Przesunięty przez: glina 16-05-2014, 10:27 |
Carisma 2001 1.9 DID |
Autor |
Wiadomość |
Bodzio_nh
Nowy Forumowicz
Auto: 1,9DID
|
Wysłany: 12-01-2009, 20:36 Carisma 2001 1.9 DID
|
|
|
Witam to mój pierwszy post na tym forum. Ale jestem w kropce i potrzebujue pomocy.
Mam do kupienia Carisma 1.9 DID 2001 rok przebieg 147.000 km cena atrakcyjna a przebieg udokumentowany. Cena to 13.500 tys zł. Z pewnego zródła
Auto nie było sprowadzone do 2007 r serwisowane w ASO.
I moje pytanie. Jak wyglądają sprawy z elektroniką czy się nie sypie bo to podobno straszne koszty ?
Jak z turbiną czy czesto pada i jakie są koszty regeneracji ?
Czy zwieszenie szybko się sypie ?
Czy może są jakies inne problemy
Bardzo Proszę pomóżcie.
Grzegorz |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 12-01-2009, 20:58
|
|
|
Bodzio_nh napisał/a: | Witam to mój pierwszy post na tym forum. Ale jestem w kropce i potrzebujue pomocy. |
witaj zatem
Bodzio_nh napisał/a: | Mam do kupienia Carisma 1.9 DID 2001 rok przebieg 147.000 km cena atrakcyjna a przebieg udokumentowany. Cena to 13.500 tys zł. Z pewnego zródła |
strasznie tanio...
Bodzio_nh napisał/a: | Jak wyglądają sprawy z elektroniką czy się nie sypie bo to podobno straszne koszty ? |
ogolnie sie nie sypie, ale zalezy tez czy nie masz jakiegos zajechanego egzemplarza...
jak w kazdej marce...
Jesli zadbana to mozesz byc raczej pewny bezawaryjnosci
Bodzio_nh napisał/a: | Jak z turbiną czy czesto pada i jakie są koszty regeneracji ? |
jesli byla zle uzytkowana to w kazdym samochodzie poleci szybko...
Bodzio_nh napisał/a: | Czy zwieszenie szybko się sypie ? |
nie bardzo
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Arnold
Mitsumaniak Arnold

Auto: CARISMA 1,9 DI-D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Sty 2009 Posty: 339 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 14-01-2009, 19:59
|
|
|
Witaj.
Ja również mam taki sam egzemplarz.
Baaardzo dziwna ta Twoja cena.
Przyjrzyj się dokładnie. Nie chcę Cię zdołować, ale musisz być ostrożny.
Co to znaczy "pewne źródło" ?
Powiem Ci, że generalnie jeśli auto było faktycznie serwisowana w ASO ( do 2007 roku?), to nie powinieneś mieć większych problemów. Przynajmniej ja jestem bardzo zadowolony.
Nie słuchaj o strasznie wysokich cenach. Nie jest tak tragicznie. Niektórzy w dalszym ciągu żyją w latach 70, 80... i uważają, że "japończyk" to droga zabawka.
W sumie autko godne polecenia.
Pozdrawiam. |
_________________ "Zero kompromisu w walce ze złem" |
|
|
|
 |
Pieniek
Mitsumaniak
Auto: Carisma DiD HP 2001
Pomógł: 24 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 284 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-01-2009, 20:28
|
|
|
Ja również mam ten sam rocznik i jestem bardzo zadowolony. Niestety w Twoim przypadku cena jest baaardzo niska a to prawie zawsze zła wróżba na przyszłość. Nie wydaje mi się żeby ktoś kto dbał o autko i je serwisował był je skłonny oddać za 2/3 rynkowej ceny. Pewnie sprawdzałeś, że ich średnia cena to 18-20kzł a niektóre są nawet droższe. Zalecam daleko posuniętą przenikliwość w trakcie bezpośrednich oględzin.
Pozdrawiam. |
_________________ Pieniek |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Sty 2008 Posty: 391 Skąd: R.Śl.
|
Wysłany: 16-01-2009, 08:11
|
|
|
13,5 tys???
Ja dałem rok temu 20,5 i to była dobra cena....
Rzeczywiście dziwne.
Zgadzam się z @Pieńkiem, koniecznie do sprawdzenia: koło dwumasowe, turbina, wstryskiwacze (można sprawdzić?) - ogólnie wszystkie najdroższe części.
Być może jest tak, że wiele z nich już się kończy (np. koło dwumasowe to 1500 zł) i gościu chce ją "upłynnić"? |
_________________ *** porzuciłem Niemca dla euro-Japończyka ***
...i wróciłem znów do Niemca |
|
|
|
 |
Bodzio_nh
Nowy Forumowicz
Auto: 1,9DID
|
Wysłany: 17-01-2009, 10:14
|
|
|
Bardzo chciałem podziękować za wasze sugestie na pewno będą pomocne.
Chciałem najpierw tym samochodem pojechać na serwis i podpiąć go do komputera.
I moje pytanie.
Czy na komputerze będzie wykaz co się sypie i co jest najbardziej zużyte.
Cena jest atrakcyjna i to bardzo. Natomiast pewne żródło jak to określiłem. To mój najlepsy kumpel. Samochód jeżeli bym go nie kupił do lutego to wyjdzię z ceną 18 000 zł na otomoto.
Nie chce się napalać na to autko. Powiedzcie mi na co zwrócic szczególną uwagę przy zakupie takiego autka.
Jak poznać zużycie dwu masowego kola. Awarie wtryskiwaczy. Po prostu nie chce się zakopać od razu w remontu tegoż autka.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc i w dalszym ciągu czekam na wasze opinie.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 17-01-2009, 12:08
|
|
|
Bodzio_nh napisał/a: | Czy na komputerze będzie wykaz co się sypie i co jest najbardziej zużyte. |
Np. jakie sa bledy wykryte w silniku i instalacji elektrycznej typu np wadliwa sonda lambda itd
Jesli cos jest "zuzyte" a dziala normalnie, komputer nic nie wykaze...
Bodzio_nh napisał/a: | Powiedzcie mi na co zwrócic szczególną uwagę przy zakupie takiego autka |
z silnikiem diesla?? Stan Turbiny (chociaz ciezko wywnioskowac i sprawdzic na oko w jakiej jest stanie...). Sprawdz podczas jazdy wciskajac energicznie pedal przyspieszenia od ok 2000obr powinna zaczac delikatnie syczec (ale nie jakos bardzo slyszalnie) i powinna zaczac mocno ciagnac...
Posprawdzaj czy nie ma wyciekow miedzy skrzynia a silnikiem i na samym silniku.
Zapytaj na jakim oleju jezdzila do tej pory(najlepiej powinna na syntetyku 5W...) i podlacz pod komputer.
W czasie jazdy pohamuj troche i pusc kierownice (sprawdzisz czy nie sciaga gdzies) Bodzio_nh napisał/a: | Jak poznać zużycie dwu masowego kola. Awarie wtryskiwaczy |
oj z tym to najlepiej do ASO podjechac chyba... samemu mozna blednie cos wywnioskowac...
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
|