Tubalny dzwięk podczas cofania i kręcenia kierownicą |
Autor |
Wiadomość |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 23-03-2009, 20:24 Tubalny dzwięk podczas cofania i kręcenia kierownicą
|
|
|
Tak jak w temacie - ostatnio towarzyszy mi dziwny dźwięk- bardzo niski, tubalny gwizd (jak by się dmuchało w butelkę;) )czasami podczas cofania jeśli skręcę mocno kierownicą. Co to może być? Przy jeździe do przodu objawy nie występują:/ Dodam tylko, że tłumiki szczelne (miałem spawany 2 miesiące temu tłumik końcowy bo była mała dziurka). |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 23-03-2009, 20:32
|
|
|
idas, jeśli dźwięk pojawia się przy max skręcie kierownicą to wyje po prostu pompa od wspomagania. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-03-2009, 21:05
|
|
|
Czy może to być spowodowane zbyt niskim poziomem płynu w układzie wspomagania (bo musiałbym chyba trochę dolać na nieodpalonym silniku jest prawie przy min)? Słyszę to dopiero od niedawna. No i jeszcze dochodzi ten fakt iż nie słychać dźwięku przy jeździe do przodu:) |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 23-03-2009, 21:12
|
|
|
Płyn w zbiorniczku powinien być mniej więcej w połowie między MIN a MAX. Ja mam bliżej maxa a i tak słyszę jak wyje pompa przy maksymalnym skręcie. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 24-03-2009, 07:44
|
|
|
idas napisał/a: | Czy może to być spowodowane zbyt niskim poziomem płynu w układzie wspomagania (bo musiałbym chyba trochę dolać na nieodpalonym silniku jest prawie przy min)? | Jak najbardziej. Właśnei przerobiłem ten temat w CB4A. Gdy płynu nie ma wcale, słychać metaliczne terkotanie pompy wspomagania, gdy poziom jest w okolilcach minimum, słychać huczenie podczas skręcania kół. |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-03-2009, 11:51
|
|
|
Dzięki panowie:) W takim razie muszę dolać Dextrona. Pozdrawiam
[ Dodano: 29-03-2009, 22:13 ]
Okazuje się iż to jednak nie problemy z pompą wspomagania. Czasami nie ruszając w ogóle kierownicą jak samochód się lekko toczy do przodu lub w tył słychać ten dzwięk (w tył częściej i głośniej) ...Może szczęki w bębnie od ręcznego się lekko zapiekły? Mam z tyłu tarczobębny (chyba bo wyglądają trochę inaczej niż na przedniej piaście ale na pewno są tam tarcze i zaciski:) ). Nie wiem czy to ma znaczenie, ale zaczęło mi się tak dziać jak założyłem alufelgi z letnimi oponami... |
|
|
|
 |
|