Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
SS 1.8 pali dużo... za dużo
Autor Wiadomość
maciooo
[Usunięty]

Wysłany: 21-01-2008, 20:09   SS 1.8 pali dużo... za dużo

Witam,
Niedawno kupiłem SS '99 1.8 GDI. Mam pytanie do posiadaczy tego silnika.
Jakiś czas temu zaświeciła mi się lampka rezerwy, akurat przejeżdżałem koło Neste i zatankowałem za tyle ile miałem w kieszeni :) 30 zł czyli 7,3l. Wsio OK tylko to było 45 km temu jak zapaliła się rezerwa po raz 2gi. Wychodzi na to że spalił mi jakieś 14l na 100. Fakt że jest to za mały dystans żeby cokolwiek sprawdzać, ale byłem przekonany że na 7,3 l zrobię przynajmniej 90 km. Jeździłem 50% trasa 50% miasto. Bez szaleństw.
Zastanawiam się czy to nie są jakieś przekłamania komputera, ale wskaźnik (wskazówka) pokazuje min i świeci się rezerwa.
W samochodzie włożony był stary akumulator, być może ktoś niepoprawnie go założył i nie odczekał aż się komputer ustabilizuje, tylko gaz i w drogę.
Wiem że najlepiej resetuje i ustala się spalanie przy zatankowaniu do pełna. Czy możliwe żeby 1.8 GDI palił 14l ?? Nie mówię tutaj o ściganiu się na 1/4 mili ale przy w miarę dynamicznej jeździe w mieście.
Dopiszę jeszcze że w katalizatorze jest dziurka, trochę warczy, ale nie ma tragedii.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-01-2008, 20:33   

GDI w trasie przy jednostajnej jeździe tak do 120km/h bierze około 7.5-8 l ale po mieście to i nawet 13l weźmie w zależności od korków itp. niemniej jak masz gdzieś dziurę w wydechu szczególnie przed pierwszą lambdą lub między pierwszą a drugą to spodziewaj się że spalanie może być kosmiczne :-)

Mój automat przy jeździe 50%/50% pali w okolicach do 11l więc manual pewnie z litr mniej. Przy samej jeździe miejskiej łyknie mi nawet do 13l a przy czystej trasie w oszczędnej jeździe około 7.5l przy dość energicznej tak 130-140 nie więcej jak 8l a przy autostradowej tak w okolicach 140-170 coś koło 8.5 l

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 22-01-2008, 10:04   

Weź poprawkę na to, że na rezwrwie przejeździsz jeszcze spokojnie 50 km (mój DID po zapaleniu się rezerwy na stałe przejechał na niej 60 km - nie miałem wyboru bo byłem na zadupiu i do najbliższej porządnej stacji miałem właśnie 60 km). Patrząc na Twoje wyliczenia to 45 km + 50 km = 95 km - czyli tyle ile zakładałeś :wink:

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 22-01-2008, 14:45   

Dokładnie tak, żeby GDI wciągnęło 9l trzeba sie bardzo starać, nogę mam ciężką, przeważnie przy wyprzedzaniu jest 3-ka i tak do 130-140 i nigdy nie maiłem 9l na średnim spalaniu. W trasie przy pełnym załadunku aż tyłek po ziemi to wychodzi 6.3-6.7.
Przy średnim załadunku 4 osoby na pokładzie (trasa Mrągowo - Warszawa, przejazd 2godz. z małym haczykiem spalanko 6.7)

Co do samej rezerwy to przejechałem 85km i weszło 58 litrów. (trasa Marki - Warszawa i z powrotem) więc sam nie wiem chyba miasto bo Toruńskiej jest 3km.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 22-01-2008, 23:41   

To zobaczcie moje spalanie w mieście w spritmonitorze :) mnie nieraz dochodzi do 13 l :-) widocznie nogę mam duuuuużo cięższą niż wy :badgrin: :badgrin: :badgrin: albo większe korki w mieście :finga:

maciooo
[Usunięty]

Wysłany: 23-01-2008, 08:16   

Fakt GDI musi wziąć swoje, bo to bardzo dynamiczny silnik, jednak też z tego co czytam to i oszczędny. Miałem kiedyś Mazdę 1,5 16V 90KM, bardzo fajny silniczek i w mieście przy w miarę dynamicznej jeździe nie spaliła mi więcej jak 9l. Oczywiście saphire jak się stoi 3/4 drogi w korkach i operuje się tylko jedynką (u ciebie gazem :) ) to też swoje musi spalić.
Liczę się z tym że SS będzie palił koło 10 w zimie w mieście, ale żeby 14 50trasa/50miasto??
W samochodzie był założony stary akumulator. Może ktoś go wsadził na ciepłym silniku przed sprzedażą i w drogę, może komp się rozregulował. Za dużo tych "może". Na wszelki wypadek naładowałem go. Zgodnie ze wskazówkami kolegów po włożeniu odczekałem jakieś 15 min, pochodził na wolnych obrotach, zgasiłem, odpaliłem i spokojnie pojechałem do roboty.
Jak na razie zrobiłem 105 km od 2 zalania, wlałem 11,5l Supremy 95 i jeszcze mi rezerwa się nie zapaliła. Na wszelki wypadek dla porównania jeżdżę tak samo jak wcześniej, w miarę dynamicznie. Nie wiem czy te moje zabiegi coś pomogły i miały wpływ na poprawę spalania, ale na razie nie jest źle.

patrycja
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2008, 12:13   

ja mam 1,8 GDI i w dodatku automat
na trasie pali 7,5 zima, a latem 6,5
w miescie pali mi latem 9,5 do 10,0
a zima 10,0 do 10,5
tak wskazuje mi komputer i faktycznie kiedys to sprawdzilam na zasadzie zatankuj caly bak przejedz 100 m i dolej znow do pelna...wyszlo to samo

a nogi nie mam lekkiej :-)

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 25-01-2008, 15:46   

To całkiem podobnie jak mój automat tyle że mam jeszcze cięższą nogę i ciut większe spalanie po mieście.

maciooo
[Usunięty]

Wysłany: 27-01-2008, 15:39   

Po obliczeniach wychodzi
8,5 - pół miasto, pół trasa (zima)
6,3 - trasa
Nie wiem, skąd się wzięło to 13... Może po restarcie kompa pomogło?? Ważne że jest OK

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 27-01-2008, 20:31   

Chyba niedługo i ja będę miał GDI. W automacie. Wtedy porównamy. :)

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Odpowiedz do tematu