Drgania w układzie kier. |
Autor |
Wiadomość |
Hitch [Usunięty]
|
Wysłany: 01-05-2006, 23:17 Drgania w układzie kier.
|
|
|
Witam,
mam następujacy problem:
podczas jazdy od 120 km/h (w górę) zaczynam odczuwać drgania kierownicy i pukanie (tak jakby cos wpadało w rezonans). Im szybciej jade tym drgania są silniejsze.
Pojedyncze pukanie (choć nie zawsze) słychać też podczas ruszania (tzn puszczania sprzęgła) oraz przy wolnej jeździe na dużych nierównościach.
Mam wrżaenie, że dochodzi z lewej strony.
Cóż to może być najprawdopodobniej?
W wyszukiwarce znalazłem podobne wątki z odp.: poduszki, półosie ...
Nadmienię, że tarcze prościutkie (wymienione), zaciski przesmarowane, łożyska wymienione, drążek kier. też wymieniony.
Pozdroofka |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 01-05-2006, 23:28
|
|
|
wstrzasy to moga byc zle wywazone opony lub tez wyzabkowane opony .
co to tych pukan to moze przeguby/drazki kierownicze ? |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1446 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 02-05-2006, 20:55
|
|
|
Jeżeli podczas ruszania - szczególnie przy skręconych kołach w którąś stronę to trzeba sprawdzić końcówki wahaczów i wszelkie łączniki w zawieszeniu.
Mi też przy 120 i wyżej drgała kierownica w lancerze - okazało się że przez jazdę do 100 w mieście przez 2 miesiące po białostockich dziurach okazało się że koła tak się ułożyły że po przekroczeniu 120 wibrowały (delikatnie ale zawsze odczuwalnie) W serwisie opon powiedziano mi że po przejeździe kilkuset km na trasie opony się ułożą - teraz nawet przy 180 nic nie drga - mieli rację. Ale skoro słychać to też przy ruszaniu to stawiam na coś w zawieszeniu. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
swireek [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2006, 11:02
|
|
|
U mnie ostatnio pojawiło sie takie lekkie grzechotanie własnie po lewej stronie.Odgłosy nasilaja sie przy ruszaniu i dołkach.Przy szybszej jezdzie ustaje.what's uuuuuuuuuuuuuup?????????? |
|
|
|
 |
El_bandito_s [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2006, 08:33
|
|
|
Z ciekawości pojechałem sprawdzić sobie do mechanika zbieżność kół ponieważ oczówałem lekke ściąganie w prawo. Ogólnie wszystko było ok. Jednak trzeba było ustawić tą zbieżność. Ustawili mi zbiezność, wymieniłem dwie oponki z przodu przy okzaji. Co się okazało jadąc spowrotem przy 120 km/g zaczeło konkretnie trząść kierownicą czego wcześniej nie było! Opony wyważone, zbieżnosć (niby dobrze ustawiona w końcu zajmowali się tym fachowcy) a tu gorzej niż było, nie dość że nadal ściąga to jeszcze trzesie, a ruszając szybko kierownicą to w jedną to w drugą stronę słyszę stukanie. W pizdu z takimi fachocami, gdzie k*cenzura*a kształcą tych specjalistów??
...skoro u mnie wszystko było w porządku przed sprawdzaniem zbizności i wymianą 2 przednich kół, a po tym wszystkim się zjeb*cenzura*ło i zaczeło trząś to może w tym też leży przyczyna Może to przez opony, nie znam się na tym ale opisałem zaistniałą sytuację, która myśle że Ci pomoże.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2006, 08:42
|
|
|
swireek napisał/a: | U mnie ostatnio pojawiło sie takie lekkie grzechotanie własnie po lewej stronie.Odgłosy nasilaja sie przy ruszaniu i dołkach.Przy szybszej jezdzie ustaje.what's uuuuuuuuuuuuuup?????????? | U mnie właśnie też się to pojawiło - tyle, że z prawej strony. Może to łożysko? Dodam, że nasila się przy skręcie w prawo. |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-05-2006, 08:56
|
|
|
El_bandito_s napisał/a: | jadąc spowrotem przy 120 km/g zaczeło konkretnie trząść kierownicą czego wcześniej nie było! |
Zbieżność raczej nie ma na to wpływu. Jedź do innego zakładu wyważyć koła - ci mogli mieć źle skalibrowaną wyważarkę. Sam miałem taki przypadek (tyle, że źle wywazone były wszystkie 4 koła - po wymianie z zimówek na letnie). Oprócz tego każ im sprawdzić, czy nie ma bicia na odbwodzie.
El_bandito_s napisał/a: | nadal ściąga |
Zrób CAŁĄ GEOMETRIĘ nie tylko zbieżność. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1446 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 16-05-2006, 21:39
|
|
|
Mi w mazdzie tak ustawili zbieżność że w pizdu dalej ściąga w prawo (powyżej 120) a na wydruku niby jest wszystko wporządku (Norauto Białystok - ale jeszcze chyba tam podjadę) |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
El_bandito_s [Usunięty]
|
Wysłany: 18-05-2006, 10:30
|
|
|
ale jaja, co za mechanicy, wiesz co się okazało?? Chcieli mi robić całą geometrie ale pojechałem wyważyć koła, i kurcze facet powiedział mi że felga jest lekko skrzywiona przełożył mi ją na drugą stronę i teraz zamiast w prawo ściąga mi w lewo hehee czyli trzaba tylko felge wyprostować heheh |
|
|
|
 |
crensch [Usunięty]
|
Wysłany: 18-05-2006, 11:58
|
|
|
oplaca sie dowazyc kola na samochodzie...same sruby czasem robia duza roznice..ba nawet kolpaki
mam swoj ulubiony serwis opon na studziennej w warszawie i standardowe dzialania to:
- wywazenie (jesli potrzeba)
- napierdzenie w oponki azotem (polecam)
- dowazenie na samochodzie
i bryka jedzie jak po szynach |
|
|
|
 |
swireek [Usunięty]
|
Wysłany: 12-06-2006, 22:15
|
|
|
hahaha odkrylem co u mnie tak grzechotalo.Wypadla sruba mocujaca przednie nadkole.A juz sie martwilem ze to cos z zawieszeniem |
|
|
|
 |
|