Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: zbyszekm2
12-03-2008, 00:14
2,5 td nie ODPALA
Autor Wiadomość
svaq
[Usunięty]

Wysłany: 06-12-2007, 21:49   2,5 td nie ODPALA

Witam i proszę o pomoc !

W niedziele wróciłem z wycieczki ( więcej asfaltu niż terenu ) postawiłem swojego miska pod domem i do środy sobie stał. Chciałem go przestawić i tu niespodzianka nie mogę uruchomić silnika . Aku nowy kręci jak wściekły i kompletnie brak reakcji . Totalne zero silnik nawet nie drgnie nawet się nie zakrztusi . Co to może być , jak sprawdzić czy pompa podaje paliwo. Jestem totalnie załamany . Samochód pod domem, do mechanika daleko i kto pociągnie 2 tony ?? . Może coś z elektryką . Kontrolki ok . POMOCY!

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 06-12-2007, 21:58   

masz u siebie immobiliser?

svaq
[Usunięty]

Wysłany: 06-12-2007, 22:02   

Raczej nie . Mam jakiś alarm ale nie wiem czy ma tą funkcję. Idę odłączyć klemy - może pomoże .

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-12-2007, 22:33   

Zagrzej świece na krótko, może sterownik padł, Aby sprawdzić czy paliwo podaje, poluzuj kluczem 17 nakrętkę na wtryskach, jak się bedzie przelewac to podaje, jak nie to nie.
Ostatnio zmieniony przez Gene 07-12-2007, 06:48, w całości zmieniany 1 raz  

svaq
[Usunięty]

Wysłany: 06-12-2007, 23:16   

Na zyszkam2 zawsze można liczyć , jednak dla mnie to chyba za trudne , no bo jak zagrzać świece na krótko gdzie podłączyć napięcie ???? Tyle problemów mam z tym samochodem ! Moje marzenie zmienia się w zły sen. Ostatni samochód , który nie chciał mi odpalić to 15 lat wstecz mój pierwszy maluch !. Kupiłem ten samochód bo po
1. podobał mi się
2. jest niezły w teren
3. jest pakowny
4 pociągnie przyczepę naładowaną do granic
5,6,7, itd
teraz jest obiektem moich trosk i nerwów . Ma 230 tys na liczniku co na ten typ samochodu nie jest chyba takie straszne . Już w niego włożyłem na dzień dobry 3 tysie i nie wiem kiedy to się skończy

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 07-12-2007, 06:48   

svaq napisał/a:
Już w niego włożyłem na dzień dobry 3 tysie i nie wiem kiedy to się skończy

Przepraszam za ot ale jak lubisz to auto to bedziesz jeszcze duzo wiecej w niego wkladal. Powaznie, to mala skarbonka.

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 07-12-2007, 07:23   

Musisz zaopatrzyć się w przewód ok 80 cm. jednym końcem dotkinik + w akumulatorze a deugim dotknij na 15 sekund listwy, którą połącozne są świece. I szybko próbuj go zapalić, zrób tak kilka razy.
Sprubuj też napompować paliwo pompką, która jest nad filtrem paliwa, pompuj tak długo aż poczujesz opór, bo może paliwo zchodzi z przewodu paliwowego.
Jednym słowem próbuj.

svaq
[Usunięty]

Wysłany: 07-12-2007, 22:36   

OK ! Nie załamuje się i pomimo deszczu i samochodu zaparkowanego pod chmurką walczę dalej. Już wiem że paliwo niestety nie dochodzi do silnika . Pomimo pompowania ręcznego ani kropla dieselka nie leci . Wskaźnik pokazuje 1/4 poziomu paliwa w baku . Co dalej, Czyżby się coś zapchało a może urwało . Gdzie patrzeć , gdzie zajrzeć . Może filtr paliwa wymienić ? Pomocy ( mam tylko nadzieje ze nie będę się musiał kłaść pod auto!)

Aby się przekonać czy paliwo leci zdjąłem najpierw jeden przewód z pompki a potem drugi Tak nawiasem mówiąc. to który powinienem zdjąć ?

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 07-12-2007, 22:48   

musisz chyba zaprowadzić pajerkę na kanał i obejżeć dokładnie przewody paliwowe.
może być tak, że są przeżarte i nie ma jak zassać paliwa.

svaq
[Usunięty]

Wysłany: 07-12-2007, 23:42   

ok tak zrobię , czy to auto ma pompę paliwa i gdzie ona jest zamontowana

a jak bym tak podał paliwo do filtra bezpośrednio z butelki , to może zaciągnie potem już z baku w związku z tym pytanie: który kanał jest ssący prawy czy lewy jak stoje przodem do silnika Wolałbym nie holować jednak tego pojazdu .
Dzięki za słowa otuchy!

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 07-12-2007, 23:56   

svaq napisał/a:
ok tak zrobię , czy to auto ma pompę paliwa i gdzie ona jest zamontowana

Jak otworzysz maskę to po prawej stronie silnika (jak stoisz przodem do samochodu) ta to z której metalowe cztery przewody idą do wtrysków.

svaq napisał/a:
a jak bym tak podał paliwo do filtra bezpośrednio z butelki !

to dobry pomysł, weż 2 m igielitowego przewodu fi 8 i naciągnij na kruciec ten co idzie od filtra do pompt. Zdejmij ten a załóz ten co ciagnął będzie z butelki.

svaq
[Usunięty]

Wysłany: 08-12-2007, 16:31   

No i stało się ! Założyłem przewód bezpośrednio do pompy nalałem 1,5 l diesla do butelki po mineralnej wsadziłem drugi koniec do butelki i postawiłem tak abym widział i kręce rozrusznikiem . 30 sekund i wciągnał paliwa chyba z 0,5 litra i już się zaczał dławić , już zaczał odpalać i trach . Rozrusznik przestał kręcić - trudno uwierzyć . Po przekręceniu kluczyka na rozrusznik słychac tylko jak przekaznik stuka i nic niewięcej , nawet kontrolki nie przygasają . Pech.
Połączyłem nastepnie z pominięciem filtra przewody paliwowe, zagrzałem świece i dawaj z górki . W koću zapalił . Postawiłem go na górce i w poniedziałek do elektryka pojadę . Bo sam rozrusznika nie wyjmę a pewnie to on sie teraz zepsuł
no chyba że ktos ma jakieś sugestie ?

Sprawdziłem poprzez zaciągnięcie własnymi płucami iż paliwo z baku płynie .Najprawdopodobniej filtr paliwa jest zapchany

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 08-12-2007, 17:53   

Może tylko rozładował się akumulator?

svaq
[Usunięty]

Wysłany: 08-12-2007, 20:00   

Niestety nie! podłączałem inny i to samo

zbyszekm2 
Forumowicz