[CA4A 1.6] Skrzypiący amortyzator |
Autor |
Wiadomość |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-08-2006, 11:57 [CA4A 1.6] Skrzypiący amortyzator
|
|
|
Witam
Zaczęły mi skrzypieć obydwa tylne amortyzatory. Dzieje się tak na nierównościach, nawet jak pobujałem tyłem auta to skrzypia jak diabli.. Nie mam na razie kasy na wymianę amorków więc pytanie: Czy można je gdzieś przeczyścić, nasmarować żeby tymczasowo do wyminy nie irytowało mnie to skrzypienie? a może jeszcze nie musze ich wymieniać?
Jest do nich jakieś dojście od bagażnika tzn jakaś guma tam jest.. Co radzicie? |
Ostatnio zmieniony przez harpagan 15-10-2007, 01:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tojek [Usunięty]
|
Wysłany: 03-08-2006, 16:44 Re: Skrzypiący amortyzator
|
|
|
Ficu865 napisał/a: | Witam
Zaczęły mi skrzypieć obydwa tylne amortyzatory. Dzieje się tak na nierównościach, nawet jak pobujałem tyłem auta to skrzypia jak diabli.. Nie mam na razie kasy na wymianę amorków więc pytanie: Czy można je gdzieś przeczyścić, nasmarować żeby tymczasowo do wyminy nie irytowało mnie to skrzypienie? a może jeszcze nie musze ich wymieniać?
Jest do nich jakieś dojście od bagażnika tzn jakaś guma tam jest.. Co radzicie? |
moze regeneracja cos pomoze? ale jaki koszt, to nie mam pojęcia |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 03-08-2006, 21:24
|
|
|
w Gdańsku regeneracja olejowego amorka to 69 zł; do tego - jeśli nie przyniesiemy sami, to de- i montaż za 39 zł; gwarancja roczna; wykonuje Nagengast - są w internecie, więc nie piszę tel. czy adresu;
ale uwaga ojcu kolegi przyspawali tarcze hamulcowe do zwrotnicy, więc nie wszyscy są zadowoleni z ich usług |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-08-2006, 20:12
|
|
|
A nie da się żebym sam gdzieś tam nasmarowal?
Z tym że bez ściągania ich.
Jest to możliwe? bo jest tam jakieś dojście do od bagażnika do czego sluży? |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 06-08-2006, 11:46
|
|
|
Dojście od bagażnika służy do demontażu amortyzatora.
Mi osobiście wydaje się że skrzypi Ci jakaś guma przy amortyzatorze...
Jak chcesz smarować tłoczysko amortyzatora (nie wiem czy to coś da) to podnieś auto, uchyl do góry taką harmonijkową osłonę która idzie w środku sprężyny i smaruj. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21948 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 06-08-2006, 11:54
|
|
|
A może to wcale nie amortyzatory? Może zawieszenie skrzypi gdzieś na gumach? U mnie w Colcie jak go pobujam albo wysiadam z niego słychać skrzypienie i napewno nie są to amortyzatory. Bardziej stawiałbym na nieszczęsne sprężyny tylnych amortyzatorów w Coltach. Warto sprawdzić. Ja sobie poradziłem z nimi poprzez naciągnięcie na pierwszy zwój od dołu cienikiego wężyka gumowego. Stukanie sprężyn podczas deszczu zniknęło całkowicie a wcześniej można było oszaleć. |
|
|
|
 |
Mirage1 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-08-2006, 11:11
|
|
|
miałem taki objaw. smarowanie działało tylko na chwilę.
w koncu mechanik rozmontował coś przeszlifował i od 3 lat dobrze.
Mechanior jest w Wawie na Szczęśliwickiej.
Pozdro |
|
|
|
 |
|