Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przegląd techniczny pojazdu
Autor Wiadomość
tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 27-03-2006, 13:29   Przegląd techniczny pojazdu

Pytanie do osób posiadających wiedzę (bo szukam i szukam i nie moge znaleźć):

Jakie badania/testy?sprawdzenia składają się na przegląd rejestracyjny?
tylko odpuście sobie odpowiedzi ogólne, typu: stan hamulców, amortyzatorów, zawieszenia, układu kierowniczego, składu spalin, oświetlenia, chodzi mi konkretnie CO i jak?

Jadę na mój pierwszy przegląd i bym chciał wiedzieć co mi robią i czy nie kombinują, a nie chciałbym też przeglądu na papierze tylko.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 27-03-2006, 13:31   

dokladnie to co napisales powyzej, nic modrzejszego nie wymysla.
na pierwszym dochodzi jeszcze sprawdzenie numerow silnika roku pojazdu itp.

tomusn 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-03-2006, 13:35   

Miałem kartkę z przeglądu w łapie ale gupi nie zrobiłem kopii i oddałem przy rejestracji, niewiem co tam jest nawet. Pamiętam tylko że w większości papierów (tłumaczeń) miałem wpisany rok produkcji 1989 (pierwsza rejestracja 17.01.1990) ale model jest 1990 (VIN - L = 1990) i na kartce z przeglądu było 1990 i tak mam w rejestracji.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 27-03-2006, 14:48   

Na moim przeglądzie przyczepili się właśnie numerów silnika. Okazało się, że jest niezgodność z tym co na silniku i w papierach oraz na tabliczkach - F9QT <>F9Q1
Po jakiejś pół godzinie dywagacji dali spokój z uwagi na wchodzące wkrótce przepisy o braku konieczności posiadania numeru silnika.

Stan amortyzatorów nie jest badany, tylko ogólny "look" podwozia. Z zawieszenia to sprawdzane są luzy w układzie kierowniczym.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 27-03-2006, 14:52   

JCH napisał/a:
Stan amortyzatorów nie jest badany, tylko ogólny "look" podwozia. Z zawieszenia to sprawdzane są luzy w układzie kierowniczym.

Oj, jesteś pewien Jacku? A takię wytrząsaczki to co badają jak nie amorki?

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 27-03-2006, 15:03   

Gdy ostatni raz badałem Carismę to ją wytrzęśli, ale powiedzieli że to tylko pro forma, bo nie biorą tego testu pod uwagę przy ocenie stanu auta. Jednak na moje życzenie bez oporów zrobili wydruk z wynikami wszystkich testówi oddali mi go. (Warszawa przy Połczyńskiej koło Tesco - półtora roku temu)

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 27-03-2006, 15:05   

Fido__ napisał/a:
Oj, jesteś pewien Jacku? A takię wytrząsaczki to co badają jak nie amorki?

Jestem. We wrześniu robiłem przegląd. Badanie wytrząsaczką nie wchodzi w zakres przeglądu. Zażyczyłem sobie extra - dodatkowo płatne - tak dla poprawienia samopoczucia :)
Zresztą powinno być gdzieś określone w przepisach co konkretnie wchodzi w skład przeglądu.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 27-03-2006, 17:46   

Jak na razie to tylko raz zrobili mi przegląd i to na moje życzenie - zawsze pytali: który rok?? sprawny??
Jak usłyszeli TAK. Pieczątka w ruch i do domu. Raz nawet samochodem innym byłem. Oczywiście każdy samochód był w pełni sprawny.

A jak brat pojechał nową Vectra na przegląd - chciał sprawdzić tak dla własnej informacji bo samochód był sprowadzony, to z niesmaczną miną kazali mu wjechać na podnośnik. Ale nie byli za bardzo zadowoleni że muszą badać coś nowego:)

Czas może na Space Stara dla żony?

tomusn 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-03-2006, 19:53   

Karwoś napisał/a:
Jak na razie to tylko raz zrobili mi przegląd i to na moje życzenie - zawsze pytali: który rok?? sprawny??
Jak usłyszeli TAK. Pieczątka w ruch i do domu. Raz nawet samochodem innym byłem. Oczywiście każdy samochód był w pełni sprawny.

no tak myślałem, że nie wiemy co jest do badania bo się tego nie robi :wink:

napiszcie, może ktos pracuje w stacji diagnostycznej...
Ostatnio zmieniony przez tomusn 27-03-2006, 20:00, w całości zmieniany 1 raz  

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 27-03-2006, 22:11   

1) hamowanie osi przedniej, osi tylnej, ręczny (siła hamowania, różnica prawa-lewa strona)
2) wszystkie światła (sprawność)
3) luzy układu kierowniczego, luzy zawieszenia (kumpla np nie puścili jak mu sworznie latały - ale takie wybite na max)
4) ustawienie reflektorów (regulacja +10zł)
5) ocena stanu podwozia - szczególnie korozja przewodów hamulcowych (tak samo innego kumpla nie puścili za to)
6) skład spalin - (normy) chociaż ostatnio mi nie sprawdzali
7) rzut oka na numery budy
8) w przypadku LPG kontrola szczelności połączeń (specjalny spray) i numerów i ważności atestu na butlę (trzeba wziąć papier ze sobą)

Chyba tyle.
Ostatnio zmieniony przez josie 27-03-2006, 22:14, w całości zmieniany 1 raz  

tomusn 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-03-2006, 22:38   

i tu pojawia się pytanie: do ASO jechać?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 27-03-2006, 22:40   

Do MOTO-CHAMP'a ? Myslę że mógłbyś - P. Karaś zapowiadał znizki dla Mitsumaniaków. Zresztą co Ci szkodzi :wink: to Twoje pieniadze :P

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 28-03-2006, 18:35   

Oj chyba zniżki na badanie techniczne nie będzie bo przecież to urzędowo ustalona cena :)

Czas może na Space Stara dla żony?

SlaGlaw
[Usunięty]

Wysłany: 30-03-2006, 20:19   

josie napisał/a:
1) hamowanie osi przedniej, osi tylnej, ręczny (siła hamowania, różnica prawa-lewa strona)
2) wszystkie światła (sprawność)
3) luzy układu kierowniczego, luzy zawieszenia (kumpla np nie puścili jak mu sworznie latały - ale takie wybite na max)
4) ustawienie reflektorów (regulacja +10zł)
5) ocena stanu podwozia - szczególnie korozja przewodów hamulcowych (tak samo innego kumpla nie puścili za to)
6) skład spalin - (normy) chociaż ostatnio mi nie sprawdzali
7) rzut oka na numery budy.

W moim miśku, na poczatku marca, poza ww wykonano dodatkowo test (sprawdzenie) MIL.
Po podłączeniu laptopa do złacza diagnostycznego miśka porównano wskazania wyswietlanego przebiegu ze stanem zapisanym w kompie samochodu.
Po raz pierwszy spotkałem się z takim sprawdzzeniem w trakcie przeglądu rejestracyjnego.

Maciek 
Mitsumaniak
MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Wysłany: 31-03-2006, 20:30   

No a ja właśnie dziś z marszu przeszedłem przegląd Zajechałem, odstałem 30 min bo była kolejka i przeszedłem (MISIEK sie znaczy). Nie obyło sie bez uwagi ręczny nie trzyma mi równo tylko prawą strone. lewa prawie nic ale już dzwoniłem do ARSU i mają mi zrobić. Poza tym gość powiedział że na jego oko to sie jakiś sworzeń dolnego wachacza konczy wiec też mają mi zrobić.
MICHI DWA STARE FOTY
=========00085/KMM=========

Odpowiedz do tematu