|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
MSR 1,8 4x4 CNG |
Autor |
Wiadomość |
pawelst
Nowy Forumowicz
Auto: chce mieć MSR 1,8 4x4
|
Wysłany: 20-07-2008, 12:16 MSR 1,8 4x4 CNG
|
|
|
Witam serdecznie !
zastanawiam się nad zakupem MSR 1,8 4x4 z instalacja CNG /gaz ziemny/.
Nie udało mi się znaleźć na jakichkolwiek informacji, na temat takiego auta z napędem 4x4.
Czy ktoś z forumowiczów posiada takie ?
Jeżeli tak prosiłbym o opinie - jak się sprawuje, czy obsługa, konserwacja - ewentualne naprawy takiego napędu są kosztowne ?
No i jak sprawuje sie taki zestaw silnik 1,8 + 4x4 ?
Z góry dziękuje za wszelkie informacje. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 20-07-2008, 13:07
|
|
|
Hmm. nie mam MSR ale Galanta w wersji 4x4. silnik 2.0 a więc mocniejszy. Ale nie o tym...
Przede wszystkim należy pozytywnie nastawić się do auta. Napęd oraz przeniesienie to elementy których nie dostaniesz "od ręki". Konstrukcja niektórych elementów sprawia, że poszukiwania mogą trwać. W zależności od szczęścia. Zanim więc powiesz "Tak, biorę go" obejrzyj i posłuchaj jak działa napęd (wał, skrzynia, dyfer). Nawet uszkodzone elementy gumowe to nie lada kłopot. Mam tu na myśli "z drugiej ręki".
Spalanie - wzrasta. Jazda miejska dla wprawnego kierowcy obejdzie się bez napędu. Czyli przyjemności z posiadania napędu na wszystkie cztery koła nie rekompensuje wzrostu zużycia paliwa. Po prostu jest...i tyle. Zdecydowanie lepiej poczujesz się za kierownicą MSR-a poza granicami miasta. No, tutaj pozostaje kwestia mocy silnika 1.8. Tutaj przydałby się kierowca np. lancera w tej wersji aby poopowiadać co nie co. |
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-07-2008, 16:06
|
|
|
pawelst, ja osobiście posiadam MSR 1,8 GLXi benzynka, w wersji FWD (napęd na przednią oś). Jeśli chodzi o części do tego modelu to zero problemów. Silnik 1,8 w mojej wersji MSR'a ma 122KM, więc jak na wagę autka 1350kg, autko jest bardzo żwawe, jak na swoje przeznaczenie (auto rodzinne), napęd 4x4 nie powinien sprawić mu większych problemów. Dodatkowo mój Misio w cyklu miejskim pali poniżej 10l/100km PB95. Myśle że przy napędzie 4x4 spalanie wzrośnie do max 12l., co jak na autko tych gabarytów jest do przeżycia, szczególnie jeśli posiada CNG. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 20-07-2008, 20:54
|
|
|
Adaho_krak napisał/a: | ... mój Misio w cyklu miejskim pali poniżej 10l/100km PB95. Myśle że przy napędzie 4x4 spalanie wzrośnie do max 12l.. |
Nie zakładaj niczego z góry. Wcale tak nie musi być. Poza tym do tej pory nie wiemy jaki model z którego roku interesuje kolegę. |
|
 |
pawelst
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-07-2008, 21:37
|
|
|
Witam !
Dziękuję za szybkie i rzeczowe odpowiedzi !
MSR, który mnie interesuje stoi sobie /ponoć już długo (do tego stopnia że akumulator nawet lampki u sufitu nie zaświecił) i sprzedający twierdzi że z ceny już dużo opuscil/
w Targowisku w komisie. Jest to sprowadzony z Włoch /podobno zimy nie widział (i na moje oko, tak może być) rocznik 97.
Instalacje gazową ma firmy Landi Renzo /sterownik LCS/2-V05/2 / i podobno jeżdził dopóki miał gaz w butli.
Zapalaliśmy go z innego akumulatora i nawet ładnie "zagadał" /oczywiście w mojej ocenie nie fachowca/. Miałem wrażenie jakby troche za bardzo się "telepał" ale to może dlatego że był zimny.
aha przebieg 160 tys. cena 11 kzł
A co do nastawienia do auta: to mam bardzo pozytywne a nawet za bardzo - a jak to ze wszystkim bywa emocje są złymi doradcami.
Dlatego też, postaram sie zadzwonić do polecanego przez forum Pana Leszka i ewentualnie umówić na spotkanie i ogladnięcie auta /nie wiem czy takie usługi swiadczy, ale jest to względnie blisko od jego miejsca zamieszkania /.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22-07-2008, 13:21
|
|
|
cns80 napisał/a: | Jeśli to faktycznie CNG to zastanów się najpierw czy masz go gdzie tankować |
W Krakowie są dwie stacje napewno CNG, jedna na ul.Siewnej (Prądnik Biały) a druga nie pamiętam |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
pawelst
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-07-2008, 19:04
|
|
|
Witam !
narazie odpuściłem, za dużo korowodu, chociaż nawet bez tego CNG wydaje mi sie atrakcyjny /i cenowo i technicznie /.
a co do tankowania to właśnie dlatego mnie zainteresował, że w Jaśle /gdzie pracuje/ jest stacja CNG, a codziennie robie 50 km. /a diesel coraz droższy/
Zresztą nasza okolica /małopolska i podkarpacie/ jest w stosunku do reszty kraju dość bogato obsadzona stacjami /tyle że czynne przeważnie do 15/ - Kraków 2, Tarnów, Dębica, Jasło, Rzeszów/
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|