|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jakie paliwo doi Evo9 z USA? |
Autor |
Wiadomość |
czarnyth [Usunięty]
|
Wysłany: 01-01-2008, 21:14 Jakie paliwo doi Evo9 z USA?
|
|
|
W stanach leją 91 oktan. u nas jest inny przelicznik. czy ktoś się orientuje jakie paliwo będzie najlepsze w codziennej eksploatacji 95 czy 98. Pytam bo nie wiem jak się zachowuje sonda. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 01-01-2008, 21:17
|
|
|
jezeli cie stac, to tankuj te lepsze - vpover.verwa itp.a tak ogolnie,to wydaje mi sie, ze 98 . |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 07-01-2008, 10:35
|
|
|
Rafal_Szczecin napisał/a: | jezeli cie stac |
Wydaje mi się, że jeśli kogoś stać na EVO to stać go również o to żeby o nie zadbać i dostarczyć mu jak najlepszych 'płynów organicznych' i podzespołów, które się najczęściej wymienia - wiążą się z tym dość wysokie koszty, z którymi trzeba się liczyć. Gdyby mnie było stać na EVO IX, to tankował bym tylko V-Power bo jest pewne 100 oktanów i takie silnik będą na pewno dużo pewniej jeździły niż na 95 czy 98, bo sami dobrze wiemy co oferują nam sprzedawcy wachy 95 lub 98 .
Kwestia STAĆ/NIESTAĆ - dla przykładu, mój sąsiad kupił merca E-Classe AVANGARDE, dał za niego przeszło 160 tyś i ma prawie wszystko. Jest w nim silnik CDI a on go zalewa olejem napędowym bo jest tańszy od ropki ze stacji o 2zł - brak w tym jakiegokolwiek sensu, kupować tak drogi i ekskluzywny samochód i oszczędzać na paliwie. Aż żal mi tego samochodu |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
czarnyth [Usunięty]
|
Wysłany: 07-01-2008, 18:37
|
|
|
Kolego tu nie chodzi o oszczędność ale o parametry spalania i temperaturę w komorze spalania no i oczywiście o żywotnosc silnika. Jak wiesz silnik jest troche eksploatowany. Jak bys mial konkretne informacje to przeslij. Dzieki |
|
|
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-01-2008, 22:11
|
|
|
Wlej spirytus 95% A tak poważnie, sprawdz nowe paliwko na lotosie 98, mam znajomego z rafinerii i mówił, że te wszystkie V-Povery to lipa w porównaniu do jakości tego paliwka, sam chcę zatankować i wypróbować, myślę, że Evo da radę na tym paliwie. |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 07-01-2008, 22:54
|
|
|
Chłopie paliwo zanim trafi z rafineri na stacje jest 1 500 000 razy rozmoczone z jakimś syfem i czystej benzyny jest może 75-80%. Jakby tak nie było to z wydechu nie kapała bby woda |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
mugen [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2008, 10:03
|
|
|
londolut napisał/a: | Chłopie paliwo zanim trafi z rafineri na stacje jest 1 500 000 razy rozmoczone z jakimś syfem i czystej benzyny jest może 75-80%. Jakby tak nie było to z wydechu nie kapała bby woda |
"Zarówno benzyna, jak i olej napędowy są produktami rafinacji ropy naftowej. Składają się, w głównej mierze z węglowodorów, które bardzo słabo mieszają się z wodą. Nawet, gdy benzyna zawiera alkohol – bioetanol, w paliwie da się rozpuścić najwyżej kilka setnych procenta wody. Nie da się więc fałszować benzyny używając wody.
Skąd bierze się więc „woda w benzynie"? Do zbiornika paliwa, zarówno w samochodzie, jak i na stacji benzynowej, dostaje się wilgotne powietrze atmosferyczne, z którego skrapla się woda na zimnych wewnętrznych ściankach zbiornika. Z powodu właściwości fizycznych woda spływa na dno – jest po prostu cięższa – i dlatego podziemne zbiorniki stacji paliw trzeba odwadniać raz na pół roku. Jeśli personel placówki o to nie zadba, może się zdarzyć, że do baku zatankujemy wodę. Jeśli bak był wcześniej niemal pusty, to z dużym prawdopodobieństwem można przewidzieć, że natychmiast dojdzie do uszkodzenia silnika.
Warto zaznaczyć, że nawet te wspomniane wcześniej niewielkie ilości wody mogą być problemem dla kierowców w zimie. Woda może zamarznąć w układzie zasilania i unieruchomić silnik. Będzie to jednak następstwem braku dbałości o stan techniczny zbiorników stacji benzynowej, a nie fałszerstwa. "
jak widac niekoniecznie para wodna to efekt zlej jakosci paliwa |
|
|
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2008, 20:12
|
|
|
landolut, czy jak tam........... napraw sobie układ wydechowy jak ci coś kapie i nie marudź |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 09-01-2008, 22:25
|
|
|
londolut napisał/a: | Jakby tak nie było to z wydechu nie kapała bby woda |
Chyba ani razu nie byłeś na lekcji chemii.
Jednym z produktów spalania węglowodorów czyli np benzyny jest właśnie woda. Dlatego z wydechu może kapać woda. |
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 10-01-2008, 19:01
|
|
|
Musi kapać woda |
|
|
|
 |
allias [Usunięty]
|
Wysłany: 14-01-2008, 00:16 Re: Jakie paliwo doi Evo9 z USA?
|
|
|
czarnyth napisał/a: | W stanach leją 91 oktan. u nas jest inny przelicznik. czy ktoś się orientuje jakie paliwo będzie najlepsze w codziennej eksploatacji 95 czy 98. Pytam bo nie wiem jak się zachowuje sonda. |
Tak jak piszesz ze jest inny przelicznik. 91 w USA to jak u nasz Pb95. Jesli masz fabryczny silnik to 95 wystarczy chyba ze kiepskie paliwo to zaraz uslyszysz stuki. Jesli po tuningu to zalecam Pb98. Ja do swojego 3G Eclipsy leje 95 a byl stuningowany na USA Pb87 i chodzi dobrze. Wolalbym lac Pb98 ale w UK to troche za drogo. |
|
|
|
 |
|
|