Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] + sekwencja - błąd 13 (sensor temp powietrza)
Autor Wiadomość
pigabon 
Nowy Forumowicz

Auto: ------
  Wysłany: 06-12-2008, 22:46   [Cari 1.6] + sekwencja - błąd 13 (sensor temp powietrza)

Witam

Jest problem z Carismą 1.6 16v 90KM
Posiada ona 13 miesięczną instalację gazową sekwencyjną
Problem polega na tym, że nie odpala na benzynie Rozrusznik kręci, ale silnik nie odpala.
Na gazie odpala bez problemu Obroty na biegu jałowym równe na poziomie ok 500obr/min Podczas jazdy raczej wszystko ok
Ze złącza diagnostycznego odczytałem jeden błąd - 13. sensor temperatury pobieranego powietrza (IAT), za duże lub za małe napięcie na sensorze

Kiedy odepnę wtyk od przepływomierza samochód zapala na benzynie, ale dławi lub gaśnie Po przejściu na gaz przy odpiętym przepływomierzu to samo.

Czy ktoś z was orientuje się co może być nie tak ??
Ostatnio zmieniony przez pigabon 10-12-2008, 19:50, w całości zmieniany 4 razy  

ramzinho 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 100KM
Wysłany: 10-12-2008, 13:40   

Znajomy miał sekwencje i też miał jakieś problemy z odpalaniem na benzynie i się okazało, że właśnie przepływomierz był do wymiany.
Może więc to jest przyczyna Ale ja się za bardzo nie znam
Może się ktoś jeszcze wypowie

pigabon 
Nowy Forumowicz

Auto: ------
Wysłany: 10-12-2008, 19:05   

Samochód zapala Było coś kombinowane z alarmem, odcięciem zapłonu itp (nie mój samochód więc nie wiem co dokładnie)

Ale pytanie o błąd 13.
Czytałem już w dziale FAQ, że chodzi o sensor temperatury.
Jeżeli samochód nie sprawia problemów to czy trzeba coś z tym robić. Podobno powinien sie w takiej sytuacji włączyć tryb awaryjny silnika, a nie włącza się.

Z czym wiąże się naprawa czy też wymiana tego czujnika? Bo on jest chyba zintegrowany z przepływomierzem. Trzeba cały przepływomierz wymieniać ??

Charlie 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GL 1.6 sedan '97
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-12-2008, 14:20   

Też mam 1.6 16V z sekwencją. Napisz mi coś o swojej sekwencji jaką masz i ile Ci mniejwięcej pali gazu? Tak dla porównania ;)

kolo-k20 
Nowy Forumowicz
kolo

Auto: mitsubishi carisma gdi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-12-2008, 22:33   Re: + sekwencja - błąd 13 (sensor temp powietrza)

nie wiem jaką masz sekwencje [jakiej firmy] bo ja montuje instalacje gazowe do aut i jesli jest to sekwencja to teoretycznie nie da sie odpalic auta tylko na gazie,przynajmniej w instalacji BRC.ja w czoraj bylem na diagnostyce komputerowej bo tez cari mi szwankuje na wolnych obrotach i gasnie,okazalo sie ze to przeplywomierz.

Odpowiedz do tematu