Przesunięty przez: mkm 16-08-2009, 12:51 |
14-błąd czujnika przepustnicy |
Autor |
Wiadomość |
ann87
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer '93 1.6 v16
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-02-2009, 17:52 14-błąd czujnika przepustnicy
|
|
|
Zgodnie ze wskazówkami z tego tematu LINK sprawdziłam błędy i wymrugał mi 14 czyli błąd czujnika przepustnicy. Po najmniejszej lini oporu rozebrałam i wyczyściłam przepustnicę. Reset komputera, błąd zniknął, dojechałam do domu ok 10km i dopiero po zgaszeniu auta i włączeniu ponownie zapłonu błąd się znowu pojawił. I moje pytanie co można jeszcze zrobić ? Auto mam 2 tygodnie robił już takie rzeczy jak:
- po przzejechaniu na samej benzynie ok 50km zapaliła się kontrolka check engine na gazie gasła po zatankowaniu gazu i 2 dniach jeżdzenia na nim na benzynie już się nie zapala,
- na gazie jak i na benzynie gasł po ruszeniu i wciśnięciu sprzęgła robił tak 1 lutego i 11 lutego
-9 i 10 lutego po zapaleniu miał bardzo nierówne obroty bo ruszeniu i wciśnięciu sprzęgła zgasł i nie zapalił rozrusznik kręcił co po za tym to nie wiem bo mało się na egzamin nie spóźniłam :/ jak postał chwile zapalał normalnie
poza tymi incydentami chodzi normalnie na benzynie coś dziś szarpał na gazie ok.
Ma ktoś może podobne doświadczenia albo jakieś pomysły? |
|
|
|
 |
xon
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi space wagon 2,4gdi
|
Wysłany: 17-04-2009, 09:35
|
|
|
kolego kontrolka chec engine na benzynie ci sie swieci ba masz sonde lambda do wymiany:D jak ja:D sprawdz na przep[ustnyci jest srubka popusc ja delikatnie i zobacz co to da:D zwieksza sie obroty ale czy nie bendzie gasł?? warto tezpodjechac do elektromechaniki:D jestes z krosna spuziłes sie na egamin wiec uczysz szie w swiz rzeszów:D kawałek dajek w strone krakowa przed orlenem po prawej masz goscia tylko on ci to zrobi na rzeszowie (sam pytałem i załatwiałem) podepnie ci kompa wyszuka błedy usunie i da ci kartke ci o jak mi wymienił sonde zrobił wtrys i prubował doprowadzic do ładu przepustnice:D i wział 450zł jakies 3 tyg temu:D warto tez zagladnac do zbiorniczka płynu hamulcowego jaki jest poziom bo przy recznej skrzyni masz cos takiego jak wspomaganie sprzegła:D popatrz tez czy zaden zaciska cylinderek nie puszcza płyny i czy nie pekł wezeyk bo wtedy podcisnienie z silnika dobija ci w serwo tłok i duzo potrzebuje za to moze siadac jak ci nie faluja obroty popruboj wciskac do konca szybko hamulec klka razy i zobacz czy zgasnie sprawdz płyn w spomaganiu kierownicy jak jest za dzuo cisnienie w pompie blokuje łopatki i gasnie jak za pało łopatki sie zacieraja przy pełnym skrecie i to samo a sam nie resetuj kompa zwierajac piny bo mozesz spalic procesorek i 3 tys z kieszeni
[ Dodano: 17-04-2009, 09:36 ]
a jak szarpie na gazie to jeszcze popatrz do chłodnice czy ma płyn tankuj na jednej stacji nie przy drodze bo taniej tylko na jakis lebszych jak gaz masz ok płyn w chłodnicy tez to drogi panie do gazownika na czyszczenie filtrów:D |
_________________ LANCER AUTOMAT PO NIEWIELKIM TUNINGU OK150KM:D
Lancer poszedł w zapomnienie teraz Space Wagon 2,4 GDI 110 kW 150 Km |
|
|
|
 |
miki4x4
Mitsumaniak Miki
Auto: to co w podpisie
|
Wysłany: 20-04-2009, 12:28
|
|
|
koleżanki też tu mamy |
_________________ Mitsubishi Galant 2.4 GDI 99r
Nissan Patrol 2.8 TD 94r
 |
|
|
|
 |
ann87
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer '93 1.6 v16
|
Wysłany: 21-04-2009, 03:30
|
|
|
miki4x4 napisał/a: |
koleżanki też tu mamy |
wyjąłeś mi to z ust
xon napisał/a: | kolego kontrolka chec engine na benzynie ci sie swieci ba masz sonde Lambda do wymiany:D |
sonda jest i była dobra pierwsza rzecz którą sprawdzałam to było to a najlogiczniej to ją sprawdzać miernikiem jednak
xon napisał/a: | wiec uczysz szie w swiz rzeszów:D |
Boże broń przed wsiz-em Polibuda rulez
xon napisał/a: | po prawej masz goscia tylko on ci to zrobi na rzeszowie |
Jakoś mi się wierzyć nie chce że tam tak mało fachowców
A przechodząc do meritum sprawy to auto pooglądał zaznajomiony mechanik w swoim przydomowym garażu Zdiagnozował takim cusiem X431 wyczyścił jeszcze raz przepustnice, wyregulował gaz no i na komputerze jest błąd wtrysku ale jeszcze jakiś czas tak będzie bo jeżdze na gazie a kasy wolnej nie mam.
Po tych zabiegach odpukać auto jeździ narazie bez większych wpadek. Pewnie powtórka z rozrywki zacznie się znowu jesienią jak się zrobi zimniej bo wtedy mu było gorzej a narazie no cóż bez konkretniejszych objawów nie będe połowy auta przekopywać bo $.
A i...
xon napisał/a: | a sam nie resetuj kompa zwierajac piny bo mozesz spalic procesorek i 3 tys z kieszeni |
kompa restartuje się poprzez odcięcie na jakiś czas zasilania a zwierając piny przez diode sprwadza się błędy skąd pomysł restartu przez zwieranie ? btw za 3,5 to ja całe auto kupiłam
Niemniej dzięki za dobre chęci |
_________________ Z idiotą się nie dyskutuje, najpierw zniży cię do swojego poziomu a potem pobije doświadczeniem! |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 21-04-2009, 14:16
|
|
|
wiosna i jesienia drastycznie zmieniaja sie proporcje propanu i butanu w LPG - dlatego trzeba wtedy regulowac instalacje
blad wtryskiwaczy pewnie od zlego emulatora jest - powinien byc 55 omowy |
|
|
|
 |
West
Mitsumaniak Mitsubishi forever!

Auto: Mitsubishi Grandis 2.4, 2005r
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Paź 2006 Posty: 195 Skąd: Gryfów Śląski
|
Wysłany: 26-05-2009, 09:17
|
|
|
I umyj komorę silnika, C62A się nie oburzy i duża szansa iż błąd zniknie sam. (Sprawdzone na swoim aucie a do mycia polecam K2 Akra - płyn do mycia silników)
[ Dodano: 26-05-2009, 09:21 ]
A jeszcze co do wypowiedzi Krzyżaka (szacunek) - wiosna i jesień jak by nie patrzył to okresy cholernego pylenia... |
_________________ Był Lancer, był Galant jest Grandis
 |
|
|
|
 |
|