Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
usterki
Autor Wiadomość
Christof
[Usunięty]

Wysłany: 24-01-2008, 20:25   usterki

Witam wszystkich!!
Mam pare pytan na ktore nie znalazlem odpopwiedzi na forum zaczne od poczatku:
1. nie dzialaja mi szyby elektryczne oprocz szyby kierowcy, gdzie szuakc przyczyny i w jakich cenach sa silniczki do nich?
2. Podczas ruszania daje sie usluszec taki charakterystyczne skrzypienie jakby metal o metal ustaje jesli sie zwiekszy obroty i szybciej sprzeglo pusci.
3. Na wysokim biegu przy niskich obrotach slysze z kolei swiersza ustaje ze wzrostem predkosci.
4. Jesli ktos wie jak dostac sie do odswietlania tablicy i do zarowek od przyciskow awaryjnych itp to prosze o pomoc bo nic sie mi nie swieci w nocy to nawet nie widze gdzie podrzewanie tylnej szyby:(
5. i na koniec moze ktos wie jakie sa dane serwisowe do Lancera 1993, 1.6 16V odnosnie okresow wymiany rozrzadu itp gdyz nie moge tego znalesc.
Zeby nie bylo iz jestem jakim totalnym laikiem to tlumacze ze lancera nabylem 10 dni temu a przesiadke zrobilem ze skody favorit ktora jezdzile 4 lata stad totalna dezorientacja:0 Dzieki z gory za pomoc!!:)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-01-2008, 22:05   

Christof napisał/a:
nie dzialaja mi szyby elektryczne oprocz szyby kierowcy, gdzie szuakc przyczyny i w jakich cenach sa silniczki do nich?
Silniczki są z reguły bezawaryjne. Zrywają bądź strzępią się linki lub uszkadzają się przyciski od sterowania. Najpierw zdejmij boczki drzwi i sprawdź jak to wszystko wygląda. Temat wiele razy poruszany na forum.
Christof napisał/a:
Podczas ruszania daje sie usluszec taki charakterystyczne skrzypienie jakby metal o metal ustaje jesli sie zwiekszy obroty i szybciej sprzeglo pusci.
Może sprzęgło. Docisk? Zdjęcie skrzyni może rozwiać wątpliwości.
Christof napisał/a:
Na wysokim biegu przy niskich obrotach slysze z kolei swiersza ustaje ze wzrostem predkosci.
Skąd? Ja też słyszę z okolic lewego nawiewu i nie wiem co to.
Christof napisał/a:
Jesli ktos wie jak dostac sie do odswietlania tablicy i do zarowek od przyciskow awaryjnych itp to prosze o pomoc bo nic sie mi nie swieci w nocy to nawet nie widze gdzie podrzewanie tylnej szyby:(
http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=8355. Tu wszystkiego się dowiesz.
Christof napisał/a:
moze ktos wie jakie sa dane serwisowe do Lancera 1993, 1.6 16V odnosnie okresow wymiany rozrzadu itp gdyz nie moge tego znaleźć.
Pasek rozrządu i rolkę wymienia się co 60 000 km, pompę wody co drugą wymianę paska, filtr powietrza co 15-20 000 km, olej i filtr oleju co 10 000 km, świece co 30 000 km.

Christof
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2008, 10:55   Dzieki

Wielkie dzieki za podpowiedzi! Postaram sie w najblizszym czasie tym zajac, co do szyb szukalem ale jak widac nieudolnie:( Z tym swierszczem to odnosze wrazenie ze z okolic silnika lub szkrzyni ale moge sie mylic. Widze ze z tymi diodami w desce to taka zabawa na dluzsza chwile czasu ale jakos sobie poradze:) jeszcze raz dzieki. pozdrawiam

groundzero
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2008, 22:09   

Cytat:
1. nie dzialaja mi szyby elektryczne oprocz szyby kierowcy, gdzie szuakc przyczyny i w jakich cenach sa silniczki do nich?

Przyczyną na 80% jest Window Lock, ktory pewnie jest na stałe załączony (czyli styki na tym przycisku sa rozwarte), wiec szukaj przyczyny w panelu sterowania szybami. Miałem to samo, naprawiłem troche na chama. Zagiąłem nieco styki + troche lutu. Do wnetrza panelu dosyc ciezko sie dostac, w moim przypadku obudowa jest nieco popękana od wewnątrz.
Cytat:

2. Podczas ruszania daje sie usluszec taki charakterystyczne skrzypienie jakby metal o metal ustaje jesli sie zwiekszy obroty i szybciej sprzeglo pusci.

Mam dokładnie to samo odkąd kupiłem swojego Lancerka kombi, czyli juz przwie rok.
Ostatnio ten dzwiek slychac u mnie coraz czesciej. Wydaje mi sie, ze to sprzeglo. Dzwiek przypomina poslizg tarczy. Slychac go zwlaszcza na dwojce gdy probuje sie z niej ruszyc. Poniewaz przymierzam sie do wymiany sprzegla z dociskiem, mam pytanie. Jakie sprzeglo montować, ile to by kosztowało, na co zwlaszcza zwrocic uwage?
Cytat:
3. Na wysokim biegu przy niskich obrotach slysze z kolei swiersza ustaje ze wzrostem predkosci.

To raczej spalanie stukowe lub napinacz paska, moze źle ustawiony rozrząd. U mnie tez cyka ale wydaje mi sie ze to normalna praca. W sumie fajny dzwiek :o

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 02-02-2008, 10:24   

groundzero napisał/a:
Jakie sprzeglo montować, ile to by kosztowało, na co zwlaszcza zwrocic uwage?
Aisin, Daikin, ewentualnie NKK. Koszt sprzęgła kompletnego 300-350 zł. Robocizna mniej więcej tyle samo.

Christof
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2008, 22:40   lecznie

wiec tak:
- piszczenie na niskich obrotach podczas jazdy na wysokim biegu wyeliminowane. Przyczyna rolka napinacza paska takie akustyczne efekty mi serwowala:)
-z tymi szybami to jeszcze nie patrzylem ale chyba masz racje bo nawet jak windows lock wcisne to nic sie nie dzieje ale dziwi mnie fakt ze szyba kierowcy sie otwiera a chyba wszystkie powinny byc zablokowane.
-jak na razie walcze z silnikiem krokowym bo wydaje ostatnie tchnienia, niestety nic nie pomoglo czyszczenie i z brakiem ogrzewania (letnie powietrze) fart ze zimy nie ma:)
Pozdrawiam

groundzero
[Usunięty]

Wysłany: 04-02-2008, 06:50   

Cytat:
-z tymi szybami to jeszcze nie patrzylem ale chyba masz racje bo nawet jak windows lock wcisne to nic sie nie dzieje ale dziwi mnie fakt ze szyba kierowcy sie otwiera a chyba wszystkie powinny byc zablokowane.

Jak kupiłem auto mialem dokladnie to samo czyli dzialala tylko szyba kierowcy. Napisalem Ci ze styki rozwarte itd poniewaz ja od poczatku nie mialem w ogole przycisku windows lock. Moze bardzo podobal sie poprzedniemu wlascicielowi :p Miałem sumie przez to prace ulatwiona, bo bez zdejmowania panela zwarlem dwa styki koncem wkretaka (widac je jak nie ma przycisku), a w tym czasie znajomy operowal przyciskiem opuszczania szyb tylnich. Zadzialalo wiec problem rozwiazany.

Milosz_GLXi
[Usunięty]

Wysłany: 04-02-2008, 23:00   Re: lecznie

Christof napisał/a:

-jak na razie walcze z silnikiem krokowym bo wydaje ostatnie tchnienia, niestety nic nie pomoglo czyszczenie i z brakiem ogrzewania (letnie powietrze) fart ze zimy nie ma:)
Pozdrawiam

Odpowietrzales nagrzewnice? Gubi gdzies silnik plyn chlodzacy?
A tak z ciekawosci jeszcze spytam ile zaplaciles za Lancera? Bo mam praktycznie takiego samego i ciekawi mnie ile tak naprawde ludzi placa za takie auta.

Christof
[Usunięty]

Wysłany: 09-02-2008, 22:38   

Za lancera zaplacilem 5.500 ale po miesiacu eksploatacji uwazam ze przeplacilem: elektryczne szyby, dziala tylko kierwocy bo reszta podparta jest drewienkami?!? gaz byl wsadzony z kanciaka chyba bo do silnika wtryskowego gaz przystosowany do gaznika wsadzac to pomylka. I pada mi silnik krokowy, zamowilem po 3 dniach szukania uzywany ale niewiele pomoglo obroty sa lepsze i ssanie jest ale dalej plywa:( Mimo wszystko kocham to auto:)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 10-02-2008, 00:04   

Christof napisał/a:
I pada mi silnik krokowy, zamowilem po 3 dniach szukania uzywany ale niewiele pomoglo obroty sa lepsze i ssanie jest ale dalej plywa
Odłączałeś akumulator? Jeśli tak musisz nauczyć ECU wolnych obrotów. Jeśli nie odłączałeś to wyreguluj obroty i powinno być OK (zresztą tak czy inaczej po wymianie krokowego trzeba wyregulować obroty).

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 11-02-2008, 22:48   

I czyszczenie przepustnicy, bo pewnie zasyfiona od gazu. Oraz regulacja i testy czujnika położenia przepustnicy. Niestety kupując samochód po kowalu zanim zaczniesz jeździć musisz przywrócić pojazdowi fabryczne ustawienia.

Christof
[Usunięty]

Wysłany: 12-02-2008, 17:27   

Przepustnice bede w weekend czyscil, a mam pytanie odnosnie tych testow polozenia przepustnicy jak sie do tego zabrac i jak to zrobic?? Z gory dzieki za wskazowki. odnosnie odpowiedzi 2 pozycje wyzej to akumulatora nie odlaczalem ale zrobie to. Zauwazylem jeden niepokojacy fakt a mianowice na wezu doprowadzajacym pliwo do emulatora wtrysku (chyba tak sie to nazywa) jest zacisnieta opaska zaciskowa zupelnie nie wiem po co, moze ktos sie spotkal z takimi rzeczmi?? Dla mnie to fuszerka jak sie patrzy:(

[ Dodano: 25-02-2008, 21:01 ]
Witam!
W dalszym ciagu borykam sie z obrotami w moim lancerku. Wymienilem: świece, przewody, olej, filtry. Sprawdzilem: zaplon, aparat, luzy zaworowe, przepustnice , silnik krokowy. Nic dalej pracuje chwile doslownie sekundy na 800 a za chwile zaczyna go telepac jaby mial zgasnac (nie gasnie). Prosze o rade bo juz naprawde nie wiem co wymiienic lub regulowac:(
Pomocy!!!

[ Dodano: 01-03-2008, 19:32 ]
Pomoze mI ktos z tymi obrotami??

Odpowiedz do tematu