Wycieki w okolicach aparatu zapłonowego 4G13 |
Autor |
Wiadomość |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 14-05-2006, 12:47 Wycieki w okolicach aparatu zapłonowego 4G13
|
|
|
Czy w okolicach aparatu zapłonowego znajdują się jakieś usczelki? Wczoraj zauważyłem wycieki i raczej nie cieknie to spod klawiatury. Klawiatura uszczelniona i nie widać żadnych, choćby najdrobniejszych wycieków.
 |
|
|
|
 |
matt81
Mitsumaniak RED DIAMOND

Auto: LANCER 1.6 16v 1995r 4g92
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 94 Skąd: Siedlce
|
Wysłany: 14-05-2006, 13:21
|
|
|
Pod aparatem zapłonowym nie ma żadnej uszczelki przed wyciekiem oleju chroni oring na aparacie.Co prawda pisze na podstawie mojego silnika4g92 ale podejrzewam na 90% że u ciebie jest identyczne rozwiązanie.
Pozdrowienia. |
|
|
|
 |
cimon102 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-05-2006, 19:50
|
|
|
Oring do wymiany!Mialem cos takiego u siebie |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 14-05-2006, 20:16
|
|
|
Tak - o-ring do wymiany, a jutro Marek wysyła do mnie paczke |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 14-05-2006, 20:32
|
|
|
Bartek napisał/a: | Tak - o-ring do wymiany, a jutro Marek wysyła do mnie paczke | To może się podłączę, jeśli Marek sie wyrobi. Tym razem ja płacę |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 14-05-2006, 20:49
|
|
|
Bez przesady, nie będziesz płacił za przesyłkę więcej niż za o-ring.... Marek wysyła do mnie komplet tarcz i 2 komplety klocków hamulcowych....Parę kilo wyjdzie....
PS. Jak nie jest ta wymiana bardzo pilna, to wtortek/środa będziemy mogli coś podziałać wymiana to w końcu 2 śrubki + ustawienie zapłonu... |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 14-05-2006, 20:57
|
|
|
Bartek napisał/a: | Marek wysyła do mnie komplet tarcz i 2 komplety klocków hamulcowych.... | Ale ja przy okazji zamówiłem jeszcze parę innych uszczelek
[ Dodano: 14-05-2006, 21:01 ]
Bartek napisał/a: | PS. Jak nie jest ta wymiana bardzo pilna, to wtortek/środa będziemy mogli coś podziałać wymiana to w końcu 2 śrubki + ustawienie zapłonu... |
Nie jest to super mega pilne. Lało się przez dłuższy okres, ale ja sądziłem, że to spod głowicy. Do tego dochodziły wycieki spod klawiatury. Dopiero mycie silnika i uszczelnienie klawiatury pokazało prawdę. Przy okazji zamówiłem u Marka uszczelniacze zaworowe, nową uszczelkę pod dekiel i filtr oleju. Zbieram graty na wymienę uszczelniaczy zaworowych bez ściągania głowicy (bo jednak nie cieknie, płynu przecież też nie ubywa). Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem. |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 14-05-2006, 21:18
|
|
|
"Tools for fools" wracają do mnie w tym tygodniu..... ale na wymiane nie wiem na kiedy mógłbym się z Tobą umówić..... |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 14-05-2006, 21:46
|
|
|
Bartek napisał/a: | "Tools for fools" wracają do mnie w tym tygodniu..... ale na wymiane nie wiem na kiedy mógłbym się z Tobą umówić..... | No nie, w takie przedsięwzięcia nie mam zamiaru Cię angażować To zbyt pracochłonne, a Ty i tak masz mnóstwo zajęć. W temacie wymiany uszczelniaczy będę się kontaktował z T. Michalakiem, bo on ponoć też to robi bez ściągania głowicy. Pytanie tylko, czy do tego trzeba rozpinać rozrząd i - tym samym - wymieniać uszczelniacze, paski i rolki? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24327 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 14-05-2006, 22:32
|
|
|
Bartku - dzięki za TFF. Naprawdę gładko z uszczelniaczami dzięki nim poszło.
Danielowi się szczególnie podobało zdanie: "przyłożyć niutony".
A manewr ze sprężarką jest extra - przy zapiętym biegu auto chce jechać do przodu - od ciśnienia zawór niemalże NIE MA PRAWA wpaść.
A tak BTW - oczywiście na końcu aparatu jest gumowy o-ring - by nie być OT. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 15-05-2006, 16:13
|
|
|
Części zamówione - oprócz nieszczęsnego o-ringu, bo tego akurat Marek (Japaneze) nie ma. W JC na domiar złego też nie mają:( Jutro będę szukał w "normalnych" sklepach. Tak czy inaczej znów mi sie pofarciło, bo mój towar przyjdzie razem z przesyłką do Bartka - który to już raz ? |
|
|
|
 |
cimon102 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-05-2006, 17:46
|
|
|
Te oringi znjadziesz napewno w jakims motoryzacyjnym zwyklym sklepie.Tam czesto maja tego typu pierdolniki .Dopasuja cina 100%, dobrze gdybys mial swoj zdjety na wymiar.Pozdro |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2006, 09:00
|
|
|
Wiem, wiem - niestety temat już badałem. Niech pan wymontuje i przywiezie, to może coś dobierzemy. Nie mam czasu ani ochoty na takie "może dobierzemy". W piątek Marek będzie miał część oryginalną. |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 16-05-2006, 09:13
|
|
|
I to jest postawa godna naśladowania przez innych Mitsumaniaków....... Z przyjemnością Ci zamontuje ten uszczelniacz |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2006, 09:40
|
|
|
Bartek napisał/a: | I to jest postawa godna naśladowania przez innych Mitsumaniaków....... | To, że montuję część ori? Cała przyjemnośc po mojej stronie. |
|
|
|
 |
|