|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zamknięty przez: Hubeeert 28-07-2006, 16:53 |
Kontrola drogowa i jej skutki |
Autor |
Wiadomość |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-07-2006, 09:19 Kontrola drogowa i jej skutki
|
|
|
Jak pewnie słyszeliście w okolicach Lublina motocyklista nie zatrzymał się do kontroli drogowej. Policjant oddał w jego kierunku kilka strzałów wskutek czego motocyklista zginął na miejscu.
Co sądzicie o tym zdarzeniu |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
gumas_72 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-07-2006, 09:27
|
|
|
policjant jest kretyn i tyle
napisał bym sku...... - ale mnie wykasują
ciekawe jak zatuszują całą sprawę |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24335 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 28-07-2006, 09:33
|
|
|
Gumas - czytałem opinie ntt w WP lub Onecie i jesteś w mniejszości. Większość ludzi uważa, że gdy się nie ma nic do ukrycia czy na sumieniu, to nie ma problemu z kontrolą policji.
Tak jak wsiadasz do autobusu i kasujesz odpowiedni bilet - nie obawiasz się kontroli, prawda?
Już wiele razy pisaliśmy, że motocykliści jeżdżą szybko i niebezpiecznie, wyprzedzają na 4-tego, na skrzyżowaniach, 2 ciągłych i przejściach dla pieszych. Teraz jest znak, że przyśpieszenie nie zawsze da im fory w przypadku pościgu. Może trochę ich to opamięta.
Sam pamiętam sytuację, kiedy jechałem w oparach dymu jak we mgle - prawie na ślepo - bo jakiś debil sobie koło Tczewa, na krajowej 22 postanowił spalić do zera gumę. |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
|
Wysłany: 28-07-2006, 09:35
|
|
|
Bo bandziory to niby na motocyklach nie jeżdżą ?
Skąd taki policjancina ma wiedzieć kto się takim pojazdem porusza - usiłuje zatrzymać - nie staje - pościg- "strzały ostrzegawcze" - strzały do celu . To chyba tak wyglądało .
A , że głupi na motorku się nie zatrzymał to raczej liczył się z konsekwencjami . No może nie takimi ale... |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
Wysłany: 28-07-2006, 09:39
|
|
|
Wg mnie dwóch debili spotkało się o tej samej porze w tym samym miejscu i później takie efekty.
Mimo wszystko śmierć za bezsensowną ucieczkę to zbyt duża kara, pewnie myślał że ma super motor i wiele potrafi i że ucieknie niebieskim.
Gliniarza wydaliłbym z Policji - za odpowiedzialne stanowisko jak dla takiego bezmuzga |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
gumas_72 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-07-2006, 09:41
|
|
|
istnieje cos takiego jak poscig za sprawca oraz nr rejestracyjne i droga sądowa oraz blokada drogi
ale napierdalanie ze spluwy w goscia to jakis oszołom-nie mówiac o czasie reakcji tego milicyjnego człona-przy predkości ok 120-140 km/h odwraca sie , wyjmuje broń oddaje strzał ostrzegawczy i strzela bez mierzenia rozumiem facet na motorku jest już 2 km dalej-tak czy nie
śmierdzi to na kilometr |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 28-07-2006, 09:41
|
|
|
luk_szc napisał/a: | kąd taki policjancina ma wiedzieć kto się takim pojazdem porusza - usiłuje zatrzymać - nie staje - pościg- "strzały ostrzegawcze" - strzały do celu . |
Przypuszczam, że motocyklista mógł nie słyszeć tych strzałów ostrzegawczych (kask, powiew wiatru) |

|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
|
Wysłany: 28-07-2006, 10:00
|
|
|
akbi napisał/a: | luk_szc napisał/a: | kąd taki policjancina ma wiedzieć kto się takim pojazdem porusza - usiłuje zatrzymać - nie staje - pościg- "strzały ostrzegawcze" - strzały do celu . |
Przypuszczam, że motocyklista mógł nie słyszeć tych strzałów ostrzegawczych (kask, powiew wiatru) |
No to raczej nie prawda - jak była strzelanina na Żoliborzu to jakoś było je słychać bardzo wyraźnie pomimo włączonej głośno muzyki i zamkniętych , szczelnych oknach .
Jak nie usłyszał to poczuł.
Co do blokady - dla samochodu to może i mieć sens ale dla motorku raczej nie . Toć to wjedzie prawie wszędzie .
Następna sprawa - jak strzelał z krótkiej broni to musieli być od niego nie więcej niż 50 metrów . No chyba , że to był super snajper i walił z krótkiej na kilometr prosto w sylwetkę . A jak byli tak blisko a on nie słyszał strzałów "ostrzegawczych" (możliwe , ż je od razu poczuł) to chyba był głuchy. |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 28-07-2006, 10:18
|
|
|
luk_szc, niechcę się sprzeczać bo niemam specjalnie doświadczenia w odgłosach strzelaniny - w wojsku nie byłem a czasami tylko przejeżdzałem obok strzelnicy.
Niemniej jednak, poziom hałasu w samochodzie i przy muzyce jest znacznie inny (również znacznie inne są dzwięki) niż słyszany przez motocyklistę w kasku.
Faktem jest jednak to, że nigdy się raczej prawdy nie dowiemy jak to było - mogło być tak, że strzałów ostrzegawczych wogóle nie było, a może było tak jak piszesz, że gnojek strzały słyszał a i tak myślał że ucieknie bo jedzie na motorze |

Ostatnio zmieniony przez akbi 28-07-2006, 10:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
borecki [Usunięty]
|
Wysłany: 28-07-2006, 10:20
|
|
|
Ja to przylacze sie do mniejszosci gumasa... idiota i tyle. Powinni mu zalozyc sprawe za to. |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
|
Wysłany: 28-07-2006, 10:28
|
|
|
gumas_72 napisał/a: | istnieje cos takiego jak poscig za sprawca oraz nr rejestracyjne i droga sądowa oraz blokada drogi |
Pościg? Naszymi "radiowozami"? Żarty sobie robisz? Poza tym w Polsce pościg to nie jest taka prosta sprawa - jezeli coś się stanie podczas pościgu, to policjant odpowiada dokładnie tak samo jak zwykły obywatel, mimo że jechał na gwizdkach i wykonywał czynności służbowe (mandaty, ciąganie po sądach - to u nas normalka).
Droga sądowa i numery rejestracyjne? A jeżeli motor był kradziony albo same tablice kradzione w celu popełnienia jakiegoś przestępstwa?
akbi napisał/a: | Gliniarza wydaliłbym z Policji - za odpowiedzialne stanowisko jak dla takiego bezmuzga |
A potem wszyscy narzekają, że na naszych ulicach jest niebezpiecznie...
Ludzie zastanówcie się - gliniarz wykonuje swoje obowiązki, a wy go chcecie ze służby wydalać? Może go odrazu do pierdla wsadzić?
Tylko jak jednego z was będzie potem napier....ć banda dresów, to nie dziwcie się, że policja nie zareagowała i nie miejcie do nich pretensji - przecież ich po takiej interwencji też możnaby do pierdla wsadzić nieprawdaż? Bo co może 2 giniarzy przeciwko bandzie dresów? MOGLIBY tylko wyciągnąć broń i strzelać, ale wtedy właśnie w całym kraju pojawią się głosy, że dwóch zwyrodniałych gliniarzy zaatakowało grupkę "niewinnych młodzieńców".
Nie oceniajmy sytuacji dopóki jej dokładnie nie poznamy. Być może rzeczywiście policjant przesadził, ale może być też tak, że postąpił całkowicie słusznie. W Polsce istnieją przepisy dokładnie określające kiedy policjantowi wolno uzyć broni. Te przepisy są chore, bo prawie wogóle odbierają policji taką mozliwość. Dlatego nie sądzę, żeby jakiś gliniarz strzelał ot tak sobie, wiedząc, jakie może ponieść konsekwencje - coś pewnie było na rzeczy.
Ale nasza prasa ma tendencje to przeinaczania faktów albo podawania półprawd, dlatego pewnie nie prędko dowiemy się jakie były prawdziwe przyczyny oddania strzałów przez policjanta - narazie wiemy tylko, że policjanci to zwyrodnialcy a przestępcy są cacy... |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 28-07-2006, 10:49
|
|
|
szczeslaw napisał/a: | akbi napisał/a:
Gliniarza wydaliłbym z Policji - za odpowiedzialne stanowisko jak dla takiego bezmuzga
A potem wszyscy narzekają, że na naszych ulicach jest niebezpiecznie...
Ludzie zastanówcie się - gliniarz wykonuje swoje obowiązki, a wy go chcecie ze służby wydalać? Może go odrazu do pierdla wsadzić? |
Gdyby to własnie nie był gliniarz, to własnie bym był odrazu za wyrokiem, a tak to tylko jestem za wydaleniem ze służby.
Szczesław, postaw się też na miejscu tego idioty kierowcy motocykla - został zabity za niezatrzymanie się do kontroli - skąd on miał wiedzieć, że akurat jest obława na jakiś bandziorów, którzy kilka minut wcześniej zrobili napad. Uważam, że napewno powinien dostać mocno po dupie, ale śmierc to jednak za dużą kara
szczeslaw napisał/a: | Tylko jak jednego z was będzie potem napier....ć banda dresów, to nie dziwcie się, że policja nie zareagowała i nie miejcie do nich pretensji - przecież ich po takiej interwencji też możnaby do pierdla wsadzić nieprawdaż? Bo co może 2 giniarzy przeciwko bandzie dresów? MOGLIBY tylko wyciągnąć broń i strzelać, ale wtedy właśnie w całym kraju pojawią się głosy, że dwóch zwyrodniałych gliniarzy zaatakowało grupkę "niewinnych młodzieńców". |
Tutaj się z Tobą zgadzam, jeśli małe możliwosći policji, ale to zupełnie inny przypadek - Ty opisujesz sytuację gdzie bandziory narażają kogoś na utratężycia lub nawet śmierci, a tutaj mieliśmy niezatrzymanie się do kontroli policyjnej.
Jest jeszcze sprawa taka - kto obecnie sprawuje służbę policyjną - często ogólnie brakuje w wielu miastach policjantów i przyjmują prawie "byle kogo". Znam gościa, który chciał iść do policji, bo wiedział że w prewencji będzie mógł bezkarnie napier...ć kibiców na stadionach - i to mu się tam bardzo podobało.
Uważam, że wśród policjantów jest wiele czubków, którzy nie powinni mieć takich praw jak właśnie policja, a już napewno nie dostępu do broni. |

|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 28-07-2006, 10:54
|
|
|
Nie gdybajmy jak było - 120 km/h czy jakoś tak, bo ja słyszałem dziś, że nie zatrzymał się dwukrotnie i zawracał na jakimś rondzie. Tak można w nieskończoność.
Wg mnie ten człowiek miał wybór - nie zatrzymał się. Ja się ZAWSZE zatrzymuję, nawet jak przekraczam przepisy. Nie przychodzi mi do głowy robienie sobie wolnej amerykanki i kozakowanie - trudno, trzeba się wtedy kajać przed władzą. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24335 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 28-07-2006, 10:56
|
|
|
Szczesław wyraził tu głoś rozsądku i trochę stonował sytuację.
Fakty są takie, że z broń palna potrafi zmienić człowieka - dlatego do policji nie dostaje się każdy, kto chce. Inna sprawa, że nawet te testy psychologiczne nie zawsze potrafią wyeliminować ze służby debili, o czym też można się było przekonać. Z reguły ludzie, którzy mają predyspozycje psychiczne nie pracują w polucji, bo zarabiają 5x więcej w innym zawodzie. Dlatego tak ciężko o dobre gliny.
I nie mówcie, że nie słyszał strzałów - przecież kask chroni przed urazami a nie ogłusza całkowicie, bo inaczej nie nadaje się do swoich zastosować. Dobry kask MUSI być tak zrobiony, żeby kierowca słyszał, co się wokół niego dzieje - np. żeby chociaż usłyszał sygnały karetki.
Jak zrozumiałem, to gość zginął od urazów powypadkowych a nie postrzału bezpośredniego? |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 28-07-2006, 10:57
|
|
|
akbi napisał/a: | postaw się też na miejscu tego idioty kierowcy motocykla - został zabity za niezatrzymanie się do kontroli - skąd on miał wiedzieć, że akurat jest obława na jakiś bandziorów, którzy kilka minut wcześniej zrobili napad. |
On nie musiał o niczym wiedzieć. To proste - haltuje Cię Policja - zatrzymujesz się. Jesteś OK - jedziesz dalej. Proste jak konstrukcja cepa. |
 |
|
|
|
 |
|
|