|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jak podłączyć router do routera ? |
Autor |
Wiadomość |
Rados [Usunięty]
|
Wysłany: 13-05-2008, 21:12 Jak podłączyć router do routera ?
|
|
|
Kupiłem w dniu dzisiejszym router wi-fi Linksys WRT54GC (nazwijmy go router2)
Dotychczasowa sieć wygląda następująco:
Modem DSL <--> Router 1 (Dlink XRT-401B) <--> switch <--> komputery podłączone przez RJ45.
Na jednej z końcówek biegnących od switcha chciałbym przy pomocy Routera2 zrobić sobie access point, który odbierze sygnał internetu i przekaże go dalej laptopowi w moim mieszkaniu. Niestety Router2 po podpięciu kabla od internetu do jego wtyku WAN (tak jak jest to oznaczone w instrukcji) nie daje żadnych oznak, że otrzymuje sygnał internetu (dioda się nie świeci, nawet nei zamruga). Połączenie na lini router2 <--> laptop (zarówno przez wifi jak i kabel działa bezproblemowo).
Jak skonfigurować router1 jak i router2 z poziomu przeglądarki IP.
Ma ktoś jakiś pomysł? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 13-05-2008, 21:25
|
|
|
Skoro chcesz z niego zrobić tylko APeka to podepnij go do switcha nie portem WAN ale LAN po czym wyłącz na nim serwer dhcp i wszelkie pozostałe rzeczy za wyjątkiem funkcjonalności wifi accesspointa. Oczywiście na kompie musisz sobie ustawić adres o "oczko" wyższy niż ma fabrycznie ten linksyf (z taka sama maską) to dopiero wtedy wleziesz na niego przeglądarką i będziesz mu mógł zmienić ipka/maskę/bramkę na obowiązujące w twoim LANie. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Rados [Usunięty]
|
Wysłany: 15-05-2008, 07:12
|
|
|
Nadal nic. Jakieś inne pomysły ? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 15-05-2008, 21:07
|
|
|
Chyba nic więcej się nie wymyśli zdalnie - po prostu weź kogoś kumatego na miejsce i niech podziała... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 15-05-2008, 22:44
|
|
|
Nie miałem nigdy do czynienia z takim przypadkiem więc czysto hipotetycznie jak ja bym kombinował.
Jeżeli routerem jest router na kable, a drugi router na kable i wireless'a to bym je zamienił. Routerem "serwerem" był by ten z wireless'em, natomiast drugi był by podłączony jako pod zespół.
Jeżeli nie ma podmianki to na twardo połączyć kablem oba routery 10.0.0.2 powinno chodzić z każdego kompa. A wirelessa ustawić już wcześniej?
Nie wiem czy dobrze kombinuje, ale w tym kierunku bym szedł.... |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
|
|