Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy się przedstawia i pozdrawia...
Autor Wiadomość
dio 
Nowy Forumowicz
dio

Auto: l200
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-03-2009, 12:57   Nowy się przedstawia i pozdrawia...

Witam!
Jestem Paweł z Suchej Beskidzkiej. Od miesiąca jestem posiadaczem L200, kupiony u Filipowiczów w Krakowie. Samochód jest nowy i na razie sprawuje się super. Duzo odpowiedzi na nurtujące mnie pytania znalazłem na tym forum i jestem Wam wszystkim bardzo wdzęczny za poruszane problemy...
Datąd nie posiadałem samochodu marki mitsubishi i chciałbym prosić o kilka drobnych rad:
1. gdzie najlepiej serwisować ten samochód?
2. kiedy powinien być 1 przegląd czy po 2000, czy po 3000 czy po 20.000km
3. na co zwrócić uwagę przy docieraniu samochodu?
4. Co ile powienien być wymieniany olej silnikowy...
5. Na jakich stacjach uważacie, że jest dobre paliwo...
pozdrawiam Paweł

namotore 
Mitsumaniak
ach

Auto: T-fünf
Wysłany: 24-03-2009, 13:35   

czesc witamy w gronie zadowolonych posiadaczy Elzbietki
1. w ASO
2. 20000km lub 12 m-cy
3. tankuj bp shell, olej syntetyk, szanuj turbine przez caly czas, przez pierwsze 40000km silnik diesla sie uklada
4. 20000km
5. patrz pkt 3
Szerokiej drogi :D

p.s. tez Ci krzywo stoi Ela? :lol:
Ostatnio zmieniony przez namotore 24-03-2009, 16:14, w całości zmieniany 1 raz  

dio 
Nowy Forumowicz
dio

Wysłany: 24-03-2009, 15:36   

bardzo dziekuje za odpowiedź!
mam 70 km do Krakowa i tyle samo do Bielska Białej - który z serwisów ASO byście mi polecili?
pozdrawiam Paweł

Jack 
Mitsumaniak

Auto: L200 2014
Wysłany: 24-03-2009, 18:40   

co do zmiany oleju - jak ci napisał Namotore - po 20k...ale dobre serwisy zalecają zmianę "niewiadomego" oleju po o 5k - ja to zrobiłem - i to co wylałem :shock: ...hmmmm...nie chciałbym żeby tam pracowało dłużej :doubt:

Co do serwisu - zapytaj na regionalnym - z tym że co do RMF (nie mylić z radiem) mocne echo nosi o ich niekompetencji :axe:

namotore napisał/a:
przez pierwsze 40000km silnik diesla sie uklada

A potem rozkłada :finga:

A swoją drogą pozdrowienia dla Beskidu Makowskiego - Sucha, Lachowice, Kuków, Biała - kiedyś sporo tam bywałem :occasion5: może pora tam zawitać znów? a zlot będzie niedaleczko...

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 24-03-2009, 19:20   

Jack napisał/a:
i to co wylałem ...hmmmm...nie chciałbym żeby tam pracowało dłużej

Zrób to samo z olejem który wlałeś. Bedzie wyglądał tak samo źle.

Jack 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-03-2009, 20:58   

tomekrvf - wiem jak sie zachowuje olej - nie jest to mój pierwszy samochód.
Powiem inaczej - po zmianie na markowy syntetyk po przeszło 2k kolor i konsystencja są "nieco" inne niż po mniejszym dystansie na oryginalnym. A swoją drogą - zapytaj kogoś wiarygodnego co jest nalewane oryginalnie - ani Grafix (gdzie kupowałem) ani Autotest Marki nie wiedzą - a nie są to złe serwisy ani dealerzy :D .
Niemniej zmieniamy trochę wątek.
Odnośnie wcześniejszej zmiany pierwszego oleju - pamiętaj że dziś silnik jest docierany na hamowni przed montażem - a potem z tym samym olejem dostajesz go do samochodu. Więc to tylko decyzja właściciela ile chce jeździć na tym...

namotore 
Mitsumaniak
ach

Auto: T-fünf
Wysłany: 24-03-2009, 21:11   

Jack napisał/a:
ani Grafix (gdzie kupowałem) ani Autotest Marki nie wiedzą - a nie są to złe serwisy ani dealerzy :D .
(...)
pamiętaj że dziś silnik jest docierany na hamowni przed montażem - a potem z tym samym olejem dostajesz go do samochodu. Więc to tylko decyzja właściciela ile chce jeździć na tym...

W fabryce leja hurtowo pewnie cos a'la olej z lidla
-
Ocena dealerow i serwisow bywa subiektywna. Ja uwazam ze SATALL to makabra, ktos inny moze uwazac ze ekstra...
Myslisz ze w Tajlandii bawia sie w docieranie kazdego silnika? Na pewno maja duze osrodki badawcze i testuja Elzbiety na torze 24/7 - za kolkiem siedzi zapewne Stig :D
-
mialem okazje wylewac olej castrol z norma VW po przejechaniu 3tys km od wymiany w T5 1.9TDI 105PS '08 i byl caly czarny i gesty, to samo w Caddy, pompowtryskiwacze bardziej brudza olej? Jak sprawdzam na bagnecie olej w Elce to po wymianie juz po tygodniu jest czarny jak smola :lol:
-
p.s.nie wlewajcie przypadkiem STP czyszczenie wtryskiwaczy do ON (czarna butelka) ja wlalem pol i mi wyczyscilo... litr oleju silnikowego musialem dolac :) ale teraz sie ustabilizowalo, mam nadzieje ze pierscienie tlokowe sie nie rozpuscily :rolleyes:

timber 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi L 200 rok 2007
Wysłany: 24-03-2009, 21:39   

Witam
Jestem u Was nowy ..ale posiadający , cyckający i kochający swoją Elkę :-) ). Troszkę w nią wsadziłem i chcę wsadzic..:-))Mam parę pytań: 1. jakie CB dobrac abym nie miał zagłuszeń spowodowanych elektroniką silnika??Czy ktos ma doswiadczenie w tym?W związku z tym gdzie bezszkodowo przeprowadzic kabel z anteny ( chce montowac CB w podsufitówce).2. Gdzie dostac relingi dachowe aby zamontowac do nich halogeny?qrcze pomóżcie - timberservis@wp.pl

Jack 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-03-2009, 21:50   

Witaj Timber tu (choć jest i na to miejsce http://forum.mitsumaniaki...56be0089#456900 )

Odnośnie CB - czytaj tu http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=5872
Odnośnie dozbrajania (w tym konsoli pod sufitem) - tu http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0

I zapraszam do korzystania z funkcji "SZUKAJ"

timber 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-03-2009, 21:59   

dzięki Jack. :-) )coś skorzystam...jak opanuje te forum to dam wgląd na moją ELkę..myślę że Was zaciekawi :-) )

Jack 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-03-2009, 22:15   

Powodzenia w motaniu - i dawaj zdjęcia (jak opanujesz) w odpowiednich działach - chętnie pooglądamy. I pamiętaj o zlocie w sierpniu!

timber 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-03-2009, 08:41   

Jack napisał/a:
Powodzenia w motaniu - i dawaj zdjęcia (jak opanujesz) w odpowiednich działach - chętnie pooglądamy. I pamiętaj o zlocie w sierpniu!
...A gdzie ten zlot będzie i kiedy dokładnie??

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 25-03-2009, 14:46   

Kolega Jack mial chyba na mysli Ogolnopolski Zlot Mitsumaniakow, ktory corocznie odbywa sie w ostatni weekend sierpnia.
Tu znajdziesz wiecej: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=19
:wink:

Jack 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-03-2009, 14:56   

Gene - zeby nie robic dalej OT dałem mu to na PW
Pozdro

dio 
Nowy Forumowicz
dio

Wysłany: 25-03-2009, 17:06   

Dziękuję za dpowiedź na moje pytania.
Chyba najlepiej jest pojechac na spot - się poznac i porozmawiac.
Na razie mam tylko jeden problem gdzie to cudeńko serwisowac - patrzyłem na regionalne śląskie i małopolskie i jakoś trudno mi odszukac polecane przez Was serwisy ASO. Czy takie w ogóle istnieją, czy raczej szukam gwiazdki z nieba...
Przyglądalm się też mojej elce czy stoi krzywo i za każdym razem stoi inaczej muszę stanac na prostym a u nas same górki....
Jezdzę tą elką delikatnie i spalanie mnie szokuję na + bo zaledwie 7.6 litra mi wyświetla komputer. Zanim ją kupiłem pojechałem i do nissana i do toyoty. W tych dwóch samochodach czułem się jak w samochodach wojskowych, widocznośc była słabsza, zawieszenie dużo sztywniejsze i ogólnie perwsze wrażenia mniej przyjazne, nawet straciłem ochotę na zakup pickap'a. choc na pewno to dobre samochody...
W elce jest coś innego i to pomimo różnych opini które spotkałem na tym forum zadecydowalo o jej kupnie.
Martwi mnie tylko sprawa tego serwisu...choc to problem chyba nie tylko samego mitsubishi.
Fajnie,że to forum jest żywe i fajni ludzie tu trafiają.
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu