Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] Skrzypiący amortyzator
Autor Wiadomość
Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 03-08-2006, 11:57   [CA4A 1.6] Skrzypiący amortyzator

Witam
Zaczęły mi skrzypieć obydwa tylne amortyzatory. Dzieje się tak na nierównościach, nawet jak pobujałem tyłem auta to skrzypia jak diabli.. Nie mam na razie kasy na wymianę amorków więc pytanie: Czy można je gdzieś przeczyścić, nasmarować żeby tymczasowo do wyminy nie irytowało mnie to skrzypienie? a może jeszcze nie musze ich wymieniać?
Jest do nich jakieś dojście od bagażnika tzn jakaś guma tam jest.. Co radzicie?
Ostatnio zmieniony przez harpagan 15-10-2007, 01:52, w całości zmieniany 1 raz  

tojek
[Usunięty]

Wysłany: 03-08-2006, 16:44   Re: Skrzypiący amortyzator

Ficu865 napisał/a:
Witam
Zaczęły mi skrzypieć obydwa tylne amortyzatory. Dzieje się tak na nierównościach, nawet jak pobujałem tyłem auta to skrzypia jak diabli.. Nie mam na razie kasy na wymianę amorków więc pytanie: Czy można je gdzieś przeczyścić, nasmarować żeby tymczasowo do wyminy nie irytowało mnie to skrzypienie? a może jeszcze nie musze ich wymieniać?
Jest do nich jakieś dojście od bagażnika tzn jakaś guma tam jest.. Co radzicie?

moze regeneracja cos pomoze? ale jaki koszt, to nie mam pojęcia

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-08-2006, 21:24   

w Gdańsku regeneracja olejowego amorka to 69 zł; do tego - jeśli nie przyniesiemy sami, to de- i montaż za 39 zł; gwarancja roczna; wykonuje Nagengast - są w internecie, więc nie piszę tel. czy adresu;
ale uwaga ojcu kolegi przyspawali tarcze hamulcowe do zwrotnicy, więc nie wszyscy są zadowoleni z ich usług

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 05-08-2006, 20:12   

A nie da się żebym sam gdzieś tam nasmarowal? :wink:
Z tym że bez ściągania ich.

Jest to możliwe? bo jest tam jakieś dojście do od bagażnika do czego sluży?

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 06-08-2006, 11:46   

Dojście od bagażnika służy do demontażu amortyzatora.
Mi osobiście wydaje się że skrzypi Ci jakaś guma przy amortyzatorze...
Jak chcesz smarować tłoczysko amortyzatora (nie wiem czy to coś da) to podnieś auto, uchyl do góry taką harmonijkową osłonę która idzie w środku sprężyny i smaruj. :wink:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 06-08-2006, 11:54   

A może to wcale nie amortyzatory? Może zawieszenie skrzypi gdzieś na gumach? U mnie w Colcie jak go pobujam albo wysiadam z niego słychać skrzypienie i napewno nie są to amortyzatory. Bardziej stawiałbym na nieszczęsne sprężyny tylnych amortyzatorów w Coltach. Warto sprawdzić. Ja sobie poradziłem z nimi poprzez naciągnięcie na pierwszy zwój od dołu cienikiego wężyka gumowego. Stukanie sprężyn podczas deszczu zniknęło całkowicie a wcześniej można było oszaleć.

Mirage1
[Usunięty]

Wysłany: 09-08-2006, 11:11   

miałem taki objaw. smarowanie działało tylko na chwilę.
w koncu mechanik rozmontował coś przeszlifował i od 3 lat dobrze.

Mechanior jest w Wawie na Szczęśliwickiej.

Pozdro

Odpowiedz do tematu