Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kod błędu ECU 39
Autor Wiadomość
Mikey
[Usunięty]

Wysłany: 05-05-2008, 21:55   Kod błędu ECU 39

Witam wszystkich mitsumaniaków. To jest pierwszy mój post na tym forum. Mój problem jest taki że nie mogę znaleźć co oznaczacza kod 39. Kilka miesięcy temu zainstalowałem instalację gazową i od tego czasu powiedzmy że raz na dwa tygodnie zapala sie CHEK. Mechanik powiedział mi że jest to spowodowane tym że czasami przy ostrym przyspieszaniu nie dochodzi odpowiednia ilość gazu do garów. Poza zapaleniem sie kontrolki nie odczuwam żadnych ujemnych efektów w Miśku. Jednak już dwa razy mi się zdarzyło że samochód stracił kompletnie moc i przyśpieszał tylko do 120 km/h a po zrestartowaniu kompa u gazoli znów było wszystko ok. Ostatnio po sprawdzeniu kompa Gazole powiedzieli mi że był wyswietlony kod 39. Znalazłem na forum znaczenia wielu innych kodów jednak nigdzie nie widzę tego numeru. Z góry dziękuję za pomoc

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-05-2008, 10:03   

Mikey napisał/a:
co oznaczacza kod 39

Wg eTech'a
Kod:
Zakres/Działanie obwodu sterowania zaworu obejściowego turbosprężarki /sprężarki doładowującej.

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

Mikey
[Usunięty]

Wysłany: 06-05-2008, 19:55   

Teraz to już nie wiem o co chodzi. Ten silnik nie ma turbo. To jest 2.5 V6. Czy ktos mógłby mi to wyjaśnić. Dzieki

Dominik77
[Usunięty]

Wysłany: 06-05-2008, 20:51   

39 to błąd dotyczący sondy lambda

Mikey
[Usunięty]

Wysłany: 06-05-2008, 22:33   

Dzięki Dominik. To wydaje mi się logiczne. Ostatnio wymieniałem kolektor i w rurze znalazłem resztki wnętrzności katalizatora który znajduje się pod trzema garami od grodzi. Jeśli dziurawy katalizator ma wpływ na sondę lambda, to czy należy wymienić ten katalizator czy można rozwiązać ten problem w inny sposób?
Ostatnio po zresetowaniu kompa jeżdżę na gazie już 3 dni i nic sie nie dzieje, żadne kontrolki się nie świecą. Ciekawe ile dni to potrwa :?:

Dominik77
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2008, 09:35   

Nie pamiętam dokładnie jak wygląda w takim aucie układ wydechowy. Ile jest tam katalizatorów, czy masz w kolektorach prekata, ale z tego co piszesz to problem występuje po zainstalowaniu inst. gazowej, więc może tu jest problem. Chyba że problem powstał po wymianie kolektora. Jeżeli uszkodzony jest katalizator to kontrolka powinna się zapalić po dłuższej jezdzie ze stałą prędkością. Opisz może dokładniej w jakich warunkach się ona zapala.
Ostatnio zmieniony przez Dominik77 08-05-2008, 02:08, w całości zmieniany 1 raz  

Mikey
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2008, 20:15   

:shock: Zaszła mała pomyłka w poprzednim moim poście. Napisałem kolektor a miałem na myśli kompensator i to właśnie kompensator wymieniałem w wydechu. sorki.
Natomiast co do zapalania się kontrolki to najczęściej zdaża się to przy zimnym silniku po przejechaniu kilkuset metrów. czasami zapala się też na rozgrzanym silniku gdy mu mocniej depnę.

Dominik77
[Usunięty]

Wysłany: 08-05-2008, 02:29   

Myślę że następnym razem jak Ci się zapali kontrolka to powinieneś podjechać do ASO lub jakiegoś elektronika, gdzie sprawdzą na fachowym sprzęcie co to jest za błąd. Twoje auto jest z 2002 roku i błędy mają już inną numerologie, wydaje mi się że gazole mogli coś zle odczytać.

Odpowiedz do tematu