|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Pajero III |
Autor |
Wiadomość |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2008, 15:50 Pajero III
|
|
|
Jak w WAGONIE sprawdzają się automaty w 3,2Di-D-INVECS-II.Mój ojciec chce sobie kupić koniecznie Pajero,długie, diesla oraz automat.Dzięki za wszystko. |
|
|
|
 |
Szyszkowa
mod Pajero seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 308 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 12-05-2008, 17:55
|
|
|
Hej
Póki co sprawuje się bezproblemowo
Biegi przerzuca płynnie (mam porównanie do Rextona), podczas jazdy nie ma problemów z przyśpieszaniem.
Co dokładnie chciałbyś wiedzieć ? |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2008, 18:35 automat
|
|
|
Cz nie traci mocy?
Czy wolniej przyśpiesza niż manual?
A co z elastycznością i trybem sportowym(manualnym)?
Dzięki za zainterasowanie
[ Dodano: 12-05-2008, 20:17 ]
I jeszcze jedno:
Zwalniamy ze 120km/h do 60km/h: czy automat odrazu redukuje biegi, czy dopiero kiedy znowu zaczniemy przyśpieszać? |
|
|
|
 |
Szyszkowa
mod Pajero seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 308 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 13-05-2008, 12:37 Re: automat
|
|
|
bartek2800 napisał/a: | Cz nie traci mocy?
Czy wolniej przyśpiesza niż manual?
|
Nie mam porównania do skrzyni manualnej. Dla mnie przyśpieszenie jest zadowalajace. Trzeba pamiętać, że to nie wyścigówka, tylko klocek ważący ponad 2 tony z zerową areodynamiką.
Powiem tak- na światłach nie zostaję, co więcej, jestem raczej z przodu niż z tyłu
bartek2800 napisał/a: |
A co z elastycznością i trybem sportowym(manualnym)?
|
Trybu sekwencyjnego praktycznie nie używam. Co do elastyczności- moment jest wysoki, więc dławienie jako takie rzadko występuje Co więcej- naprawdę nie ma problemu z przyśpieszaniem.
bartek2800 napisał/a: |
Zwalniamy ze 120km/h do 60km/h: czy automat odrazu redukuje biegi, czy dopiero kiedy znowu zaczniemy przyśpieszać? |
Nie wiem czy od razu redukuje, bo sygnalizacji, ktory bieg jest aktualnie włączony nie ma, na słuch jest zaś ciężko wyłapać. W każdym razie w takiej sytuacji po ponownym wciśnięciu gazu jest ten charakterytyczny moment zawahania, kick, i wejscie na obroty.
Automat w Pajero dostosowuje się trochę do stylu jazdy. Jeżeli jedziesz spokojnie, biegi przelaczane sa szybciej, na nizszych obrotach. Jezeli go wkrecasz, jedziesz dynamicznie- sam zaczyna przerzucac biegi pozniej, przy wyzszych obrotach, pozwalajac na lepsze przyspieszanie. |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-05-2008, 14:42
|
|
|
Oto mi chodziło!!!
A ze spalaniem jak?
Czy w manualnym jest duże opóźnienie tzn.gdy ruszysz dzwignią na wyższy bieg szybko wrzuca następny?
Wiem, że to auto waży(jedyne)2tony i jest opływowe jak kiosk ruch, ale ojciec cały czas się pyta, gdyż to będzie nasz pierwszy automat... |
|
|
|
 |
exc_racing [Usunięty]
|
Wysłany: 13-05-2008, 20:51
|
|
|
W Pajero jest "inteligentny" i dostosowuje się do charakterystyki kierowcy tzn: gdy jeździmy dynamicznie, często hamujemy i mocno przyspieszamy skrzynia biegów zmienia biegi przy wyższych obrotach. Jednak gdy jeździmy spokojnie automat zmienia biegi przy niskich obrotach silnika itp.
Ja narazie jestem zadowolony z mojego Pajero w automacie.
Jeszcze jedno: gdy będziecie jeździć po górzystym terenie np. po autostradzie i autko będzie dociążony (np. wyjazd na narty) to nie jeździjcie na tempomacie bo skrzynia biegów może się przegrzać. Tempomat będzie chciał za wszelką cene utrzymać zadaną prędkość i przez to bedzie "przebierał" biegami w te i we wte. Jeśli się zagrzeje to po prostu silnik straci moc. Trzeba się zatrzymać i odczekać chwilkę i wszystko powinno wrócić do normy.
Ogólnie polecam Pajero w automacie. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 13-05-2008, 23:34
|
|
|
Automat w Miśku jest O.K. i za nic nie zamienię się na manuala. exc_racing masz rację co do automatu i tempomatu=>>> sprawdziłem osobiście mieszkam w górach-Tatry Pozdrówka bartek2800 ciesz się z Miśka i korzystaj z uroków jazdy tym SAMOCHODEM |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-05-2008, 17:48
|
|
|