szyber manual |
Autor |
Wiadomość |
kotomi
Forumowicz
Auto: Sigma 12V kb
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-05-2008, 13:41 szyber manual
|
|
|
Witam. Ten temat co prawda już kiedys chyba był, lae niestety nie moge znaleźć nic w szukajce więc prosze tu o pomoc. Czy ma ktoś manual do szyber dachu? cos mi zaczął dziwnie pracowac i musze sie nim zająć. Z góry dzięki i pozdrawiam |
|
|
|
 |
pol165256 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2008, 02:00
|
|
|
witaj, dziwnie tzn jak zaczal pracowac? |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2008, 11:57
|
|
|
Witam!
Jak chcesz ręcznie sprawdzić szyberdach to w centralnej lampce w podsufitce zdejmujesz plastik czyli obudowę gdzie jest żarówka i obok żarówki jest zaślepka a pod zaśłepką wejście na klucz imbusowy w kształcie korbki powinieneś mieć taki w zestawie narzędzi w samochodzie. Tak możesz sobie ręcznie otworzyć i zamknąć szyberdach i sprawdzić gdzie tkwi problem.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
kotomi
Forumowicz
Auto: Sigma 12V kb
|
Wysłany: 04-05-2008, 19:51
|
|
|
W zasadzie to szyba pracuje ok, problem jest z przyciskiem od uchylania okna. Wczoraj odsunąłem i musiałem sie z 10 min z nim bawic, zeby zamknął sie poprawnie. CZyżby to był problem ze sterownikiem? A jesli tak to jak go usunąć? Wymiana sterownika czy mozna się w nim pogrzebac i naprawić? Pozdrawiam |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Pomógł: 15 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1236 Skąd: Zambrow
|
Wysłany: 05-05-2008, 13:23
|
|
|
a może spróbować na krótko albo poprzez zamianę przycisków /może ten od uchylania leży ? zobacz ,podmień może coś gdzieś nie łączy? |
_________________ 6g72 - DOHC - sprzedana - ale rozgladam się za następną Obecnie Yaris 1.5 VVT-i turbosport 150KM
 |
|
|
|
 |
pol165256 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-05-2008, 21:34
|
|
|
ja rowniez mam problem z szyberem, mianowicie przyciskiem od odsuwania szyberu go uchylam i odsuwam, gdy chce go zamknąć jak jest odsunięty, najpierw musze nacisnąć przycisk od chowania w połowie sie zatrzymuje i musze nacisnąć przycisk od uchylania, następnie znowu sie zatrzymuje i musze znowu nacisnąć przycisk od chowania i w odpowiednim momencie go puscic zeby byl dobrze zamkniety
Wychodzi na padniety sterownik bo jednak przyciski dzialaja tylko nie tak jak powinny |
|
|
|
 |
Szymon82
Mitsumaniak Szymon
Auto: Mitsubishi Sigma kombi 3,0 12v
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Lis 2007 Posty: 201 Skąd: Poznań/Środa Wlkp.
|
Wysłany: 06-05-2008, 17:10
|
|
|
Zacząłbym od sprawdzenia włącznika i ewentualnego oczyszczenia - może coś nie styka1 |
|
|
|
 |
pol165256 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-05-2008, 00:02
|
|
|
włączniki sprawdzalem, wszystko wygląda dobrze, wrecz bardzo dobrze:) |
|
|
|
 |
jack_a [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2008, 18:47
|
|
|
Czy pod koniec otwierania przeskakuje na trybach? Bo jeśli tak, to jest to co u mnie. Już spędziłem nad moim kilka "dupogodzin" i wiem conieco. Jeśli trzeba, to objaśnię szczegółowo. |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 13-05-2008, 14:45
|
|
|
pol165256 napisał/a: | ja rowniez mam problem z szyberem, mianowicie przyciskiem od odsuwania szyberu go uchylam i odsuwam, gdy chce go zamknąć jak jest odsunięty, najpierw musze nacisnąć przycisk od chowania w połowie sie zatrzymuje i musze nacisnąć przycisk od uchylania, następnie znowu sie zatrzymuje i musze znowu nacisnąć przycisk od chowania i w odpowiednim momencie go puscic zeby byl dobrze zamkniety
Wychodzi na padniety sterownik bo jednak przyciski dzialaja tylko nie tak jak powinny | jezeli jest taki sterownik jak w Runnerze to w nim są dwa obracające się z silniczkiem kółka - bieżnie, po każdej z nich chodzi wyłącznik i wyłącz się zasilanie kiedy napotka na przerwę w bieżni. Taka sytuacja jak u Ciebie następuje, jeżeli masz źle skorelowane ustawienie dachu z ustawieniem bieżni. Ja kombinowałem trochę z silnikiem - wkładałem, wyjmowałem, zmieniałem poczatkowe ustawienie dachu i w końcu się udało. Szyber się uchyla i zamyka w pozycji tak jak powinien oraz odsuwa oraz zamyka tymi przyciskami co trzeba. Jedyne co działa lekko dziwnie to zamykanie z pozycji 'odsunięty' - zamyka się na dwa razy: raz przyciskam i zamyka się do połowy i drugi raz dosuwa i podnosi. Wymyśliłem, że może po to zeby niechcący nic nie przyciąć. |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 19-05-2008, 20:59
|
|
|
Szyberdach prawidłowo powinien się zamykać na dwa razy, tzn. po jednym przyciśnięciu zasuwa się do połowy, a po drugim całkowicie i podnosi do góry jakby uszczelniając zamknięcie. |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 20-05-2008, 17:14
|
|
|
syski napisał/a: | Szyberdach prawidłowo powinien się zamykać na dwa razy, tzn. po jednym przyciśnięciu zasuwa się do połowy, a po drugim całkowicie i podnosi do góry jakby uszczelniając zamknięcie. |
U mnie jest tak samo wiec jak to mowia informatycy "it's not a bug it's a feature"
choc trochę drażniące ale widocznie tak ma być skoro u wszystkich jest tak samo |
_________________ Uprzejmie informuję, że nie udzielam porad przez PW/E-mail - do odwołania. Dziękuję za uwagę
"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu
 |
|
|
|
 |
Szymon82
Mitsumaniak Szymon
Auto: Mitsubishi Sigma kombi 3,0 12v
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Lis 2007 Posty: 201 Skąd: Poznań/Środa Wlkp.
|
Wysłany: 20-05-2008, 18:42
|
|
|
Potwierdzam! U mnie również zamyka na dwa razy. |
|
|
|
 |
Nachbar [Usunięty]
|
Wysłany: 21-05-2008, 14:43
|
|
|
U mnie rówież zamyka się na dwa razy ale w innej konfiguacji 1/3 i 2/3. I jeszcze zauważyłem, że jak jadę z całkowicie otwartym dachem to strasznie mi wieje po łysinie , a jak zamknie się o tą 1/3 to nic nie wieje i moze to o to chodzi.... |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 25-05-2008, 20:39
|
|
|
no to znaczy ż naprawiłem, tylko muszę jeszcze pokombinować żeby się dalej odsuwało, bo odsuwa się gdzieś na 65-70% |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
|