Przesunięty przez: Gene 28-05-2009, 12:41 |
[2.5 TD] Wezyki podcisnienia |
Autor |
Wiadomość |
cwel_11
Nowy Forumowicz
Auto: 2,5 tdi anglik
|
Wysłany: 20-03-2009, 21:24 [2.5 TD] Wezyki podcisnienia
|
|
|
zwracam sie z prozba o pomoc ,jestem posiadaczem pajero 2,5 tdi 1992 i problem jest nastempujacy nad silnikiem prawej strony jest taka na srebrno zabudowana chlodnica (w wersji 2,8 juz jest na nia dziura w masce) zalacza sie na niej wiatrak jak wlaczam a/c czyli klima ale nie w tym jest problem.ja mam taki ze od tego ida 2 rurki ciekie ida najpierw elastyczne potem sa podpiete do metalowych ktore przymocowane sa do silnika (ida obok wlewu oleju) nastempnie jedna z nich idzie do czegos i druga tez gdziestam pytanie brzmi jaki plyn i czy wogule cos powinno byc w tych rureczkach prosze o pomoc
BARDZO |
Ostatnio zmieniony przez Gene 28-05-2009, 12:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 20-03-2009, 21:36
|
|
|
Probuje sobie to wyobrazic ale nie bardzo wiem o czym piszesz. U gory nad silnikiem jest intercooler, wentylator sie zalacza jak powietrze sprezone w nim ma wyzsza temperature niz zadana na termostacie, chlodnica od klimy jest z przodu. Jak mozesz to zapodaj jakies fotki tych wezykow. (chyba ze w 2.5 jest inaczej w 2.8 ta u gory chlodnica to napewno intercooler)
Za intercoolerem w 2.8 ida cienkie gumowe wezyki w ktorych jest podcisnienie.
W mojej wersji jest ich wiecej niz 2 i z tylu za intercoolerem sa umiejscowione elektrozawory do ktorych ida te wezyki |
|
|
|
 |
cwel_11
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-03-2009, 22:00 POMOCY z chlodnica klimy (chyba)
|
|
|
hodzi mi o rureczki one biegna jakos tak jak te czerwone linie co napisalem ta krotsza biegdzie do takiego czegos srebrnego i ogulnie sie zastanawiam czy w rureczkach nie powinno byc jakiegos plynu
 |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 20-03-2009, 22:13
|
|
|
W mojej wersji czyli 2.8 to sa rurki podcisnienia.
To cos z czerwona strzalka to zawor EGR, a za intercoolerem pewnie jest elektrozawor.
W rurakach jest tylko powietrze.
W momencie otwarcia elektrozaworu gdybys zdjal wezyk z zaworu EGR i dotknal palcem wezyka to czulbys jak ssie. Napewno nie ma tam zadnego plynu
Swoja droga jak auto przy dodawaniu gazu kopci na czarno i jest slabe to moze oznaczac uszkodzony zawor EGR lub jego sterowanie. Niektorzy sciagaja wlasnie z niego wezyk i go zaslepiaja albo jak ja wkladaja zaslepke z blachy nierdzewnej pomiedzy zawor i kolektor ssacy. Auto jezdzi na czystym powietrzu ale omituje wiecej Nox (wyzsza temp. spalania i wieksze zatruwanie srodowiska) |
|
|
|
 |
cwel_11
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-03-2009, 22:27
|
|
|