Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Skrzynia biegów - metaliczny zgrzyt] Co to może być ?
Autor Wiadomość
OutekII 
Forumowicz

Auto: Outlander Invite
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-05-2009, 09:18   [Skrzynia biegów - metaliczny zgrzyt] Co to może być ?

Witam
Mam przejechane OII ok. 2 650 km. Wszystko do tej pory było ok.
Od kilku dni przy zmianie biegów z 1/2 oraz 2/3 słyszę dziwny metaliczny zgrzyt/odgłos. Brzmi to tak jakbym najechał na studzienkę kanalizacyjną.
Co to może być ? Zgłaszać w ASO ? Dzieje się to nie za każdym razem, na razie sporadycznie przy puszczaniu sprzęgła.
Pzdr.

AW 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0
Wysłany: 15-05-2009, 11:41   

Czy ten metaliczny dźwięk pojawia się w momencie wciskania sprzęgła? Jeśli tak to mam podobny efekt. Zgłaszałem to w serwisie, ale otrzymałem odpowiedź, że „te typy tak mają”.

Z moich obserwacji wynika, że dźwięk pojawia się tylko przy szybkim naciskaniu pedału sprzęgła. U siebie ten efekt zauważyłem, gdy na liczniku było około 15 tyś kilometrów. Teraz mam 26 tysięcy i nic się nie dzieje.

OutekII 
Forumowicz

Wysłany: 15-05-2009, 11:47   

AW napisał/a:
Czy ten metaliczny dźwięk pojawia się w momencie wciskania sprzęgła? Jeśli tak to mam podobny efekt. Zgłaszałem to w serwisie, ale otrzymałem odpowiedź, że „te typy tak mają”.

Z moich obserwacji wynika, że dźwięk pojawia się tylko przy szybkim naciskaniu pedału sprzęgła. U siebie ten efekt zauważyłem, gdy na liczniku było około 15 tyś kilometrów. Teraz mam 26 tysięcy i nic się nie dzieje.

Dzisiaj to zdiagnozuję, ale wydawało mi się, że jak puszczam sprzęgło. Jutro podjadę do aso, ale spodziewam się podobnej diagnozy - tttm czyli te typy tak mają :-) .
Pzdr.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 15-05-2009, 12:02   

OutekII napisał/a:
tttm czyli te typy tak mają
nie mają

OutekII 
Forumowicz

Wysłany: 15-05-2009, 12:06   

rezon napisał/a:
OutekII napisał/a:
nie mają

To może niektóre będą miały :-) .
pzdr.

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 15-05-2009, 15:39   

rezon napisał/a:
OutekII napisał/a:
nie mają

Mają.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-05-2009, 16:40   

OutekII napisał/a:
może niektóre będą miały
to będą reklamowane. Nie wyczytałem w instrukcji, gwarancji, ani też w folderach, ani nie byłem uprzedzony przez sprzedawcę, że te typy tak mają. Co innego wibracje nadwozia właściwe dla danego typu, a co innego
OutekII napisał/a:
dziwny metaliczny zgrzyt/odgłos. Brzmi to tak jakbym najechał na studzienkę kanalizacyjną

Oczywiście Outlander to fajne auto i dobrze mi się nim jeździ, ale nie po to kupuję w salonie aby słuchać później, że TTTM. A jak
tomekrvf napisał/a:
Mają.
to niech przestaną mieć, bo to nie jest normalny odgłos w samochodzie za ponad 100kzł. Nawet w Cinquecento czegoś takiego nie miałem.

tomekrvf 
Forumowicz

Wysłany: 16-05-2009, 00:19   

rezon napisał/a:
to niech przestaną mieć, bo to nie jest normalny odgłos w samochodzie za ponad 100kzł. Nawet w Cinquecento czegoś takiego nie miałem.

Ale miałeś inne dżwięki których nie ma w Outlanderze :D

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-05-2009, 16:49   

tomekrvf napisał/a:
Ale miałeś inne dżwięki których nie ma w Outlanderze
o tak - pełny zakres nadwoziowy :-X . Wytrzymałem 1,5 roku - to był najszybciej sprzedany przeze mnie samochód. Outlander kosztuje jednak ok. 6x więcej, zatem powinien być chociaż 3x lepszy pod każdym względem - skrzypienia również. Akceptuję hałas diesla, jego drgania przy mocniejszym naciśnięciu pedału gazu, słabo wyciszone nadwozie (nadkola,błotniki, podłoga, tunel), styropianowe wkładki pod nogami (tego nie miałem w żadnym samochodzie :shock: ) ale metaliczne zgrzyty przy wciskaniu pedału sprzęgła, to na pewno nie jest normalne i typowe zjawisko

tomekrvf 
Forumowicz

Wysłany: 16-05-2009, 21:02   

rezon napisał/a:
ale metaliczne zgrzyty przy wciskaniu pedału sprzęgła, to na pewno nie jest normalne i typowe zjawisko

W Cieniasie nie ale w Outlanderze tak.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-05-2009, 08:22   

tomekrvf napisał/a:
w Outlanderze tak.
u mnie nie ma takich zgrzytów - czy to niepokojący objaw? Mam z tego powodu reklamować samochód? Powinienem się domagać w ASO aby mi je dostarczyli, bo tak ma być? :wink: tomekrvf, bez przesady, rozumiem miłość do Mitsubishi czy ew. inne powody udowadniania że TTTM, ale w samochodach za 100kzł to nie jest normalne.

tomekrvf 
Forumowicz

Wysłany: 18-05-2009, 00:59   

rezon, iloma Outlanderami II jeździłeś?

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-05-2009, 06:26   

tomekrvf napisał/a:
iloma Outlanderami II jeździłeś?
dwoma. Tym który kupiłem mam ponad 30kkm. Samochodami jeżdżę od 1988r. w różnym wieku - 0-18lat, stanie technicznym, itd. W zależności od miejsca pracy robię od 30 do 100kkm na rok, więc jeżeli chcesz mnie przekonać, że metaliczne zgrzyty przy wciskaniu sprzęgła to normalne zjawisko w samochodach, a w Outlanderze w szczególności to będzie trudno. W moim nie ma takich zgrzytów i oby tak dalej. Metaliczne zgrzyty wg mnie nie są normalne w żadnym samochodzie - zwłaszcza za ponad 100kzł. tomekrvf, naprawdę uważasz, że to normalne zjawisko i Outlandery mają mieć takie zgrzyty?

OutekII 
Forumowicz

Wysłany: 18-05-2009, 09:14   

[quote="rezon"]Metaliczne zgrzyty wg mnie nie są normalne w żadnym samochodzie - zwłaszcza za ponad 100kzł.

No to już wszystko się wyjaśniło. Mój OII w socjal wersji Invite kosztował grubo poniżej magicznej 100kzł, wiec zgrzyty to norma :-) .
A tak poważnie, nie byłem w aso, bo zgrzyty są na tyle sporadyczne, że powiedzą mi że nic nie słyszą. Czekam więc na ich zanik lub ....
Pzdr.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-05-2009, 10:02   

OutekII napisał/a:
bo zgrzyty są na tyle sporadyczne, że powiedzą mi że nic nie słyszą. Czekam więc na ich zanik
i tego szczerze życzę, bo użeranie się z ASO w drażliwej sytuacji wymaga zazwyczaj duuuużo cierpliwości i najlepiej pomocy prawnika. Ale często bywa skuteczne. W moim przypadku - bezskuteczne reklamowanie Octavii w ASO Krosno skończyło się na ładnie uzasadnionym piśmie do Skoda Auto w Poznaniu i niemal natychmiastowej miłej reakcji centrali. Byłbym niepomiernie zawiedziony ew. inną reakcją przedstawiciela Mitsubishi w Polsce na jakieś ewidentne usterki samochodu (np. zgrzyty metaliczne sprzęgła). Tymbardziej, że właściwie nie mam się do czego przyczepić w Outku :) . Nie jest bez wad, ale takich które są dla niego właściwe (wyciszenie, małe hamulce, praca zawieszenia na zakrętach, wyrywanie kierownicy przy przyspieszaniu) - czyli widziały gały co brały. No może sporadyczne buczenie hamulca przedniego prawego koła, ale to zgłoszę przy okazji serwisu .

Odpowiedz do tematu