny ale 500tyś. zrobione.
Więc jeżeli będziesz lał bio-diesla to na pewno będziesz miał lepsze paliwo niż opał. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 29-11-2007, 15:05
|
|
|
Student napisał/a: | Więc jeżeli będziesz lał bio-diesla to na pewno będziesz miał lepsze paliwo niż opał. |
opal ma malo wspolnego z dieslem, a ja sam nieznam nikogo kto by sie odwazyl zalac bezposredni wtrysk opalem, niemcy tez nie sa tacy glupi. |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 29-11-2007, 15:09
|
|
|
tym bardziej że arturro napisał/a: | niemcy tez nie sa tacy glupi. | i umieją oszczędzać to leją przyzwoite paliwo wiedząc jak wrażliwe są nowe dizle na szajs i ile to później kosztuje |
|
|
|
 |
slawekw_79 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-11-2007, 19:16
|
|
|
e ludziska ale mi chodziło o biodiesla a nie opał, i o DiD'a a nie jakieś tam marki samochodów, a zresztą co mnie obchodzi co niemcy leją!!!! zresztą ich opał jest czystszy od naszego diesla co go lejemy na stacjach. Jak ktoś nie wierzy proszę sobie poczytać raporty UOKiK |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 29-11-2007, 21:11
|
|
|
Ależ nikt ci nie broni lać co tam sobie chcesz - twoje auto twój wybór twoja kasa jak się spierniczy. Prosta piłka. Nie? |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 30-11-2007, 07:24
|
|
|
Oj panowie cieszę się że żyjecie w takiej niewiedzy i tak ufacie naszym sąsiadom zza Odry.
Ale faktycznie wybór należy do ciebie choć gdzybym Ja miał DID to na pewno nie zalał bym go niczym innym jak ropa. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2007, 08:14
|
|
|
Student napisał/a: | Oj panowie cieszę się że żyjecie w takiej niewiedzy i tak ufacie naszym sąsiadom zza Odry. |
nikt im nie ufa ale tak jak pisalem nie sa oni na tyle glupi zeby lac opal do silnika z bezposrednim wtryskiem, podobnie polacy.
zgodze sie ze leja do zwyklego diesla opal, zwykly diesel pojedzie nawet na zupie jazynowej ale nowoczesne konstrukcje szybko sie rozleca. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2007, 10:36
|
|
|
Biodiesel do DID się nie nadaje (podobnie jak reszta "wynalazków").
Ja się tak zastanawiam po co szukać oszczędności w aucie które standardowo mało pali ??
Największa oszczędność to sprzedać auto i kupić rower |
|
|
|
 |
jarek
Forumowicz bus driver

Auto: MSS 1,9 DI-D S 115KM 2003
Kraj/Country: UK
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2008 Posty: 83 Skąd: Berwick-upon-Tweed
|
Wysłany: 10-11-2008, 00:01
|
|
|
Jestem nowy na forum ,dopiero teraz znalazłem ten temat i mam taką ciekawostkę związaną z biodieslem.Pracuję jako kierowca autobusu w anglii(to jest ważne,nie chwalę się) ,na zajezdni mamy swój CPN ale tylko z biodieslem.Wszystkie autobusy a jest ich ok 40 w ogromnej większości nowe(tylko kilka jest starszych niż7 lat),. jeżdzą na tym paliwie.Co więcej pracownicy mogą tankować i płacą po cenach hurtowych(tak też robią).Nikt nie narzeka ,silniki spisują się dobrze,mój szef ma Jaguara z limitowanej serii z 3 litrowym silnikiem diesla,jego syn BMW serii 1,żona Peugota 307 i też leją te paliwo juz pare lat i ok.Ja jestem jedyny który nie tankuję tam.ale nie wiem co tak napawdę myśleć o biodieslu Póki co leję V-power na Shell i wszyscy się ze mnie śmieją.Może mają rację |
_________________ każdy jeżdzi tym czym lubi, lub na co go stać !!!
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 10-11-2008, 08:26
|
|
|
A ile u was wynosi procentowo dodatek biopaliwa do ON ? Bo biodiesel to przecież ON zmieszane z oejem rzepakowym Jestem ciekaw jaka norma jest w UK.
Peugeot 307 mnie przekonuje, bo to prawie ta sama generacja common rail, wię jest się na czy oprzeć. |
|
 |
jarek
Forumowicz bus driver

Auto: MSS 1,9 DI-D S 115KM 2003
Kraj/Country: UK
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2008 Posty: 83 Skąd: Berwick-upon-Tweed
|
Wysłany: 10-11-2008, 21:15
|
|
|
Nie wiem jaka jest norma w anglii, wiem o ile się nie mylę że dodatek (i to też zależy czego) max może wynosić 8%.Peugot to chyba jest ta sama pierwsza generacja common rail,z małymi różnicami.W każdym razie dzwoniłem dzisiaj do serwisu z pytaniem czy można lać biodiesla do aut na gwarancji(którą mam) .Facet był zdziwiony moim pytaniem bo jeżeli to paliwo jest dopuszczone do sprzedaży i nie ma żadnych obostrzeń ze strony producenta(Mitsu) to dlaczego nie?Kwestią zostaje tylko czystość paliwa na stacjach co za tym idzie uczciwość pośredników. |
_________________ każdy jeżdzi tym czym lubi, lub na co go stać !!!
 |
|
|
|
 |
slawekw_79 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-11-2008, 23:06
|
|
|
ostatnio podczas wymiany filtra oleju mało zawału nie dostałem, podczas odpowietrzania filtra musiałem trochę przelac ropy do butelki. Ja patrzę i wącham a to nie ropa tylko jakiś olej choćby rzepak. Jestem mechanikiem często zdarzało mi się że coś myłem w ropie i wiem jak powinna wyglądać i pachnieć. no i dowiedziałem się, ja tankuje na Shellu a oni mają dodatek w postaci ok 30 % bio. tak jak 99% innych producentów paliwa. Aha co do biodiesla on ma 100 % bio w sobie |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 18-11-2008, 07:49
|
|
|
slawekw_79 napisał/a: | Aha co do biodiesla on ma 100 % bio w sobie | Na 100% biodieslu żaden CR nie odpali. Tylko wolnossące diesle i TDi sobie z tym poradzą.
slawekw_79 napisał/a: | ja tankuje na Shellu a oni mają dodatek w postaci ok 30 % bio. | Na Shellu są 2 rodzaje diesla. |
|
 |
|