Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Rurka płynu spryskiwacza tylnego
Autor Wiadomość
piowys 
Nowy Forumowicz

Auto: CAO 1.3 Gli
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-12-2008, 13:57   Rurka płynu spryskiwacza tylnego

Witam,
tak sobie dzisiaj zacząłem dłubać przy colciku i wpadłem na pomysł sprawdzenia czemu nie działa mi tylny spryskiwacz... Pompka działa, płyn dolałem, jednak szyba ciągle sucha po naciskaniu przycisku. Więc otwieram klape, idę za rurką i niestety na długości ok. 15 cm patrzę - rurka obcięta. Wydaje mi się przynajmniej, że obcięta bo chyba tak równiutko od mrozu by nie pękła? Auto kupiłem niecały tydzień temu więc nie wiem co się działo przed zakupem. Podobno nie była wymieniana tylna klapa i jest oryginalna.

Płyn jest pompowany tylko nie wiem gdzie - wewnątrz gumowego łącznika klapa-nadwozie nie zbiera się płyn. Z jednej strony łącznika (od strony nadwozia) dochodzi czarna gumowa rurka, z drugiej już niestety nie wychodzi - idą dalej same kabelki, prawdopodobnie od ogrzewania szyby.

Moje pytanie - gdzie wg. Was zbiera się płyn, może jest jakoś zaślepiona ta rurka i nie zbiera się nigdzie?. W Workshop manualu widzę którędy teoretycznie ta rurka przebiega, nigdzie nie zrobiło się mokro po drodze, a nie chciałbym rozbierać całego auta od środka, może ktoś miał podobny problem albo ma jakiś pomysł gdzie mogła pęknąć ta gumowa rurka i jak najszybciej to sprawdzić?

Ogólnie z colcika jestem zadowolony - zastanawiam się czym jeszcze mnie zaskoczy :)

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2008, 14:18   

Pod maska wychodzi jakas rurka z pompki od tylnego spryskiwacza?? Ostatnio jak wyjmowalem zbiorniczek to jak nie zatkalem wezyka to mi plyn z zbiornika sie wylewal, tak wiec mysle ze albo jest gdzies zaslepiony albo poprostu jest uciety gdzies przy klapie, gdzie jest na wyzszym poziomie niz zbiorniczek i dlatego nic nie leci :P

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 29-12-2008, 14:19   

to musisz teraz spojrzeć z drugiej strony czyli od pompki

pompka przepuszcza płyn bez zasilania, tzn jak nie będzie miała wężyka to płyn wycieknie samoczynnie

piowys 
Nowy Forumowicz

Auto: CAO 1.3 Gli
Wysłany: 29-12-2008, 14:44   

SlaVkoEg napisał/a:
albo poprostu jest uciety gdzies przy klapie, gdzie jest na wyzszym poziomie niz zbiorniczek i dlatego nic nie leci :P

Myślałem, że skoro jest pompka to go wypompuje nawet jeżeli ujście jest wyżej od zbiorniczka (w najlepszym przypadku 15 cm od spryskiwacza czyli w miejscu domniemanego cięcia)???

Z przodu przy zbiorniku spryskiwacza są dwie pompki, z dwóch pompek wychodzą rurki - jedna oczywiście do spryskiwaczy przedniej klapy, druga "wbija się" tuż obok zbiornika po lewej stronie w nadwozie. Leci wewnątrz auta i wychodzi przy tylnej klapie wewnątrz gumowego "łącznika" tylna klapa - nadwozie. Jak naciskam przycisk od włączania tylnej pompki, bąbel powietrza widoczny w rurce (przezroczystej) wychodzącej z pompki zmienia swoje położenie. Pytanie czy jest to spowodowane ciśnieniem tworzonym przez pompkę, czy może płyn sobie po prostu wycieka gdzieś wewnątrz auta. Z drugiej strony gdyby wyciekał, żadnego bąbla powietrza na mój rozum nie byłoby, rurka cała byłaby wypełniona płynem? Wylot rurki z pompy jest w początkowym biegu skierowany ku górze, dopiero później wygina się ku poziomowi aby kontynuować swój bieg wewnątrz auta.

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 29-12-2008, 15:06   

piowys napisał/a:
SlaVkoEg napisał/a:
albo poprostu jest uciety gdzies przy klapie, gdzie jest na wyzszym poziomie niz zbiorniczek i dlatego nic nie leci

Myślałem, że skoro jest pompka to go wypompuje nawet jeżeli ujście jest wyżej od zbiorniczka (w najlepszym przypadku 15 cm od spryskiwacza czyli w miejscu domniemanego cięcia)???
no dokładnie - musi wypompować - zadanie jest to pompki

żeby sprawdzić na 100%, podłącz zamiast tego węzyka kawałek z 50cm igielitu, ustaw do góry i pompuj - musi polecieć

a płyn pewnie leci gdzie do auta, lub w jakiś kanał

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 31-12-2008, 00:44   

Mozliwe ze jest gdzies po drodze przelamany wezyk i tamtendy Ci wycieka. Moze padla pompka. Wyjmnij ten wezyk z pompki i wloz jakis inny i zobacz czy Ci bedzie dobrze pompowac.

Odpowiedz do tematu