|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS GDI] ELEKTRONIKA - spalanie fakt. vs spalanie w/g kompa |
Autor |
Wiadomość |
aren195612
Forumowicz
Auto: Space Star GDI 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Lut 2009 Posty: 384 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 13-05-2009, 21:32 [MSS GDI] ELEKTRONIKA - spalanie fakt. vs spalanie w/g kompa
|
|
|
Stwierdzilem po ostatniej trasie znaczną rozbieżność między spalaniem srednim wyświetlanym
na wyświetlaczu które wyniosło-6,7 litra/100 km a zużyciem faktycznym ktore jest conajmnie 2 litry wyzsze. Skad aż taka rozbieżność?
Może bardziej doświadczeni użytkownicy podpowiedzą co posprawdzać.
Autko posiadam od niedawna, mocne, zrywne ,obroty nie falują.Przepustnica wyczyszczona,
swiece nowe zalecane:NGK IZFR6B .
Samochód przed trasą /150 km w obydwie strony/ zatankowałem do pełna /do drugiego odbicia/ po trasie uzupełniłem w taki sam sposób do tego reset wskazania sredniego zuzycia no i wyszło jak wyszło.
Rozumiem 0,5 l rozbieżności ale nie 2 l. |
Ostatnio zmieniony przez JCH 08-06-2009, 22:51, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 13-05-2009, 22:00
|
|
|
aren195612 napisał/a: | Stwierdzilem po ostatniej trasie znaczną rozbieżność między spalaniem srednim wyświetlanym
na wyświetlaczu które wyniosło-6,7 litra/100 km a zużyciem faktycznym ktore jest conajmnie 2 litry wyzsze. |
Komputer daje wartosci tylko i wylacznie orientacyjne, nie mozna tylko i wylacznie wskazaniami z komputera sie sugerowac.
aren195612 napisał/a: | Skad aż taka rozbieżność? |
Tym ze komputer przelicza orientacyjnie wartosci, jesli chcesz miec dokladnosc to musisz przy kazdym tankowaniu obliczac "manualnie" ilosc przejechanych km przez ilosc benzyny w baku
aren195612 napisał/a: | Rozumiem 0,5 l rozbieżności ale nie 2 l. |
na zimnym silniku w zimie niektorym pokazyje 100/100 hehe
Nie sugeruj sie tymi wskazaniami
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 13-05-2009, 22:10 Re: GDI- spalanie faktyczne vs spalanie w/g komputera
|
|
|
aren195612 napisał/a: | Rozumiem 0,5 l rozbieżności ale nie 2 l. |
Statystycznie średnio pan z psem na spacerze ma po trzy nogi...
Im dłużej nie będziesz resetował średniej tym dokładniej ci pokaże tą średnią na dystansie od ostatniego resetu... Im dłuższe dystanse tym dokładniej pokaże - długie czyli co najmniej kilka tys km |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 15-05-2009, 20:33 Re: GDI- spalanie faktyczne vs spalanie w/g komputera
|
|
|
saphire napisał/a: | aren195612 napisał/a: | Rozumiem 0,5 l rozbieżności ale nie 2 l. |
Im dłużej nie będziesz resetował średniej tym dokładniej ci pokaże tą średnią na dystansie od ostatniego resetu... Im dłuższe dystanse tym dokładniej pokaże - długie czyli co najmniej kilka tys km | no dokładnie. Moge sie zalozyc, że przed tą trasą, na której mierzyłeś spalanie, nie skasowałes komputera
spalanie nie jest mierzone od odpalenia silnika tylko od ostatniego resetu |
|
 |
czuk1
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Space Star
|
Wysłany: 19-05-2009, 21:51
|
|
|
U mnie rozbieżność jest w wysokości - 0,3 l/100 (komputer wskazuje - 7,6 l a rzeczywiste wynosi - 7,9 l).
Mam pytanie - jak zresetować komputer , w celu uściślenia pomiaru? |
_________________ Mariusz
 |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 19-05-2009, 22:02
|
|
|
czuk1 napisał/a: | U mnie rozbieżność jest w wysokości - 0,3 l/100 (komputer wskazuje - 7,6 l a rzeczywiste wynosi - 7,9 l).
Mam pytanie - jak zresetować komputer , w celu uściślenia pomiaru? | jeżeli masz radio seryjne, to przytrzymujesz biały przycisk znajdujący sie na nim. Jeżeli nie jest seryjne, to nie jestem pewien, ale jeśli dobrze pamiętam to przytrzymujesz przycisk 1. z lewej znajdujący sie pod wyświetlaczem |
|
 |
|
|