Przesunięty przez: Gene 28-05-2009, 17:01 |
[3.2 DID] Ustawianie Zegarka |
Autor |
Wiadomość |
wojtekkkkk
Forumowicz
Auto: pajero 3.2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Paź 2007 Posty: 106 Skąd: lublin
|
Wysłany: 25-04-2008, 20:55 [3.2 DID] Ustawianie Zegarka
|
|
|
Może podpowie mi ktoś jak ustawić zegarek, bo nie chciał zaakceptwać zmiany czasu tylko ciagle powracał na czas zimowy, a dzisiaj zauwazyłem że podaje jakaś ustaloną przez siebie godzinę i chociaż ustawię właściwą to i tak powraca do poprzedniej |
Ostatnio zmieniony przez Gene 28-05-2009, 17:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jamilano
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III '04 3.2 DiD
|
Wysłany: 04-03-2009, 11:22 Re: 3,2DID zegarek
|
|
|
wojtekkkkk napisał/a: | może podpowie mi ktoś jak ustawić zegarek, bo nie chciał zaakceptwać zmiany czasu tylko ciagle powracał na czas zimowy, a dzisiaj zauwazyłem że podaje jakaś ustaloną przez siebie godzinę i chociaż ustawię właściwą to i tak powraca do poprzedniej |
Witam szanowne grono mitsumaniaków. Od soboty jestem szczęśliwym posiadaczem Pajero.
To gwoli przywitania.
A teraz odnośnie zegarka:
Mam ten sam problem , czy ktoś się jeszcze spotkał z takim zegarkiem - mądrzejszym od kierowcy?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Szyszkowa
mod Pajero seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 308 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 04-03-2009, 13:44
|
|
|
A czy to nie jest tak, że zegar ustawia się na podstawie RDS z radia ? Przynajmniej u mnie chyba tak to działa |
|
|
|
 |
jamilano
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-03-2009, 15:05 hmmm
|
|
|
Ale jeśli tak jest jak piszesz , tzn ze bierze odczyt RDS z radia - to czy kilka krajowych stacji radiowych ma zaburzony czas ?
Nadmienię iż czas przestawia się samoistnie o 30 min do przodu. Więc nie jest to kwestia czasu - zimowy - letni.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 04-03-2009, 15:11
|
|
|
Mikrusek napisał/a: | A czy to nie jest tak, że zegar ustawia się na podstawie RDS z radia ? Przynajmniej u mnie chyba tak to działa |
Zauważyłem, że "przestawienie" letni/zimowy wymaga kilkukrotnego słuchania radia. Ręczne ustawienie nowej godziny "ginie" po wyłączeniu stacyjki.
MDowolnie ustawiona godzina jest aktualizowana przez RDS przy włączonym radiu.
Niektóre stacje zmieniają czas z opóźnieniem tygodnia
Sprawdzić czas stacji jest łatwo: jest na wyświetlaczu podczas odsłuchu. |
|
|
|
 |
jamilano
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-03-2009, 16:54 000
|
|
|
elili
Ale, z tego co wiem czas letni a zimowy to godzina różnicy, a zegar się samo-przestawia o 30 minut... |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 04-03-2009, 20:48 Re: 000
|
|
|
jamilano napisał/a: | elili
Ale, z tego co wiem czas letni a zimowy to godzina różnicy, a zegar się samo-przestawia o 30 minut... |
Jak w przód to znaczy, że pilnuje właściciela przed notorycznym spóźnianiem
A tak serio: sprawdź jaki czas jest wyświetlany na wyświetlaczu radia podczas słuchania ulubionej stacji.
Potem sprawdź czy zegar przestawia się na ten właśnie czas.
Jeżeli oba są jednakowe (i prawidłowe) rób to przez pewien czas (u mnie zapamiętuje nowy czas gdzieś na trzeci dzień. ale ja nie słucham radia na codzień. słucham tylko przy przestawianiu czasu ) ew. jeżeli zegarek ma taką opcję: PO ustawieniu się zegara do RDS spróbuj to ustawienie zapamiętać.
Przestawienie lato/zima czy o pół godziny nie ma znaczenia: wprowadzasz nowe ustawienie i zegar musi je zapamiętać. A poprzedni czas mógł różnić się od rzeczywistego o 31 min (nikt tego przez lata nie korygował, miał wyłączony RDS lub nie słuchał radia).
Oczywiście mówię o fabrycznym radiu. Jak ustawić do innego, który ma RDS nie podpięty do kompa - nie wiem |
|
|
|
 |
jamilano
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-03-2009, 10:47 Problem rozwiązany :)
|
|
|
Czas na zegarku nie ustawiał się na czas z RDS ze stacji radiowej. Ten ze stacji był ok a na zegarku o 30 min w przód.
Pogrzebałem troszkę w radiu i znalazłem rozwiązanie - lecz nie przyczynę.
Otóż : Po nacisnieciu przycisku RDS na okolo 1-2 sek na wyświetlaczu pokazuje nam się przewijana lista tematyczna tzn. np "news" , "travel" itd. Ja wybrałem z tej listy "country" i wszystko wróciło do normy. Nie wiem dlaczego - ale jest ok.
Jeśli ktoś ma podobny problem to proszę spróboowac tego rozwiązania.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie sugestie . |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 05-03-2009, 18:58 Re: Problem rozwiązany :)
|
|
|
jamilano napisał/a: | Po nacisnieciu przycisku RDS na okolo 1-2 sek na wyświetlaczu pokazuje nam się przewijana lista tematyczna tzn. np "news" , "travel" itd. Ja wybrałem z tej listy "country" i wszystko wróciło do normy. Nie wiem dlaczego - ale jest ok. |
Stacja, której słuchałeś nie nadawała RDS albo miałeś RDS wyłączone w swoim odbiorniku.
To drugie bardziej prawdopodobne. |
|
|
|
 |
dominik32 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-03-2009, 19:19
|
|
|
Radio ESKA ( w Krakowie) przewaznie ma zly czas ale po przelaczeniu na ZET lub RMF zegarek ustawia sie w ciągu do 0,5-3 min (dziala przy oryginalnym radiu Mitsu)
Jeśli na wyświetlaczu jest symbol CT to czas jest ustawiany automatycznie z RDS jeśli go nie ma to czas mozna ustawiac ręcznie.
Aby włączyć lyb wyłączyć ustawianie automatyczne (CT) należy:
1. wyłączyć radio
2. nacisnąć czwartą pozycję pamięci radia i trzymając ten przycisk włączyć radio
na wyświetlaczu powinno pojawić się/zniknąć symbol CT |
|
|
|
 |
jamilano
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-03-2009, 20:58 RDS
|
|
|
Wszystkie stacje jakie slucham wyświetlają czas/nazwę stacji i/lub nr telefonu wiec mam włączony RDS i także tamta stacja ktorej wtedy sluchalem miala RDS.
W swojej poprzedniej wypowiedzi napisałem ze trzeba nacisnac przycisk RDS , jest to natomiast przycisk PTY . Moj błąd. Niemniej jednak zadziałało to na czas wyświetlany na zegarku.
[ Dodano: 06-03-2009, 14:32 ]
Dominik32 ,
Twoje rozwiązanie działa.
Dziękuję. |
|
|
|
 |
gootek [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2009, 22:17
|
|
|
To jest funkcja CT (clock time) w RDS, która ma za zadanie dbać o to aby nasz zegar w samochodzie wskazywał punktualny czas i żeby nie trzeba go było przestawiać na czas letni/zimowy.
Ale niestety w polskich realiach radiowych, RDS stacji radiowych nie zawsze wskazuje punktualny czas.
Kilka dni temu ze zdziwieniem stwierdziłem, że zegarek w moim samochodzie spieszy się o kilka godzin.
To było akurat z winy trzeciego programu PR, którego zwykle słucham w samochodzie.
EDIT:
Dominik32, dzięki za wyjaśnienie, dopiero teraz przeczytałem Twojego posta. |
|
|
|
 |
Drażen
Nowy Forumowicz
Auto: pajero 3.2 did 2000 r.
|
Wysłany: 31-08-2009, 10:19
|
|
|
witam. ja mam pytanie odnośnie ustawienia daty. nie posiadam fabrycznego radia. a pod wyswietlaczem ma m cztery przyciski: SET, H, M i jakiś nieopisany. Czy istnieje jakaś kombinacja do ustawienia wlasnie daty? |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-09-2009, 07:18
|
|
|
Drażen, witaj na forum.
Proponuje zassac instrukcje obslugi uzytkownika do Pajero III z dzialu Downloads - instrukcje obsługi i broszury Tam znajdziesz opis ustawiania daty. Jesli dobrze pamietam brak firmowego radia nie uposledza dzialania tej funkcji. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Sebastian_T
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2011
Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Lut 2009 Posty: 229 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-01-2010, 19:45
|
|
|
Temat stary, wiem. Ale szukajka nie pomogła, w instrukcji też tego nie mogę namierzyć...
Radio fabryczne, duży kolorowy ekran (do nawigacji), Pajero III (2004/2005). Podpowiedzcie, proszę, czy można przestawić zegarek na wersję 24-godzinną, zamiast 12-godzinnej? (trochę mnie wkurza godzina 8 o 20 ), i jeśli można, to jak? |
_________________ Sebastian_T |
|
|
|
 |
|