Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS DID] [SILNIK] Ustawianie rozrządu
Autor Wiadomość
Witek 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1.9DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-06-2009, 13:11   [MSS DID] [SILNIK] Ustawianie rozrządu

Witam wszystkich!
Ostatnio byłem swoim MSS na diagnozie komputerowej, z której wynika że mam przestawiony pasek rozrządu. Mechanik mówił że mógł być źle ustawiony podczas wymiany o ząbek lub sam przeskoczył. Może ktoś ma rysunek jak powinny być ustawione znaki na kołach lub jakąś instrukcje naprawy tego zespołu, zamierzam sam to naprawić.
Moje drugie pytanie dotyczy gaszenia silnika, każdy mówi że nie wolno od razu gasić disla, czy mam odczekać aż spadnie temperatura silnika czy starczy kilka sekund.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez cns80 23-07-2009, 08:41, w całości zmieniany 1 raz  

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 13-06-2009, 23:10   

Witek napisał/a:
Ostatnio byłem swoim MSS na diagnozie komputerowej, z której wynika że mam przestawiony pasek rozrządu. Mechanik mówił że mógł być źle ustawiony podczas wymiany o ząbek lub sam przeskoczył.
Ja miałem przeskok paska, jak stwierdził serwis, o 1 ząbek. Poza tym, że silnik chodził strasznie głośno - jak stary traktor - nie było innych objawów. Może był nieco mułowaty ale trudno było to stwierdzić.
W dziale Download znajdziesz Service Manual do MSS - tam powinno być pokazane ustawienie rozrządu.
Witek napisał/a:
Moje drugie pytanie dotyczy gaszenia silnika, każdy mówi że nie wolno od razu gasić disla, czy mam odczekać aż spadnie temperatura silnika czy starczy kilka sekund.
Jeśli spokojnie kończysz jazdę to myślę, że możesz gasić od razu. A jeśli, dajmy na to, jedziesz autostradą i nagle zjeżdżasz na parking, stację benzynową, itp. to daj mu trochę pochodzić na wolnych.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

kolysm 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.9DiD
Wysłany: 14-06-2009, 11:05   

Po skończonej jeździe daj mu minutkę no może dwie i wtedy go zgaś. Przynajmniej ja tak robię.

Witek 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1.9DID
Wysłany: 14-06-2009, 22:46   

JCH napisał/a:
silnik chodził strasznie głośno - jak stary traktor - nie było innych objawów. Może był nieco mułowaty ale trudno było to stwierdzić.

Szkoda że nie mam drugiego autka do porównania pracy silnika, moim zdaniem silnik pracuje cicho na wolnych obrotach (tak jak disel) przy dodawaniu gazu to już czuć trochę decybeli na pewno dwa razy głośniej od benzyny ale jest stabilny (czyżby mechanik się mylił). Jaka jest praca w Waszych MSS-ach? U mnie na pewno nie jest to furczenie przy dodawaniu gazu

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 22-06-2009, 16:14   

Witek napisał/a:
moim zdaniem silnik pracuje cicho na wolnych obrotach (tak jak disel) przy dodawaniu gazu to już czuć trochę decybeli na pewno dwa razy głośniej od benzyny ale jest stabilny
Dokładnie. Na wolnych obrotach lub przy hamowaniu silnikiem (jazda bez gazu) silnik pracował normalnie. Natomiast każde dodanie gazu powodowało włączenie "traktora" :) I tak jak piszesz - dwa razy głośniej ale ja rzekłbym dwa razy głośniej niż prawidłowo chodzący DID.
Gdzieś miałem nagrany ten dźwięk, choć nie wiem czy to coś da bo trzeba by mieć porównanie.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Arconada
[Usunięty]

Wysłany: 13-07-2009, 15:00   

Ja mam benzynkę, i po zatrzymaniu zawsze czekam aż sinik sie uspokoi tzn. spadną mu obroty. Myślę, że to stabilizuje jego pracę, a w efekcie przekłada sie to na spalanie. Ja mam swojego od nowości od trzech lat, i jestem póki co zadowolony ze spalania W mieście 6,5 - 7 l , a w trasie powyżej 100/h - 7 l a jesli trzymam sie nie szybciej niż 99km/h to nawet i 5,5 - 6l/100. Naprawdę.
Myślę, że szacunek wobec silnika ma przełożenie na jego pracę. Istotne jest przy jakiej prędkości zmieniasz biegi, jak sie rozpędzasz, nie wspomne jak często serwisujesz auto...

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Wysłany: 13-07-2009, 22:32   

Arconada napisał/a:
Ja mam swojego od nowości od trzech lat,
w 2006 nie klepali juz space starów

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 14-07-2009, 07:56   

xjacobs napisał/a:
Arconada napisał/a:

Ale jeszcze sprzedawali nówki :) Kiedyś widziałem takiego granatowego w komisie w Warszawie. Pierwsza rejestracja marzec 2006. To był chyba DID albo 1,8 MPi

Arconada
[Usunięty]

Wysłany: 14-07-2009, 15:04   

No właśnie ja tak kupiłem. Dokładnie w dzień kobiet 8 marca :lol: 2006
Jechałem po niego do salonu aż 300 km Choć mogłem kupic w stolicy. Ale był nie taki jakiego chciałem ..

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Wysłany: 14-07-2009, 19:32   

cns80 napisał/a:
xjacobs napisał/a:
Arconada napisał/a:

Ale jeszcze sprzedawali nówki :) Kiedyś widziałem takiego granatowego w komisie w Warszawie. Pierwsza rejestracja marzec 2006. To był chyba DID albo 1,8 MPi
mpi chyba nie sprzedawali w Pomrocznej?

Odpowiedz do tematu