|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Montaż lampy z wiatrakiem |
Autor |
Wiadomość |
e-gen
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 11 Gru 2005 Posty: 590 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 04-06-2008, 20:16 Montaż lampy z wiatrakiem
|
|
|
Borykam się z problemem podłączenia lampy sufitowej z wiatrakiem.
Z lampy wychodzą 4 przewody: czarny, biały, niebieski i żółto-zielony (uziemienie)
natomiast w instalacji elektrycznej w suficie mam tylko 3 przewody: czarny, niebieski i żółto-zielony (te ubrudzone farbą).
Włącznik na ścianie mam podwójny
Jak powinienem to wszystko podpiąć? Do jakiego przewodu instalacji podłączyć uziemienie??
Pozdrawiam |
_________________ Dysponuję skanerem OBDII oraz manomentrem do sprawdzania kompresji - zainteresowanych podpięciem proszę o kontakt na priva |
Ostatnio zmieniony przez e-gen 04-06-2008, 21:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 04-06-2008, 20:25
|
|
|
Zamień żółto-zielony z niebieskim na rysunku lampy i będzie hulało......Zasadniczo uziemienie możesz sobie darować, w końcu to divajs sterczący z sufitu, więc macać go nie będziesz.......
[ Dodano: 04-06-2008, 20:43 ]
Jeżeli instalacja jest zgodna ze sztuką - po kolei:
do włącznika czarnym dochodzi faza, wychodzą brązowym i niebieskim fazy "po włączniku"
do lampy dochodzą brązowym i niebieskim fazy "po włączniku" i niebieskim 0
u Ciebie ktoś użył zamiast dwufazowego przewodu (czarny, brązowy, niebieski) jednofazowego z uziemieniem (czarny, niebieski i żółtozielony) |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
e-gen
moderator

|
Wysłany: 04-06-2008, 21:23
|
|
|
czyli niebieski w instalacji to jest 0 - jakim pomysłem będzie podpięcie do niebieskiego uziemienia z lampy (przewód żółto-zielony); kwestia o tyle ważka, że teraz lampa lekko kopie a moja pani ma dryg do wycierania kurzu w różnych miejscach... |
_________________ Dysponuję skanerem OBDII oraz manomentrem do sprawdzania kompresji - zainteresowanych podpięciem proszę o kontakt na priva |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 04-06-2008, 21:27
|
|
|
Różne kfiatki w życiu widziałem, fazę na żółto-zielonym też (i to z rozdzielni, nie z włącznika - ale to ekstremum......
TEORETYCZNIE niebieski powinno być 0 |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
e-gen
moderator

|
Wysłany: 04-06-2008, 23:47
|
|
|
PEŁEN SUKCES
ten schemat zadziałał
Lampa | Instalacja
====== |=========
czarny | czarny
niebieski | zółto-zielony
biały | niebieski (czyli 0)
zółty-ziel | niebieski (czyli 0)
tak jak chciałem; jeden pstryk jest światło, drugi pstryk jest wiatrak, oba pstryk mam światło i wiatrak
Podziękowania dla Bartka i Grzesia z HFK |
|
|
|
 |
|
|