Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS ALL] Tylne zawieszenie - dziwne efekty trakcyjne
Autor Wiadomość
przem20
[Usunięty]

Wysłany: 09-10-2008, 20:51   [MSS ALL] Tylne zawieszenie - dziwne efekty trakcyjne

Cześć.
Od jakiegoś czasu mam dziwne efekty w postaci "bujania" się tyłu samochodu w płaszczyźnie poziomej przy przejechaniu przez jakąś nierówność. Dodatkowo w zakrętach mam dziwne wrażenie jakby tył próbował wyprzedzić przód. Geometria sprawdzona - drobna korekcja , amortyzatory sprawdzone - OK. Podejrzewam że to coś w zawieszeniu się pokitrało. Tylko co - może ktoś miał podobne efekty - może to który z wahaczy czy może tuleje met - gumowe - co zminieć żeby zawieszenie zyskało dawną stabilność. Prosze o pomoc bo nie za pewnie się czuję za kierownicą nie przewidywalnego samochodu.
Ostatnio zmieniony przez cns80 10-10-2008, 09:13, w całości zmieniany 1 raz  

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-10-2008, 21:41   

Jeżeli to będą tuleje, to podczas jazdy po nierównościach będziesz słyszał stuki :)

przem20
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2008, 14:19   

Nic nie stuka

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 11-10-2008, 11:23   

a ja się dopiszę do tematu choć mam inne dziwne efekty:

co jakiś czas w prawym tylnym kole mam takie jakby "brzdęknięciem" jak by sprężyna z czegoś zeskakiwała, mechanik nic nie stwierdził ale dalej brzdęka :(

przem20
[Usunięty]

Wysłany: 11-10-2008, 21:40   

U mnie też to jest - pojwiłao się zanim wystąpiły kolejne "bajery" opisane wcześniej. Ktoś tu mi napisał że to piasek i inny syf miedzy sprężyną a jej łożyskiem się zgniata i takie to daje efekty. Podobno co niektórzy zakładaja na sprężynę gumowy wąż co powino pomóc - Ciekawe dlaczego dopiero po 4 latach zaczął piasek strzelać a wcześniej nie?

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 11-10-2008, 22:53   

a to racja mój MSS to grudzień 2003, pierwsza rejestracja to styczeń 2004

co_hipi
[Usunięty]

Wysłany: 12-10-2008, 13:22   

Witam
Te brzdekniecia to prawdopodobnie paliwo w zbiorniku wyraznie słyszalne w kazdym MSS.
Jesli chodzi o bujanie tyłu to jesli jest to auto w wersji 98-02 to zawieszenie do najsztywniejszych nie nalezy zdarza sie ze czasem mozna obetrzec tylnym tłumikiem o koleine ,nie ma sie co oszukiwac sportowe auto to nie jest,jesli chodzi o wersje po face liftingu zawieszenie jest sztywniutkie i prowadzi sie jak po szynach jesli jest cos nie tak i buja to wina lezy tylko w amortyzatorach badz w za lekkim tyle, proponuje obciazyc np dwoma pasarzerami z tyłu i sprawdzic czy sie trakcja polepszy , no chyba ze z tyłu chamulce sa jakies nie takie to tez moze dzialac przy chamowaniu jakby cie chcial tył wyprzedzic .Pozdrawiam

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 12-10-2008, 14:58   

w/g mnie paliwo to to nie jest ponieważ czy pełny czy pusty zbiornik efekty dźwiękowe są takie same

przem20
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2008, 18:03   

Racja - dźwięki występują bez względu na zapełnienie zbiornika takie same .

mitch
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2008, 14:39   

U mnie po wymianie wahaczy z tyłu (te najmniejsze z trzech) tył zaczął żyć własnym życiem. Momentami bałem się już skręcać. Pomogło ustawienie zbieżności. W Wa-wie polecam na Bokserskiej zakładzik. Drogo (160 pln) mnie to kosztowało, ale warto.

dario251
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2008, 23:04   

Witam. te "brzdęknięcia" to sprężyna o amorek, przy lekko padniętych sprężyna nie pracuje ona w pionie tylko ma lekkie boczne ugięcie.(wiem coś o tym bo ze 2 miechy szukałem co brzęczy i znalazłem ) zobacz czy nie masz obtartego amorka lub sprężyny od strony wew.

Radio1910 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS
Wysłany: 15-04-2009, 11:01   MSS 1.3 2000

Witam.U mnie powód pukania z tyłu z prawej strony zdjagnozowano wyrobione tuleje waczacza poprzecznego dolnego.Teraz sie zastanawiam czy kupić cały wachacz (duży koszt 345 zł.)czy same tuleje jeżeli da się je w tym wachaczu wogóle wymienić.Może ktoś w Łodzi ma namiar na dobrego speca od tych spraw? Pozdrawiam :)

osiem 
Forumowicz

Auto: MSS '03 1.6
Wysłany: 15-04-2009, 11:46   Re: MSS 1.3 2000

Radio1910 napisał/a:
Witam.U mnie powód pukania z tyłu z prawej strony zdjagnozowano wyrobione tuleje waczacza poprzecznego dolnego.Teraz sie zastanawiam czy kupić cały wachacz (duży koszt 345 zł.)czy same tuleje jeżeli da się je w tym wachaczu wogóle wymienić.Może ktoś w Łodzi ma namiar na dobrego speca od tych spraw? Pozdrawiam :)

W Łodzi nie znam. Za to proponuje w Zgierzu podjechać na Łęczycką 10. Sklep + warsztat. Szybko, miło i solidnie. Chociaż nie tanio. Pozdrawiam

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 16-04-2009, 07:54   

Na Allegro są tuleje obu wahaczy (bo są takie same) do DiDa po 50 zł za komplet czyli 2 wahacze x 2 strony = 200 zł. Czeka mnie ten wydatek :(

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Wysłany: 16-04-2009, 15:24   Re: MSS 1.3 2000

Radio1910 napisał/a:
da sie. U nas były wymieniane w żadnym wyspecjalizowanym w tym warsztacie :)

Odpowiedz do tematu