Czujnik ABS |
Autor |
Wiadomość |
Szymon82
Mitsumaniak Szymon
Auto: Mitsubishi Sigma kombi 3,0 12v
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Lis 2007 Posty: 201 Skąd: Poznań/Środa Wlkp.
|
Wysłany: 04-12-2007, 19:39 Czujnik ABS
|
|
|
Witam! Czy wymiana czujnika ABS jest skomplikowaną sprawą, czy też można to zrobić samemu?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2007, 20:14
|
|
|
Witam!
Uważam że jeśli jesteś trochą techniczny to możesz bez problemu wymienić czujnik.
Zwróć tylko uwagę że czujnik jest w obudowie i można a raczej trzeba odkręcić z obudową gdyż jest zwykle w niej zapieczony . Kupując czujnik np. od Eclipse jest identyczny jak przy sigmie musisz podać też który to czujnik bo zależy to od długości kabla.
np. wymiana z przodu
- zdjęcie koła
-odkręcenie (częściowe nadkola)
-odkręcenie czujnika i wypięcie kabla czujnika
Narzędzia klucz 12mm i wkrętak gwiazdka
klucz do kół + podnośnik
Pozdrawiam!
Tutaj masz więcej http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=10340 |
|
|
|
 |
Szymon82
Mitsumaniak Szymon
|
Wysłany: 04-12-2007, 21:34
|
|
|
czy konieczny będzie demontaż tarczy hamulcowej? |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2007, 10:24
|
|
|
Nie trzeba demontować tarczy hamulcowej bo masz bardzo dobre dojście do śrub już po zdjęciu koła! |
|
|
|
 |
Szymon82
Mitsumaniak Szymon
|
Wysłany: 06-12-2007, 20:42
|
|
|
Faktycznie dostęp jest dobry i sprawa nie wydawała się zbyt skomplikowana, ale niestety przy odkręcaniu starego zerwałem śruby, mimo że nie użyłem zbyt dużej siły...zatem skazany jestem na pomoc mechanika
pozdrawiam |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 06-12-2007, 21:25
|
|
|
Szkoda bo jak nie masz narzędzi czyli wiertarki i gwintowników M8, Szkoda że nie mieszkasz bliżej powalczylibyśmy z tym problemem i powoli w ciepłym garażu nie było by z tym problemu. Powodzenia |
|
|
|
 |
lukino [Usunięty]
|
Wysłany: 07-12-2007, 15:52
|
|
|
widzialem taki fajny tutorial ze zdjeciami w watku:
http://www.mitsubishi-gra...topic.php?t=515
Mialbym ogromna prosbe, jesli zabieracie sie czasami do prac warsztatowych to przy okazji zrobice kilka zdjec, zawsze to dobrze zobaczyc jak wyglada problem, np w tym watku, jak wyglada i gdzie dokladnie jest ten czujnik ABS-u. Nie mam zaciecia warsztatowego, ale czasem jak sie zobaczy na wlasne oczy jakie to proste i wcale nie takie straszne jak mowia, to moze przyjsc ochota by samemu cos zrobic a nie meczyc swojego mechanika...
Tez mam problem z ABS-em i chetnie sam bym sobie pobrudzil w tym rece. |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 07-12-2007, 15:58
|
|
|
Mam parę zdjęć dot Abs-u, ale mam takiego neta że nie mogę wysłać na serwer a dostawca już od paru miesięcy obiecuje że to zrobi np. nie mogę wysłać mail-a ani połączyć się ze stroną bankową .
Jak zrobi to prześlę.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
lukino [Usunięty]
|
Wysłany: 07-12-2007, 16:04
|
|
|
trzymam wiec kciuki za Twojego providera by mu sie udalo odetkac rurke do internetu |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 07-12-2007, 23:52
|
|
|
syski napisał/a: | Mam parę zdjęć dot Abs-u, ale mam takiego neta że nie mogę wysłać na serwer a dostawca już od paru miesięcy obiecuje że to zrobi np. nie mogę wysłać mail-a ani połączyć się ze stroną bankową .
Jak zrobi to prześlę.
Pozdrawiam |
Trochę OT sie robi ale takich "dostawców" to sie powinno karać conajmniej chłostą za udawanie że dostarczają internet. U nas też takie coś jeszcze funkcjonuje ale 95% początkowych klientów im podziękowała i zostali ci najbardziej zdesperowani lub... ograniczeni umysłowo |
_________________ Uprzejmie informuję, że nie udzielam porad przez PW/E-mail - do odwołania. Dziękuję za uwagę
"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu
 |
|
|
|
 |
Szymon82
Mitsumaniak Szymon
|
Wysłany: 12-12-2007, 21:06
|
|
|
Witam! Sprawa ABS-u u mnie już zakończona...mam nadzieję , zerwane śruby mi wykręcili, czujnik zamontowany i póki co wszystko działa!
Dziękuję wszystkim za pomoc!
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|