Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 


W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
KULINARIA (wydzielony z "Kto co potrafi!!!")
Autor Wiadomość
borecki
[Usunięty]

Wysłany: 17-06-2005, 20:41   

kordiank2 napisał/a:
siedzę jeszcze mocno w kuchni - zwłaszcza wegetariańskiej (specjalność: wściekły hindus), ale ścierwo jakieś też przygotuję - jakąś pieczeń, kotlety i chociaż nie próbuję bo się brzydzę i mi ogólnie zwłoki śmierdzą, to nigdy nie przesolę i rodzina mówi, że mniam.

no prosze, moze jakies ciekawe przepisy? :)
 
 
kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Auto: eclipse 4G
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 11 Maj 2005
Posty: 704
Skąd: Boćki - podlaskie
Wysłany: 18-06-2005, 09:15   

borecki napisał/a:
kordiank2 napisał/a:
siedzę jeszcze mocno w kuchni - zwłaszcza wegetariańskiej (specjalność: wściekły hindus), ale ścierwo jakieś też przygotuję - jakąś pieczeń, kotlety i chociaż nie próbuję bo się brzydzę i mi ogólnie zwłoki śmierdzą, to nigdy nie przesolę i rodzina mówi, że mniam.

no prosze, moze jakies ciekawe przepisy? :)

...w temacie "ścierwo"?, czy "warzywka"? pełno tego w necie. wolę improwizacje na bazie tematu. np. kotlety z byle czego: łażę po szafkach w kuchni i stwierdzam, że mam kaszę gryczaną, ser żółty, jajka, bułkę tartą, cebulę, jekieś resztki pieczarek, przypraw to nigdy nie brakuje. to robię kotlety: kaszę gotuję, aż będzie dobra (może z pół godziny - nie używam stopera), a że się długo gotuje, to w międzyczasie robię jakąś surówkę do tych kotletów, co je mam zrobić. potem do tej przestudzonej kaszy dodaję posiekane pieczarki i startą na miazgę cebulkę, starty ser, jajko albo dwa, wsypuję troszkę oregano i odrobinkę curry lub kurkumy, mieszam powstałą masę, dosypujęc do niej bułkę tartą, a jak uzyska to konsystencję taką, że można formować nieduże kotleciki i się nie rozwala, to formuję i na patelnię z tym. po usmażeniu można podawać z sosami lub bez i dobre są z młodymi ziemniakami (lub kartoflami, pyrami) z koperkiem. ważne, żeby nie przesadzić z jajkami i bułką, bo glut wyjdzie.
a najlepsze są "gluty na perszingach", czyli "grzaniec ala S-16". ale o tym w następnym odcinku. SMACZNEGO!
_________________
taka prawda i lepiej naucz się w zgodzie z nią żyć - zapamiętaj: jest jak jest, nie jak powinno być

DZIEŁA na SZTUKI
 
 
borecki
[Usunięty]

Wysłany: 19-06-2005, 02:21   

kordiank2 napisał/a:
borecki napisał/a:
kordiank2 napisał/a:
siedzę jeszcze mocno w kuchni - zwłaszcza wegetariańskiej (specjalność: wściekły hindus), ale ścierwo jakieś też przygotuję - jakąś pieczeń, kotlety i chociaż nie próbuję bo się brzydzę i mi ogólnie zwłoki śmierdzą, to nigdy nie przesolę i rodzina mówi, że mniam.

no prosze, moze jakies ciekawe przepisy? :)

...w temacie "ścierwo"?, czy "warzywka"? pełno tego w necie. wolę improwizacje na bazie tematu. np. kotlety z byle czego: łażę po szafkach w kuchni i stwierdzam, że mam kaszę gryczaną, ser żółty, jajka, bułkę tartą, cebulę, jekieś resztki pieczarek, przypraw to nigdy nie brakuje. to robię kotlety: kaszę gotuję, aż będzie dobra (może z pół godziny - nie używam stopera), a że się długo gotuje, to w międzyczasie robię jakąś surówkę do tych kotletów, co je mam zrobić. potem do tej przestudzonej kaszy dodaję posiekane pieczarki i startą na miazgę cebulkę, starty ser, jajko albo dwa, wsypuję troszkę oregano i odrobinkę curry lub kurkumy, mieszam powstałą masę, dosypujęc do niej bułkę tartą, a jak uzyska to konsystencję taką, że można formować nieduże kotleciki i się nie rozwala, to formuję i na patelnię z tym. po usmażeniu można podawać z sosami lub bez i dobre są z młodymi ziemniakami (lub kartoflami, pyrami) z koperkiem. ważne, żeby nie przesadzić z jajkami i bułką, bo glut wyjdzie.
a najlepsze są "gluty na perszingach", czyli "grzaniec ala S-16". ale o tym w następnym odcinku. SMACZNEGO!

zdacydowanie warzywka!! scierwa nie ruszam od przeszlo 3 lat :) dzieki za przepis na pewno sprobuje
 
 
Efa! 
Mitsumaniak
queen of Off Topic


Auto: Toyota Corolla kombi
Kraj/Country: Polska
Dołączyła: 02 Maj 2005
Posty: 3528
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 23-08-2005, 00:27   

Przeniosłam Wasze posty do tego tematu, Chłopcy.

Zapraszam do kontynuacji konwersacji o jedzonku :)
_________________
Oto jak sobie zaśpiewałam do kawałka Leszka Falińskiego z Dżemu:
https://youtu.be/Jl4lvnKijX8
A tu Hymn Mitsumaniaków: http://www.akbi.pl/image/mitsu_hymn.mp3
Mój zespół SUBRA: www.fb.com/subraleo
 
 
gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.


Auto: i30
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 6448
Skąd: Rzeszów/Ropczyce
Wysłany: 10-12-2008, 14:56   

odkopuje :)


mój ostatni wynalazek :) :
pasta z makreli: średnia makrela wędzona, 2 jajka, majonez, musztarda
obieramy makrele z ości i skóry, rozdrabniamy, dodajemy ugotowane zółtka z jajek, dwie łychy majonezu, mała łyżeczka musztardy - mieszamy na jednolitą masę

ładujemy na kanapki :) , jemy, wzdychamy: jakie dobre :twisted:

PS.
czasem dodaje oliwki czarne drobno poszatkowane by podostrzyć jeszcze w smaku ;)
_________________
wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl

kupujepolskieprodukty.pl
 
 
 
stary alfer 
Mitsumaniak
Szkiełko i oko.


Auto: Już inne
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 5211
Skąd: Szczecin
Wysłany: 11-12-2008, 07:28   

gulgulq napisał/a:
pasta z makreli: średnia makrela wędzona, 2 jajka, majonez, musztarda


Spróbuj dołożyć ogórek kiszony zamiast jajek, lub po prostu dorzuć ogórka.

Stary przepis, mój ojciec robi tę pastę odkąd pamiętam ;) Stąd ja też czasami coś machnę (bez jajek)

[ Dodano: 11-12-2008, 07:38 ]
ps. mogę dać przepis na świetną cytrynówkę. Na Święta jak znalazł :P
_________________
Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego,
2. ...


Ogarniam prawy ALT
 
 
leon9995 
Forumowicz

Auto: Auris&Corolla
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 24 Gru 2007
Posty: 347
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-12-2008, 12:49   

To może i ja podrzucę mały pomysł jako kucharz z zawodu (z rzadka praktykujący)
Pomysł własny, coś a'la omlet tylko bardziej sycące i równie szybkie do zrobienia.
Potrzebujemy:
2 jajka (takie ze sklepu broń Boże swoje ;)
3 łyżki mleka
4-5 łyżek mąki
przyprawy (wedle uznania mozna wrzucić wszystko)
kiełbasa (ilość dowolna)
żółty ser (ilość dowolna)


-mieszamy mąkę, jajka, mleko oraz przyprawy aby nie było gródek mąki
-kiełbasę podsmażamy i wrzucamy do ciasta
-ser trzemy na tarce i też wrzucamy do ciasta
-wszystko na patelnie, kilka minut i gotowe

Można również dodać starte, podsmażone pieczarki

smacznego :)
_________________
E60&Laguna
 
 
 
szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 09 Sie 2006
Posty: 2156
Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 20-02-2009, 14:03   

A ja potrafię zrobić parówki z mikrofalówki :mrgreen:

- kładziemy 2~4 parówki (najlepsze z Sokołowa) (też zależy kto jak bardzo jest głodny) na talerzu i lekko nacinamy (tak jak Kiełbaski na grila )
- na parówki kładziemy żółty ser (najlepiej gouda , fajnie sie topi )
- wkładamy do mikrofalówki na 2~3 minuty ( aż zacznie skwierczeć i ser się ładnie roztopi )
- wyjmujemy nakładamy 1 łyżeczkę sosu czosnkowego (winiary) , 1 łyżeczkę musztardy (Saperskiej :mrgreen: ) , 2 łyżeczki keczupu ( Pudliszki )

- Świeże / Chrupiące bułeczki ze sklepu

i...... jemy 8)
Ostatnio zmieniony przez szpala85 20-02-2009, 15:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM


Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 28 Kwi 2005
Posty: 24337
Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
Wysłany: 20-02-2009, 15:29   

szpala85 napisał/a:
- Świerze bułeczki ze sklepu

nigdy takich nie widziałem :P ...
w mojej są tylko świeże
 
 
szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 09 Sie 2006
Posty: 2156
Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 20-02-2009, 15:59   

Krzyzak napisał/a:
nigdy takich nie widziałem :P ...
w mojej są tylko świeże

już poprawione :oops: chyba za dużo o tych parówkach myślałem :lol:
 
 
pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim


Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 15 Lip 2007
Posty: 4173
Skąd: Andrespol/Radków
Wysłany: 20-02-2009, 16:06   

A ja ostatnio trafiłem u rodzinki w Ozimku, na super naleśniki z kwaszoną kapustą!!!
Robi się to łatwo szybko i przyjemnie (jak to naleśniki)
- ciasto, na słono
- kapuchę, posiekać
- wymieszać, na patelnię i gotowe.
POLECAM (szczególnie z browarem)
_________________
ad futuram rei memoriam:
Demokracja - to jednak kupa a świat to może tylko wyobrażenie ;-)
http://www.mitsumaniaki.com/
http://www.mmdzieciom.pl/
 
 
Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM


Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 28 Kwi 2005
Posty: 24337
Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
Wysłany: 20-02-2009, 16:08   

a ja umiem zrobic tunczyka z cebula:
1 mala cebula posiekana na drobno
posypujemy szczypte (mala) soli i pieprzu (duzo! - az czarno ma byc)
jak sie przegryzie, to dorzucamy puszke z tunczykiem w oleju slonecznikowym w kawalkach (to wazne)
calosc mieszamy i nakladamy na świeże :) pieczywo posmarowane duza iloscia masla

do tego kawka - mniam
ponadto umiem zamowic pizze ze Starej Kuzni w Kolbudach - super hiper mniam :)
 
 
pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim


Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 15 Lip 2007
Posty: 4173
Skąd: Andrespol/Radków
Wysłany: 21-02-2009, 13:58   

Najadłem się dzisiaj ŚNIEGU :lol:
Super!! Tylko gumą zajechało, bo przy oponie wylądowałem. :mrgreen:
_________________
ad futuram rei memoriam:
Demokracja - to jednak kupa a świat to może tylko wyobrażenie ;-)
http://www.mitsumaniaki.com/
http://www.mmdzieciom.pl/
 
 
koszmarek 
pure energy :-)
ciotka koszmarek


Auto: Focus MK1
Kraj/Country: Polska
Dołączyła: 05 Kwi 2008
Posty: 4805
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-03-2009, 11:54   

Bardzo lubię robić sałatki. Jak praktycznie w ogóle nie dotykam się do obiadów czy innych tak sałatki mogę robić na okrągło.
Wczoraj, z racji święta narodowego w postaci gyrosa mojej mamy, zrobiłam sałatke a'la grecką.
Kapusta Pekińska, ogórek zielony w kostkę, papryka w malutkie paseczki, pomidorek na drobno. Do tego bazylia i oregano, trochę pieprzu. Całość zazwyczaj zalewam vinegre, ale wczoraj spróbowałam sosu czosnkowego. Wyszła pyszna, wszyscy mi się w domu zajadali- nawet moja siostra, która nie lubi takich wynalazków ;)
Kiedy przyjdzie mi przygotować coś na kolację czy na imprezę, również robię sałatkę z powyższych produktów, ale do tego daję grzanki krojone w kosteczkę i osobno fetę, bo nie każdy ją kocha(np Maretzky). Dobrze jest też, jak sałatka przejdzie smakiem przez pół lub cały dzień. Jest dużo lepsza :) W lato używam normalnej sałaty :)

Zdarza mi się też robić całkiem niezłe kanapeczki na ciepło. Zaczęło się od niewinnych eksperymentów z Markiem w kuchni, a teraz i mój tata zaczął mnie o nie prosić.
Bierzemy chleb ciemny(jak ktoś nie lubi to i z białym są niezłe), Nagrzewamy mikrofalę na funkcji grilla przez około 2 minuty, na chlebek kładziemy mięsko, przykrywamy serem żółtym(używam paczkowanej goudy hochlanda najczęściej, czasem tej na wagę) i zapiekamy w mikrofalii przez około 5-7 minut. Czasem do tego dodaję masełka, czasem na wierzch kładę ogórka i z nim zapiekam.
_________________
Jestem absolutnie bardzo rozgadanym i wszędobylskim stworzeniem :D
 
 
pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim


Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 15 Lip 2007
Posty: 4173
Skąd: Andrespol/Radków
Wysłany: 30-04-2009, 17:37   

Wiosna to i nowalijki, poradźcie coś na przystawkę.
I jeszcze jedno, jak zrobić naprawdę DOBRE kluski śląskie :?:
_________________
ad futuram rei memoriam:
Demokracja - to jednak kupa a świat to może tylko wyobrażenie ;-)
http://www.mitsumaniaki.com/
http://www.mmdzieciom.pl/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu logowania oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.