[Cari 1.6] + sekwencja - błąd 13 (sensor temp powietrza) |
Autor |
Wiadomość |
pigabon
Nowy Forumowicz
Auto: ------
|
Wysłany: 06-12-2008, 22:46 [Cari 1.6] + sekwencja - błąd 13 (sensor temp powietrza)
|
|
|
Witam
Jest problem z Carismą 1.6 16v 90KM
Posiada ona 13 miesięczną instalację gazową sekwencyjną
Problem polega na tym, że nie odpala na benzynie Rozrusznik kręci, ale silnik nie odpala.
Na gazie odpala bez problemu Obroty na biegu jałowym równe na poziomie ok 500obr/min Podczas jazdy raczej wszystko ok
Ze złącza diagnostycznego odczytałem jeden błąd - 13. sensor temperatury pobieranego powietrza (IAT), za duże lub za małe napięcie na sensorze
Kiedy odepnę wtyk od przepływomierza samochód zapala na benzynie, ale dławi lub gaśnie Po przejściu na gaz przy odpiętym przepływomierzu to samo.
Czy ktoś z was orientuje się co może być nie tak ?? |
Ostatnio zmieniony przez pigabon 10-12-2008, 19:50, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
ramzinho
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 100KM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Wrz 2008 Posty: 26 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 10-12-2008, 13:40
|
|
|
Znajomy miał sekwencje i też miał jakieś problemy z odpalaniem na benzynie i się okazało, że właśnie przepływomierz był do wymiany.
Może więc to jest przyczyna Ale ja się za bardzo nie znam
Może się ktoś jeszcze wypowie |
|
|
|
 |
pigabon
Nowy Forumowicz
Auto: ------
|
Wysłany: 10-12-2008, 19:05
|
|
|
Samochód zapala Było coś kombinowane z alarmem, odcięciem zapłonu itp (nie mój samochód więc nie wiem co dokładnie)
Ale pytanie o błąd 13.
Czytałem już w dziale FAQ, że chodzi o sensor temperatury.
Jeżeli samochód nie sprawia problemów to czy trzeba coś z tym robić. Podobno powinien sie w takiej sytuacji włączyć tryb awaryjny silnika, a nie włącza się.
Z czym wiąże się naprawa czy też wymiana tego czujnika? Bo on jest chyba zintegrowany z przepływomierzem. Trzeba cały przepływomierz wymieniać ?? |
|
|
|
 |
Charlie
Mitsumaniak

Auto: Carisma GL 1.6 sedan '97
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-12-2008, 14:20
|
|
|
Też mam 1.6 16V z sekwencją. Napisz mi coś o swojej sekwencji jaką masz i ile Ci mniejwięcej pali gazu? Tak dla porównania |
_________________ Carisma Sedan 1.6 16V 1997 + LPG
 |
|
|
|
 |
kolo-k20
Nowy Forumowicz kolo
Auto: mitsubishi carisma gdi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-12-2008, 22:33 Re: + sekwencja - błąd 13 (sensor temp powietrza)
|
|
|
nie wiem jaką masz sekwencje [jakiej firmy] bo ja montuje instalacje gazowe do aut i jesli jest to sekwencja to teoretycznie nie da sie odpalic auta tylko na gazie,przynajmniej w instalacji BRC.ja w czoraj bylem na diagnostyce komputerowej bo tez cari mi szwankuje na wolnych obrotach i gasnie,okazalo sie ze to przeplywomierz. |
_________________ oko |
|
|
|
 |
|