Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Sposob na prawko
Autor Wiadomość
arturro
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2006, 09:47   Sposob na prawko

jak zwykle polak potrafi, jesli ktos nie wymienil prawka na nowe (np. ja) to ma sposob aby uniknac zaplacenia ewentualnego mandatu, wystarczy zglosic zagubienie prawka.
wiecej na onecie http://wiadomosci.onet.pl/1347673,11,item.html

krzysio1972 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
Wysłany: 29-06-2006, 10:51   Re: Sposob na prawko

Poza tym, ze pisza bzdury o wysokosci mandatu, to rzeczywiscie Polak potrafi ;-)
Mandat mozesz dostac wg taryfikatora w kwocie 50pln, to, ze dokument nie jest wazny, nie oznacza, ze nie masz uprawnien do kierowania pojazdem to raz, a dwa, wg opini pod artykulem uniewaznienie PJ bylo niezgodne z prawem, w sumie mozna zaryzykowac sprawe w sadzie grodzkim.

A przyokazji jak juz ktos zlozyl podanie o wymiane to sobie moze monitorowac na stronie PWPW postepy w realizacji.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-06-2006, 11:07   

ale taryfikator nie jest obligatoryjny - już od dawna mamy z powrotem mandaty uznaniowe

shovel
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2006, 11:19   

ja dostałem za jazdę ciężarowym bez uprawnień 100 zł, więc chyba taryfikator rzeczywiście coś im szwankuje..

krzysio1972 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-06-2006, 11:48   

Istnieje nadal taryfikator zalecany przez komendanta glownego policji, ale rzeczywiscie, policjant ma wolna reke w okreslaniu wysokosci mandatu i stad czeste pogaduszki na temat pracy, rodziny, itp.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2006, 12:09   

mandat mandatem to jeszcze mozna przezyc, gorzej jak sie rozwali samochod i trzeba naprawiac z polisy AC badz OC, bez waznego prawka maga byc problemy - napewno beda.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 29-06-2006, 12:40   

Każdą sprawę w sądzie przegrasz, wszystko jest uregulowane, terminy kolejnych wymian obowiązują od 1999r. wiec nie ma nic nowego , poza tym to że masz uprawnienia do kierowania pojazdem to nie znaczy że możesz się nim poruszać bez ważnego dokumentu.
Fakt faktem polacy to hołota która w d...e ma ustawy, prawo i wszystko zostawiają na ostatnią chwilę łącznie z nielotami i innymi gadami z rządu.

krzysio1972 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-06-2006, 13:00   

To uswiadom ta polska holote, bo jak dotychczas to wynika, ze to Pol mial w d*pie ustawe i obowiazujace prawo, wzglednie stworzono bezsensowny zapis, z ktorego nie wynika, ze PJ traci waznosc.

A w sprawie OC, AC (szczegiolnie tu moze byc roznie) to radze czytac OWU, a nie wysluchiwac dziwnych deklaracji ubezpieczycieli.

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-06-2006, 13:09   

No ja właśnie przed chwilką odebrałem swoje nowe prawko :D

krzysio1972 napisał/a:
to, ze dokument nie jest wazny, nie oznacza, ze nie masz uprawnien do kierowania pojazdem to raz, a dwa, wg opini pod artykulem uniewaznienie PJ bylo niezgodne z prawem, w sumie mozna zaryzykowac sprawe w sadzie grodzkim.

jak nie wymienisz na czas prawka, to niestety nie wyrobisz sobie tego po 30 czerwca, jedynie nowy egzamin.
Już dawno było ogłoszone, że termin ostateczny wymiany starego prawa jazdy jest do ostatniego dnia czerwca 2006 czyli do jutra.

Jedyną ucieczką dla zapominalskich jest właśnie zgłoszenie zagubienia :wink:

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

krzysio1972 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-06-2006, 13:27   

roch_27 napisał/a:

krzysio1972 napisał/a:
to, ze dokument nie jest wazny, nie oznacza, ze nie masz uprawnien do kierowania pojazdem to raz, a dwa, wg opini pod artykulem uniewaznienie PJ bylo niezgodne z prawem, w sumie mozna zaryzykowac sprawe w sadzie grodzkim.

jak nie wymienisz na czas prawka, to niestety nie wyrobisz sobie tego po 30 czerwca, jedynie nowy egzamin.

Nie jest to prawda, powtarzam jeszcze raz uprawnien nie tracisz! Nie trzeba zdawac zadnego egzaminu! Nie masz tylko waznego dokumentu.

roch_27 napisał/a:
Już dawno było ogłoszone, że termin ostateczny wymiany starego prawa jazdy jest do ostatniego dnia czerwca 2006 czyli do jutra.

Tak, wszyscy o tym dobrze wiedzieli, ja rowniez, mnie problem nie dotyczy, tak sobie tylko dyskutuje ;-) bo pojawia sie duzo blednych informacji, bo wg mnie rozporzadzenie Pola jest niezgodne z prawem, itd.

kochajj 
Mitsumaniak

Auto: NISSAN
Wysłany: 29-06-2006, 21:33   

roch_27 napisał/a:

krzysio1972 napisał/a:

Jedyną ucieczką dla zapominalskich jest właśnie zgłoszenie zagubienia :wink:

pozdro

Sorki... ale wielka bzduuuuuuuuura!!!!!

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-06-2006, 22:40   

Mnie ten problem już nie dotyczy, ale słyszałem gdzieś o tym - nie podchodziłem serio :wink: jednak słyszałem o tym z różnych źródeł.
Jednak jak już historia pokazywała w różnych miejscach Polski interpretacja przepisów przybierała zupełnie odmienne postacie.

Nie czytałem dokładnie treści przepisów szczegółowych dotyczących wymiany, wieć nie bedę polemizował. Jeżeli nie ma wzmianki o utracie ważności to mogą za przeproszeniem cmoknąć daną osobę w ..... :mrgreen:

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 30-06-2006, 08:47   

Nie trzeba zdawać żadnych egzaminów po prostu nie bedziesz mógło jeździć do puki nie dostaniesz nowego prawka i tyle tyczy się to głównie przedstawicieli handlowych bo oni jeżdżąc zarabniają a reszta wytrzyma kilka dni bez prawka, zresztą jekie jest prawdopod. że was złapią pieski.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 30-06-2006, 16:38   

dzisiaj o tej sprawie głośno było na rmfie.
Niektórzy mówia, że wystarczy zgłosic zaginięcie i problem z głowy. Nic bardziej mylnego. Do kierowania pojazdem urawnia nas ważny dokument prawa jazdy, a nie zaświadczenie o jego zgubieniu. także nawet posiadajac uprawnienia, ale mając karteczkę, ze się zgubiło dokument, nie mozna prowadzic, bo to jest normalnie interpretowane jako jazda bez dokumentów.

Zgubienie jedynie przyspiesza okres wydania nowego prawka, bo w krakowie czeka sie teraz nawet 60 dni, a po zgubieniu, nowy dokument ma się już po 9 dniach.

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 02-07-2006, 22:47   

Coś mi tu nie gra - to jeżeli zgubię prawko na prawdę to nie mogę jeździć samochodem do czasu przysłania nowego ??? Coś tu chyba jest nie tak.

A jak zgubie dowód rejestracyjny to też nie mogę jeździć samochodem??

Po prostu zgłasza się - policja sprawda - wydaje zaswiadczenie że samochód jest zarejestrowany i ma się czasowo karteczkę upoważniającą do jazdy. Przecież dokument nie upoważnia do czegoś tylko jest potwierdzeniem. Przecież nawet jak jedzie się bez dokumentów to ma się mandat za jazde bez dokumentów, a jak się jedzie i nie ma się uprawnień to dostaje się inny mandat (+dodatkowe nieprzeyjemne rzeczy).

Jakoś nie chce mi się wierzyć że po zgłoszeniu zabunienia itp prawa jazdy nie można jeździć samochodem aż do momentu otrzymania drugiego - to nielogiczne.

Czas może na Space Stara dla żony?

Odpowiedz do tematu