[CK1A 1.3] Skrzynia biegów, drążek ciężko chodzi. |
Autor |
Wiadomość |
mynton [Usunięty]
|
Wysłany: 25-02-2009, 04:06 [CK1A 1.3] Skrzynia biegów, drążek ciężko chodzi.
|
|
|
Witam problem jest następujacy skrzynia przekłada biegi ale chodzi jak by była pełna "piachu" a nie oleju tzn.cieżko.
Podobno w tych skrzyniach oleju się nie wymienia więc jaka to może być przyczyna.
Stało to sie po resecie kompa chodził pół godziny na wolnych,pojechałem do pracy jak wracałem to to już ciężko chodziła,
mam go 3 lata i szkoda mi się z nim rozstawac doradzcie... |
Ostatnio zmieniony przez gigant87 14-08-2009, 11:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 892 Skąd: Zawiercie/Zabrze
|
Wysłany: 25-02-2009, 08:36
|
|
|
Wymienia się olej. Proponuje jak najszybciej to zrobić.
Biegi Ci wypadają? |
|
 |
mynton [Usunięty]
|
Wysłany: 25-02-2009, 15:27
|
|
|
Biegi nie wypadają tylko ciężko w chodzą, moze to być przyczyną że mi nie odpalał?
Jak były mrozy lub padał deszcz to nawet nie tryknął a jak popołudnie było cieplejsze to pali bez problemu
Pojechałem do mechanika wysłał mnie po olej wyjechałem 20M i skrzynia się z blokowała
możliwe że się nie zapiekła i po wlaniu olej bedzie chodzić przejechałem z 2 km więc pewnie sie nie zagrzał i jeszcze jedno pytanie o olej nie wiem jaki był poprzednio czy
80W-90 GL5 mineralny będzie odpowiedni?
Jeszcze jedno pytanie gdzie jest wlew oleju do skrzyni? |
|
|
|
 |
Radeon
Forumowicz Radeon

Auto: Lancer 4g92, Galloper 2,5 TDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Paź 2008 Posty: 119 Skąd: dolny śląsk
|
Wysłany: 25-02-2009, 23:21
|
|
|
mynton napisał/a: | Biegi nie wypadają tylko ciężko w chodzą, moze to być przyczyną że mi nie odpalał? |
Nie.Jedno z drugim niewiele ma wspólnego(chyba że masz go na biegu jak odpalasz )Raczej akumulator nawalał.
mynton napisał/a: | i jeszcze jedno pytanie o olej nie wiem jaki był poprzednio czy
80W-90 GL5 mineralny będzie odpowiedni? |
Funkcja szukaj-temat mega wałkowany wiele razy.
mynton napisał/a: | Jeszcze jedno pytanie gdzie jest wlew oleju do skrzyni? |
Ja to bym se manuala ściągną(w dziale download)...ale powiedzaiłbym ci jakbym wiedział |
_________________ Biorę udział w akcji: "Nie piszę poprawnie, ale sam reperuję swoje auto" |
|
|
|
 |
mynton [Usunięty]
|
Wysłany: 26-02-2009, 16:08
|
|
|
Dzieki za rade ,w manualu tego nie znalazłem.
Mechanik powiedział ze naprawa jest nie opłacalna teraz mam pytanie czy skrzynia z colta 1.3
bedzie pasować do lancera 1.3 podobno to ten sam silnik ale nie chciał bym kupić a okazało sie że jest inny rozstaw.
jezeli by pasowała to do jakiego rocznika moze ktoś miał ten sam problem. |
|
|
|
 |
Radeon
Forumowicz Radeon

|
Wysłany: 26-02-2009, 20:30
|
|
|
Będzie to samo.Pod warunkiem że silnik taki sam.roczniki 96-02 z tego samego okresu produkcji.Najlepiej sprawdz w manualu tu masz
http://www.voila.pl/112/cnalf/
[ Dodano: 26-02-2009, 20:33 ]
W tabelkach znajdziesz roczniki, oznaczenia modelu, oraz typy skrzyń.8) |
_________________ Biorę udział w akcji: "Nie piszę poprawnie, ale sam reperuję swoje auto" |
|
|
|
 |
mynton [Usunięty]
|
Wysłany: 27-02-2009, 04:22
|
|
|
Wielki dzieki znalazlem na allegro 250zł z gwarancją rozruchowa na 2 tygodnie.
Na szrotach chcieli od 800 do 1200 złodzieje.
I ciekawostka jak nie wiedza kosztuje skrzynie do lancera są o wiele droższe niż do coltów a przeciez to to samo.
Teraz Misiek wróci na ulice |
|
|
|
 |
Radeon
Forumowicz Radeon

|
Wysłany: 28-02-2009, 19:20
|
|
|
Mam nadzieję że zdążyłeś skorzystać z pliku.Ja go tam nie zamieszczałem, ale mam nadzieję iż właściciel się nie obrazi W końcu on też pomógł |
|
|
|
 |
mynton [Usunięty]
|
Wysłany: 20-05-2009, 13:48
|
|
|
Taka mała podpowiedz jak by komus padła skrzynia ,przynajmniej ja miałem takie objawy i tak stwierdził mechanik.
Problem był w lince prowadzenia skrzyni zapiekła się i lewarek ani drgnął w moim przypadku nie potrzebnie kupiłem skrzynie,podobno linki w naszym modelu czesto się zapiekają brak smarowania ,i jeszcze jedno brak zamienników a nowa to koszt ponad 1200zł |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 21-05-2009, 10:41
|
|
|
mynton napisał/a: | podobno linki w naszym modelu czesto się zapiekają | Pierwsze słyszę. |
|
|
|
 |
|