Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DI-D] Tuningowanie Carismy DiD - co, gdzie, jak?
Autor Wiadomość
andy1
[Usunięty]

Wysłany: 12-12-2007, 17:37   [Cari 1.9DI-D] Tuningowanie Carismy DiD - co, gdzie, jak?

Witam!

Ostatnio poważnie myślałem, czy by nie stuningować trochę mojej cari. Jak wiadomo - diesle bardzo dobrze się chipuje, stąd moje pytanie.

Co sądzicie o poniższym powerbox-ie:
http://www.allegro.pl/ite...bishi_di_d.html

To powerbox, który teoretycznie powinien ze 102 KM i 215 Nm zrobić 128 KM i 263 Nm.

Nie wiem, na ile ufać temu urządzeniu, i czy warto je kupić (600 złotych).

Co wiecie na temat chip-tuningu DiD w cari? Wiem, że sławekST ma chipowaną carismę, ale nie wiem w jaki sposób i gdzie to robił.

Jeśli faktycznie za 600 złotych można uzyskać te 130 koni, to zrobię sobie prezent na święta.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 12-12-2007, 18:38   

andy1 napisał/a:
diesle bardzo dobrze się chipuje, stąd moje pytanie.

diesle tak ale nie te z osprzetem francuskim, ja zmienilbym slowo z bardzo dobrze na dobrze :)

andy1 napisał/a:
To powerbox, który teoretycznie powinien ze 102 KM i 215 Nm zrobić 128 KM i 263 Nm.

to shitbox ktorego jedynym zadniem jest zwiekszenie dawki paliwa na wtryskch, jednym slowem daruj sobie.
rozejrzyj sie za nowa mapa ECU a dopiero to da ci przyjemnosc z chip'owania, pogadaj z grzeskiem on jest juz "po" i napewno ci dobrze doradzi gdzie najlepiej to zrobic i na jakim poziomie (tj. ile Nm aby wszystko chodzilo na serii tj. bezpiecznie dla sprzegla itd).

slawek st 
Forumowicz

Auto: carisma DI-D+/2003r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-12-2007, 18:52   

Ja kupiłem takie auto, robione chyba w serwisie firmowym bo na gwarancji. Wyglada to troche inaczej a gdzie jest wpięte to jutro sprawdzę i napiszę. Pozdr.

Pieniek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma DiD HP 2001
Wysłany: 12-12-2007, 22:59   

andy1 tak ja pisał arturro zapomnij o powerboxie bo to szajs na dłuższą metę niszczący silnik. Jedyna droga to porządny nowy soft dla ECU. Pamiętaj, że wersja 102 KM nie ma kierownicy spalin przy turbinie więc potencjalny zysk mocy nie będzie taki duży. Myślę, że przy dobrym sofcie bezpiecznie można osiągnąć ok. 125 KM i ok. 250 Nm.

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Wysłany: 13-12-2007, 11:09   

arturro napisał/a:
pogadaj z grzeskiem on jest juz "po" i napewno ci dobrze doradzi gdzie najlepiej to zrobic i na jakim poziomie

powerbox to shit. Kupisz, założysz, zdenerwujesz się, zdejmiesz, wyrzucisz.
Jak naprawdę chcesz mieć coś dobrego to zrób sobie zmianę w ECU. Ja robiłem w Mastersie i z początkowych 115 wyszło 140KM i 290Nm.
Minęło już 3 lata i jak do tej pory żadnych minusów. Więc jak chcesz "chipować" to zrób to dobrze.

Ps: podobny wątek

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

Maniek07 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 DID 2001 rok
Wysłany: 13-12-2007, 11:17   

Grześku możesz powiedzieć jak twoje zmiany wpłynęły na spalanie? I jaki to był koszt tak mniej więcej?
Pozdrawiam

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Wysłany: 13-12-2007, 11:38   

Spalanie zmalało, niewiele ale zawsze - około 0,5 l/100. Koszt wtedy to 1.500 PLN jak jest teraz to nie wiem. Wiem tylko że gdybym miał to robić jeszcze raz, to bez zastanowienia :)

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 13-12-2007, 14:39   

Czyli ogólnie mówiąc same plusy - moc i moment sporo do góry, a spalanie dół - sweet....
I teraz zacząłem się poważnie zastanawiać czy nie podrasować swojego DiD :roll:

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 13-12-2007, 14:51   

slo_mo napisał/a:
Czyli ogólnie mówiąc same plusy - moc i moment sporo do góry, a spalanie dół - sweet....
I teraz zacząłem się poważnie zastanawiać czy nie podrasować swojego DiD :roll:

z tej strony plusy ale z innej moga byc minusy, tzn nie do konca minusy jesli zrobimy to na "normalnym" poziomie.
piszac minusy mam na mysli zuzywajace sie sprzeglo jesli przegniemy z momentem, wieksze cisnienie turbo i np. spadajacy przewod, czestrze wymiany oleju itd. itd.
z tego co sie orientuje ceny pozostaly na tym samym poziomie.

slawek st 
Forumowicz

Wysłany: 13-12-2007, 16:18   

Znalazłem w necie coś TAKIEGO Czy to jest mapowanie czy powerbox.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 13-12-2007, 17:20   

slawek st napisał/a:
Czy to jest mapowanie czy powerbox

box

zwolin 
Forumowicz
baaardzo zły miś ;-)

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 13-12-2007, 22:23   

Jeśli powaznie dłubać w dieslu to tylko u Mastersa.

Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 14-12-2007, 00:26   

a ja sie wybieram na wiosne do Rogala o ile moje auto nie ma juz czegos grzebanego bo kto by nie mial z nim cokolwiek do czynienie mowi ze to niemozliwe zeby byla seria.

Maniek07 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 DID 2001 rok
Wysłany: 14-12-2007, 12:25   

Za rok wymienię swojego DiDa 102 KM na mocniejszą wersję czyli 115 KM i może wtedy coś ulepszę. Nie ma to jak pięknie pracujący dieselek :)

slawek st 
Forumowicz

Wysłany: 30-12-2007, 13:34   

Właśnie wczoraj zrobiłem traskę 600km , ze wzgledu na warunki jazda średnia , miejscami max 140km/godz ale średnia prędkość w/g komptera to 71 km/godz. Spalanie w/g komputera 4,9 l/100km, w/g rozliczenia paliwa prawie 5,2l/100km. załadowane 4 osoby dorosłe i jakieś 60kg w bagażniku.Klima nie była używana. Auto jest chipowane i ma chyba dobre osiagi.Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu