Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zimowe trudności z rozruchem silnika 4G92
Autor Wiadomość
puntowicz
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2009, 00:19   Zimowe trudności z rozruchem silnika 4G92

Witam i serdecznie pozdrawiam w Nowym Roku

Moje pytanie ma związek z zimą. Co się dzieje i jak to wytłumaczyć ,że pogoda a właściwie chłód ma związek z możliwością rozruchu silnika, konkretnie w moim Lancerze. Silnik to 4G92.Jak wytłumaczyć fakt dziwnego zachowania ,raz zapali po nocy, raz nie zapali i nie jest to kwestia stanu naładowania baterii. Zaskakujące w tym jest to, że można go uruchomić po niewielkim pchnięciu a wcześniejsze długotrwałe kręcenie rozrusznikiem nic nie dawało. Nagrzany silnik nawet po kilkunastu godzinach odpala. Pierwsza chwila po uruchomieniu to nierównomierna praca, tak jakby nie wszystkie cylindry pracowały. Po krótkiej chwili wszystko wraca do normy. Pytam znawców tematu i tych którzy doświadczyli tych wątpliwych emocji o skomentowanie. Liczę na rzeczowe uwagi .

m_i_k
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2009, 08:26   

Witam
Moze dzialaja tutaj zwykle prawa fizyki.
Przy niskich temperaturach obniza sie sprawnosc akumulatora. Nie jestem fizykiem ale wydaje mi sie że niskie temp. maja rowniez wplyw na moc prądu w przewodach - a co za tym idzie - swieca nie zawsze zapali i stąd nierówna praca przy odpaleniu zimnego silnika. Do tego dochodzi równiez zawilgocenie (szron osiadający na przewodach, kopułce i takich tam). Również sama kopułka moze mieć szereg mikropęknięc, do których dostają się drobinki wody i to równiez znacznie obniża sprawność przekazywania prądu do rozdzielacza i świec.
Najprościej bylo by wymienic kable, świece i kopułkę .... no i zawsze dbac o to zeby akumulator byl dobrze naladowany.
W obecne mrozy (dzisiaj bylo rano 11 na minusie) odpala mi od ręki. Tyle ze rozrusznik sporo wolniej kręci - no ale to normalne w takich temperaturach.
Pozdrawiam i mam nadzieje ze nieco pomogłem :)

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-01-2009, 09:44   

Nie jestem fizykiem ale z tego co pamiętam to akurat zimno dobrze robi "przepływającemu prądu" tyle że to i tak marginalne sprawy. Dużo większy problemem jest z oporami na silniku w niskich temperaturach które są DUŻO większe olej gęsty itd. Dodatkowo ciężej odpalić mieszankę która ma temperaturę -10 stopni a paliwo nie bardzo chce odparować (a samo paliwo nie wybucha tylko jego opary). Do tego stan tego co pisał kolega przewodów (jak są zaszronione a niezbyt nowe to mogą przebijać), kopułka też może dawać tego co trzeba jak jest zawilgocona, swiece jeśli zużytę będą miały problem z odpaleniem mieszanki. Osobiście jak mi zapala w silnk na 3 garki to wiem że trzeba wymienić świece.

Krzychu

puntowicz
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2009, 18:35   

Witam.
Uważam ,że problemy z silnikiem w moim aucie nie maja związku z prądem ani lepkością oleju. Faktem jest ,że nikt wcześniej nic nie robił z instalacją wysokiego napięcia jedynie wymieniał okresowo świece (ostatnio rok temu).Moja wątpliwość wiąże się z faktem możliwości rozruchu z "zaciągu", czyli wykluczyć należy instalację wysokiego napięcia. Natomiast stan świecy chyba byłby niemożliwy w późniejszej fazie kiedy silnik jest cieplejszy. W ostatnich dniach mimo niskiej temperatury (-5,-8 stopni C) rano odpalał lecz pracował jak zwykle kulawo. Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu