kolektor skrzyniowy |
Autor |
Wiadomość |
chayenne [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2006, 11:46 kolektor skrzyniowy
|
|
|
czy ktos z Was moze ma dostepne materialy na ten temat? jak zrobic? jak wyliczyc wymiary?
wszystko na ten temat mnie interesuje.. a raczej nie mnie, tylko kolege, ktory sie zajmuje swojafura i chce sobie to zrobic.. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-05-2006, 19:27
|
|
|
Chodzi o wydech czy dolot?
Jeżeli dolot to proponuję wzorować się na tych już istniejących.
Wydech - polecam El-Tec www.el-tec.pl |
Just think...
. |
|
|
|
 |
chayenne [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2006, 21:50
|
|
|
chodzi o zrobienie samemu a nie kupienie a kolektor dolotowy
kumpel ktory potrzebuje to jest maniakiem i wszystko prawie sam robi |
|
|
|
 |
zulu [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2006, 22:02
|
|
|
Czy chodzi o skrzynie wlotową? Do sprężarek się stosuje, ale o co chodzi koledze to nie wiem |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 16-05-2006, 22:05
|
|
|
No to popatrz - Kolektor dedykowany do 4G63T.
Mr Bell napisał książkę - nie czytałem, nie pamiętam tytułu niestety, forum.streetracing.pl nie działa. Hmmm... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
chayenne [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2006, 22:06
|
|
|
ale ten kolektor nie bedzie do evo anido zadnego innego miska
pomyslalem ze moge tutaj zamiescic takie pytanie, bo sa tutaj ludzie kompetentni a kolektor bedzie do Saxo VTs ktory teraz ma okolo 160 koni i wciaz jest wykrecany
Hubeeert - jak znajdzeszna streetracing info o tym to prosze napriv albo tutaj |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 16-05-2006, 22:10
|
|
|
No to polecam tzw ITB Intake Throttle Body o ile czegos nie pokręciłem.
Krótkie doloty zakończone lejkami i oddzielna przepustnica na każdy cylinder. Motocyklowe się nadają. Tyle że krótkie doloty dadzą tylko moc na górze. Do czego ma być wykorzystywany ten samochód - sport czy jazda na co dzień? |
Just think...
. |
|
|
|
 |
chayenne [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2006, 22:18
|
|
|
on nim jezdzi nacodzien, ale co weekend laduje ze znajomymi na torze w roznych miejscach w polsce.
jemu zalezy na tym by samochod byl szybki nie tylko na prostej, ale i na zakretach na torze |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 16-05-2006, 22:21
|
|
|
Czyli tak jak powinien być.
Ja nie jestem znawcą silników Citroena ale moim zdaniem kolektor skrzynkowy stosuje się do silników turbo aby zapewnić równomierny przepływ. Za to można pokombinować z długością dolotu. Polecam angielskie fora tuningowe (bo francuskiego nie znam). Zreszta angole robią różne cuda |
Just think...
. |
|
|
|
 |
zulu [Usunięty]
|
|
|
|
 |
chayenne [Usunięty]
|
Wysłany: 17-05-2006, 11:37
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Ja nie jestem znawcą silników Citroena ale moim zdaniem kolektor skrzynkowy stosuje się do silników turbo aby zapewnić równomierny przepływ. |
no wlasnie nie... bo prawie wszystkie s1600 na rajdach maja takie kolektory, a sa to silniki wolnossace....
mi chodzi o budowe kolektora skrzynkowego.. tzn o obliczenie jego pojemności (a dokładnie tej skrzynki) oraz o długość kanałów ze skrzynki do głowicy i ich kształt.. czy maja sie zweżać czy nie..
ta fotka która tam jest dobrze pokazuje kształ kolektora.. i teraz pytanie jest takie:
ile ma mieć ta puszka do której wpada powietrze..? |
|
|
|
 |
zulu [Usunięty]
|
Wysłany: 18-05-2006, 00:03
|
|
|
Jeżeli to nie jest silnik doładowany, to zasadniczo najwieksze znaczenie ma długość dolotu, jak napisał już Hubert.
Jeżeli chodzi tylko o przekroje kanałów i skrzynki, najlepiej jest unikać spowalniania przepływu na jego drodze i ostrych zmian kierunku . Jeżeli występują "kolanka" to najlepiej je lekko spłaszczać na zakrętach. |
|
|
|
 |
chayenne [Usunięty]
|
Wysłany: 18-05-2006, 08:06
|
|
|
Zulu - a jakies wzory na obliczenie pojemnosci skrzynki i przekrojow dolotow? |
|
|
|
 |
zulu [Usunięty]
|
Wysłany: 19-05-2006, 21:30
|
|
|
Wzory? Raczej przydałoby się oprogramowanie, albo znajomy z hamownią. Niestety nie mam ani jednego, ani drugiego, choć dawno temu na politechnice napisałem program na obliczanie pulsacji w przewodzie między dwoma stopniami sprężarki tłokowej. Tego typu soft dla dostrojenia rezonansowego dolotu na pewno istnieje, ale i tak na końcu nieuniknione jest badanie na hamowni, bo sprawa jest na prawdę trudna. Życze koledze sukcesów. A może zajrzeć takiemu pod maskę:
http://gamma.nic.fi/~glob...car_s16saxo.htm |
|
|
|
 |
chayenne [Usunięty]
|
Wysłany: 19-05-2006, 22:31
|
|
|
dzieki za pomoc. moze to cos pomoze... juz mu podaje link |