Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Kmer
16-10-2009, 00:55
Galant kombi
Autor Wiadomość
z.e.b
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2008, 03:36   Galant kombi

Witam
Szukam rekina w wersji kombi, najlepiej z silnikiem 2,5V6 choc nie pogardze 2,4GDI.
Mam na to ok 20tys. Rocznik moze i sie liczy, ale najwazniejsze by byl zadbany.
Nie ukrywam, ze skoro ma to byc auto kilkuletnie, dobrze by bylo zeby bylo maksymalnie
wyposazone (klimatronik, k.trakcji, szyberdach, jasna skore i inne ulepszacze:))
Chcialem Was zapytac o opinie i kilka szczegolow, bo chociaz spedzilem
kilka godzin zeby ogarnac dotychczasowe porady, mam maly metlik w glowie.
Jestem laikiem i wszystko co wiem wyczytalem na tym forum.
Jako, iz jestem z Lodzi pierwszy rzut to auta z okolic:

1. http://www.moto.allegro.p...ant_kombi_.html

2. http://www.moto.allegro.p...y_idealny_.html

3. http://www.moto.allegro.p...stan_50tys.html

4. http://www.moto.allegro.p...tronic_4xp.html

teraz moje watpliwosci:

1. Tego widzialem "przelotem" jak mijalem komis. Ogledziny byly pobiezne, ale zauwazylem , ze wymieniana mial przednia szybe (plus ta ma niewielkie pekniecie). Kierunki od nowszych modeli, nie ma tez oslonek? przy halogenach. Czyli na pierwszy rzut oka dzwon.
Nie widzialem jak wyglada pod maska, ale wybieram sie obejrzec go dokladniej.
Pytanie: Czy na tylnej klapie nie powinien miec po prawej stronie oznaczenia 6v-24?
Komputer - chyba zegarek - a moze sie myle?

2. Sprobuje go jutro zobaczyc, na zdjec nie widze niczego dziwnego
Pytanie: jak to jest w Galantach z kontrola trakcji? Konkretne modele ja mialy, czy moze byla dostepna na zyczenie?

3. Zdjecia niewyrazne, na pierwszy rzut ok, ale przebieg 52tys? Przegial by ktos az tyle?
W koncu to 97 rok! Po okolicy widac ze sprzedawca ten sam co nr2, choc nr tel. sa inne.
Pytanie: Tempomat rowniez byl opcja? Czytalem ze byly wersje sport, avance, ale to gorna polka byla. Galanty nie mialy czasem oznaczen wersji wyposazenia (jak teraz jest inform, invite itp.)??

4. Na zdjeciach wyglada ladnie. Nie ma k. trakcji ani tempomatu za to ma ekonomizer (Co to jest)??? i podgrzewana przednia szybe. Spalanie chyba malo realne.

Zrobilem sobie szybkie podsumowanie:

Nr 1
+Silnik 2,5V6 (mozna zagazowac)
+Jest chyba najbogatsza wersja, choc nie ma wzmianki o k.trakcji
-potencjalny dzwon
-cena

Nr 2
+Nowsza wersja
+k. trakcji
-sprzedaje po pol roku? Cos sie szykuje?
-"szare" wnetrze

Nr 3
+Silnik 2,5V6
+przebieg (jesli prawdziwy)
-kolor (zona nie lubi takich kolorow aut ;) )
-brak k.trakcji

Nr 4
+najmlodszy z tutaj wymienionych
-"szare" wnetrze
-brak k. trakcji

Nie moge dojsc do ladu z wyposazeniem.
Czy w podstawowej wersji byly oprocz ABSu np, 4x PP?

Musze pozbierac mysli bo siedze przy kompie ladnych pare godzin i jest juz 3:35
i mozg mi sie juz lasuje, dlatego przepraszam za chaos w pytaniach.
Przespie sie i postaram jakos poukladac

pozdrawiam

sampler 
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-04-2008, 10:00   

mala uwaga. Jak dobrze umiesz jezdzic to kontrola trakcji bedzie Ci przeszkadzala. To nie jest aktywny dyfer tak jak w EVO :)
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

macia 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Wysłany: 12-04-2008, 11:16   

z.e.b napisał/a:
Czy w podstawowej wersji byly oprocz ABSu np, 4x PP

Tak, dla kierowcy, pasażera i dwie w boczkach foteli przednich.
z.e.b napisał/a:
Komputer - chyba zegarek - a moze sie myle?

Niektórzy sprzedający tak nazywają wyświetlacz klimatronika, który z komputerem ma niewiele wspólnego :lol: Ale fakt, fajnie wygląda :lol:
Pierwszy bardzo słabe zdjęcia, trzeba go obejrzeć dokładnie na żywo, zwracając uwagę na ten przód, bo wspominasz o szybie, halogenach, kierunkach...
z.e.b napisał/a:

To akurat nic dziwnego, chyba właściciel ma prawo decydować, kiedy sprzedać auto :wink:
z.e.b napisał/a:
-"szare" wnetrze

No we wcześniejszych rocznikach 97-99 takie było, chyba, że skóra albo wersja sport edition. Poza tym GDI, może spalić tyle, co podano w ogłoszeniu, bo jest oszczędny. Wymaga jednak więcej cierpliwości i dbałości od właściciela (zapytaj użytkowników)
z.e.b napisał/a:
wersje sport, avance, ale to gorna polka byla

Żadna górna półka, po prostu nieco różniły się wizualnie, tyle :wink:
z.e.b napisał/a:
Galanty nie mialy czasem oznaczen wersji wyposazenia (jak teraz jest inform, invite itp.)??

Kiedyś nie było tego typu oznaczeń. Były oznaczenia dotyczące wersji, na przykład GLStd, 24V6, GLS... Czasem była jakaś naklejka z tyłu (np. sport edition). W późńiejszych rocznikach pojawiał się na tylnych drzwiach mały napis np. elegance, avance. Ja bym się na Twoim miejscu tymi znaczkami nie sugerował co do wyposażenia, bo i tak mogłobyć bardzo różne, zależnie od konkretnego egzemplarza i życzeń klienta :wink: Trzeba tylko patrzeć, czy np. sprzedawany SE ma faktycznie cechy tej wersji, czy jest jakimś mieszańcem, bo takich nie brakuje :doubt:
z.e.b napisał/a:
ekonomizer (Co to jest)??? i podgrzewana przednia szybe

W gdi jest kontrolka, która zapalając się i gasnąc informuje kierowcę kiedy osiąga minimalne spalanie. Trzeba się takiej jazdy trochę nauczyć ale nie jest to niemożliwe.
Co do podgrzewanej przedniej szyby, to zdaje się, że wszystkie rekiny już ją miały, choć nie jestem pewny.
Zresztą ogólnie są to bardzo dobrze wyposażone auta, nie wszystkie posiadały jednak dodatki, które zdaje się są dla Ciebie bardzo ważne: tempomat, kontrola trakcji...
No nic, rozpisałem się kurna :P Póki co - tyle zatem.
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było.

kamil73-73 
Forumowicz
Gal 2,5 V6 Elegance

Auto: Mitsubishi galant 2,5 V6
Wysłany: 12-04-2008, 19:17   

Jak byś chciał się czegoś dowiedziec na temat wersji elegance 2.5 to zapraszam jutro do konstantynowa,mamy mały spocik o 14 [możliwa ewentualna jazda ,mam wersję bez tcl w manualu]

z.e.b
[Usunięty]

Wysłany: 15-04-2008, 02:52   

kamil73-73 napisał/a:
Jak byś chciał się czegoś dowiedziec na temat wersji elegance 2.5 to zapraszam jutro do konstantynowa,mamy mały spocik o 14 [możliwa ewentualna jazda ,mam wersję bez tcl w manualu]

Dzięki za zaproszenie, szkoda że być nie mogłem.

Bity miał przód na 100%. Malowany zderzak (pogubili zaślepki przy halogenach pewnie), obydwa błotniki, maska raczej też. Od komory silnika widać wyraźnie szpachlowane narożniki.
Widać trochę nieudolnie + zamalowane wszystko dookoła lakierem w kolorze nadwozia.

Najbardziej rozbraja mnie bezczelność sprzedającego.
Oczywiście pierwszy właściciel, kobieta (lekarka), nie było w aucie palone (a dziury od fajek w podsufitce), bezwypadkowy, serwisowany do końca (ostatnie wpisy ten sam charakter pisma, podpis i kolor długopisu)
Pytam dlaczego nie ma zaślepek - odp. bo mi ukradli
Pytam czy wie dlaczego przednia szyba była wymieniana - odp. był pajączek po uderzeniu kamyka więc wymienili (a nowa już pęknięta)
Więc mu mówię, że bity był i szpachli pełno, a on na to, że poprzednia właścicielka uderzyła w słupek na parkingu... z obu stron? pytam. Na to już nie miał gotowej odpowiedzi.
Nawymyślał się historyjek i cały czas mi wciskał, że jest to specjalna limitowana wersja :)

Choć z daleka sam napaliłem bo bogata wersja i miał wszystko czego chciałem. zniechęcił mnie robiony przód i cwaniakowaty sprzedawca, który czeka na naiwnego.

Nasunęły mi się jeszcze dodatkowe pytania:
1. Czy zaparowany reflektor oznacza, że lampa jest nieszczelna (np. była klejona)?
2. Czy w silnikach GDI trzeba specjalnie zwrócić na coś uwagę?
3. Zauważyłem, że w niektórych Galach kierownica jest 'inna' niż w większości - może to oznaczać wymianę czy takie się po prostu trafiały?

DiPi
[Usunięty]

Wysłany: 15-04-2008, 06:35   

macia napisał/a:
z.e.b napisał/a:

To akurat nic dziwnego, chyba właściciel ma prawo decydować, kiedy sprzedać auto :wink:

to znany zabieg, sprowadzając auto dla siebie i sprzedając je wcześniej niż 6 miesięcy po zarejestrowaniu płaci się jakiś tam podatek a po 6 miechach już nie :) ) z tego co mi wiadomo.

macia 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Wysłany: 15-04-2008, 10:07   

z.e.b napisał/a:
1. Czy zaparowany reflektor oznacza, że lampa jest nieszczelna (np. była klejona)?

Na pewno jest nieszczelna, ale niekoniecznie od stłuczki. Mogła się rozszczelnić jakaś uszczeleczka i wystarczy.
Cytat:
2. Czy w silnikach GDI trzeba specjalnie zwrócić na coś uwagę?

Przy zakupie to na to samo, co przy każdym innym chyba, dbałości wymaga większej raczej podczas późniejszego użytkowania.
z.e.b napisał/a:
w niektórych Galach kierownica jest 'inna' niż w większości - może to oznaczać wymianę czy takie się po prostu trafiały?

W różnych rocznikach i modelach były różne poduchy w kierownicy (inne przetłoczenia materiału) dlatego trzeba bardzo dokładnie sprawdzić, czy w sprzedawanym egzemplarzu rzeczywiście występował dany rodzaj zaślepki poduchy kierowcy, bo często może to oznaczać bum i wymianę :wink:
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było.

z.e.b
[Usunięty]

Wysłany: 18-04-2008, 22:52   

Jadę jutro obejrzeć na żywo tego:
http://otomoto.pl/mitsubi...a-C4989993.html
to numer 2 z mojej pierwszej listy, ale zrobił się tańszy (było 16900)

Wykiełkowało mi jeszcze kilka pytań:
1. Czy można wyłączyć TC i jeździć bez?
2. Czy można wyłączyć PP pasażera?
3. Czy w tylnych drzwiach jest blokada, by dzieci nie mogły otworzyć drzwi od wew.?
4. Czy w roczniku 99' były już chromowane atrapy?

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 19-04-2008, 18:17   

ja powiem tak ze przednie apodgrzewana szyba to lipa bo nie jest to podgrzewanie elektryczne jak np w fordach ale tylko skeirowanie powietrza i siły nadmuchu na szybe - tak jest przynjamniej u mnie 97 z klimatronikiem i skórą.

Co do pytań:
1. Rzcej tak - nie mam - ale nie sadze ze tcl pozwala czuc sie bezpiecznym na drodze
2. Nie da sie wyłaczyć
3. jest blokada tylnych drzwi
4. Zalezy chyba od wersji i tego co zamawiał soebie klient

Ja bym ci polecał 2.6 V6 i zakładał LPG jak duzo jedzisz. Spalanie GDI moze i jest małe ale w trasie, jest to spora buda która niestety zeby jechac musi spalic.

Odezwij sie do użytkownika Kochajj, napisał na forum ze będzie miał swoje kombi na sprzedaz za 2-3 tyg.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-04-2008, 23:16   

z.e.b napisał/a:
ja powiem tak ze przednie apodgrzewana szyba to lipa bo nie jest to podgrzewanie elektryczne jak np w fordach ale tylko skeirowanie powietrza i siły nadmuchu na szybe - tak jest przynjamniej u mnie 97 z klimatronikiem i skórą.
tak jest we wszystkich galantach z klimatronikiem ;) Ogrzewanej przedniej szyby niestety nie ma :doubt:
z.e.b napisał/a:
1. Czy można wyłączyć TC i jeździć bez?
tak
z.e.b napisał/a:
4. Czy w roczniku 99' były już chromowane atrapy?
tak (z wyłączeniem wersji SE)

pozdro

BTW: Cena cos podejrzanie niska - aż za niska :roll:

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

kochajj 
Mitsumaniak

Auto: NISSAN
Wysłany: 22-04-2008, 11:47   

cena faktycznie duzo za niska... polecam ostroznosc...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi