|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Co grozi za spóźnione przerejestrowanie auta ? |
Autor |
Wiadomość |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 02-08-2006, 20:07 Co grozi za spóźnione przerejestrowanie auta ?
|
|
|
siemka, w związku z tym ze nie mam czasu na to żeby przerejestrować autko, które nabyłem już prawie 2 miesiące temu co mi za to grozi ?
dodam jeszcze ze nie byłem w żadnym urzędzie i nic nie zgłaszałem :/ mam umowe itd.. d
dalej jeżdże na OC poprzedniego sprzedającego (jest ważne do września) ale czy w moim przypadku jest ono jeszcze wazne czy jest ważne tylko przez 30 dni a potem musze sobie wykupić inne ? bo wydaje mi sie ze oc sprzedającego jest ważne tylko przez 30 dni od sprzedarzy a potem jak nie przedłuże albo nie wypowiem umowy to oni zrobią to sami ale jak bedzie w momęcie gdy dojdzie do kolizji i to ja bede sprawca a mineło już podnad 30 dni ? przecież nie skasują poprzedniego właściciela bo mimo ze policja skasuje jego to i tak pzu ma w bazie ze autko juz jest moje (przysłali jakieś bajery czy nie chcem przedłuzyć umowy ;p ).
czy poszczególne urzędy wymieniają wymieniają między sobą dane o wyrejestrowaniu np jednego auto w danym mieście i zarejestrowaniu go w drugim? jeżeli tak to czy jest to baza aktualna, tzn jeżeli przyjdę i pokaże umowę Pani/ Panu w urzędzie na której bedzie data która jeszcze nie przekroczyła 30 dni od zarejestrowania, a ktoś już autko wyrejestrował i pokazał w urzędzie w innym mieście, umowe z inną datą to czy urzędnik sie połapie ? chodzi o to ze mam wpisaną date ale moge przepisać umowe... |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-08-2006, 21:08
|
|
|
najlepiej napisz nową umowę
co do OC to musisz się zgłościć do ubezpieczyciela i oni powinni dokonać rekalkulacji składki- tzn jeżeli poprzedni właściciel miał wieksze zniżki od Ciebie bedziesz musiał dapłacić lub wypowiedzieć umowę i ubezpieczyć się w innym zakładzie ubezpieczeń, gdzie bedzie taniej.
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-08-2006, 08:28
|
|
|
roch_27 napisał/a: | najlepiej napisz nową umowę |
W porozumieniu ze sprzedawcą niszcząc jednocześnie obydwa egzemplarze stare umowy. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
krzysio1972
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
|
Wysłany: 03-08-2006, 09:01
|
|
|
JCH napisał/a: | roch_27 napisał/a: | najlepiej napisz nową umowę |
W porozumieniu ze sprzedawcą niszcząc jednocześnie obydwa egzemplarze stare umowy. |
Ja na miejscu sprzedawcy nie zgodzil bym sie na to, nigdy nie wiadomo, co po podpisaniu umowy nabywca nawywijal.
A wracajac do sprawy ubezpieczenie jest, jeszcze US moze sie czepiac, ze tak pozno rejestrujesz umowe KS (o ile masz i musisz placic podatek). Nie pamietam dobrze (pewnie mnie zaraz ktos poprawi), ale miales na to 14 dni. Teraz jesli US bedzie skrupulatny moze Ci przywalic kare od 200 do 5000 pln. Tak bylo kiedys (3 lata temu) ja dostalem za spoznienie 2 dni 300pln kary, a Pani w pierwszej wersji zaproponowala 500. |
_________________ Krzysio
Carisma 1.6 GL '96
Galant 2.5 V6 '97 |
Ostatnio zmieniony przez krzysio1972 15-08-2006, 16:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 15-08-2006, 16:42
|
|
|
dobra a czy np wogóle musze rejestrówać auto po zaukupie ?? jest taki przymus czy nie musze tego robić i nikt sie do mnie nie doczepi za 10 lat ? i czy np moge sprzedać to autko jakiemuś innemu gościowi i przepisać tę stara umowe na nowego gościa z zachowanie dat itd tylko wpisaniem nowej osoby na umowe zamiast mnie ?ktos gdzieś to potem wyłapie? |
|
|
|
 |
|
|