[MSS DID] [KLIMATYZACJA] Woda |
Autor |
Wiadomość |
endriu1970
Forumowicz
Auto: mss 1.9did 2001 comfort
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-06-2009, 17:54 [MSS DID] [KLIMATYZACJA] Woda
|
|
|
WITAM
O co tu chodzi -zajechalem na parking w upalny dzien klima na maxa a tu spod auta cos kapie
mache dzwigam do gory z dusza na ramieniu i patrze iz owe kapanie pochodzi od wystajacej
za silnikiem a dokladnie wychodzacej pod katem 90st z sciany przedniej kabiny gumowej rurki wiec szukam czesci pasujacej i nic nie znalazlem to co z niej wykapalo a bylo tego moze 100ml
wyparowalo i sladu po tym zadnego .
Moze mi to ktos wyjasnic co to jest albo czego niemam
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez cns80 23-07-2009, 08:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 29-06-2009, 18:23
|
|
|
endriu1970 napisał/a: | zajechalem na parking w upalny dzien klima na maxa a tu spod auta cos kapie | Słowo klucz - klima. Gdzieś ta woda się musi wydostawać. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
endriu1970
Forumowicz
|
Wysłany: 29-06-2009, 21:22
|
|
|
Dzięki ale możesz rozwinąć temat będę wdzięczny i mądrzejszy |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 29-06-2009, 21:39
|
|
|
W skrócie to tak: klima chłodzi powietrze i jednocześnie je osusza. W trakcie tego procesu para wodna znajdująca się w powietrzu skrapla się i ta właśnie woda jest odprowadzana na zewnątrz pojazdu.
Przejrzyj np. ten link - tam przy parowniku jest uwaga na temat pojawiającej się wody.
edit:
Za data.com.pl
Cytat: | Powietrze przepływające przez parownik przekazuje czynnikowi chłodniczemu częśc swojego ciepła i zostaje doprowadzone do wnętrza pojazdu. Przepływ powietrza jest wywołany dmuchawą napędzaną elektrycznie, umieszczoną przed parownikiem. W procesie chłodzenia powietrza przekroczenie dolnej temperatury punktu rosy towarzyszy osuszeniu powietrza. Skroplona z powietrza woda ścieka do miski znajdującej się pod parownikiem skąd giętkim przewodem wydostaje się na zewnątrz. Na stale wilgotnych powierzchniach zewnętrznych parownika łatwo osadzają się zanieczyszczenia nanoszone przez powietrze. Po pewnym czasie mogą tam wytworzyć się kultury bakteryjne lub grzyby. Nie pomaga nawet umieszczenie mikrofiltra na drodze przepływu powietrza. Dlatego konieczne jest okresowe staranne czyszczenie parownika specjalnym środkiem bakteriobójczym. |
|
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
endriu1970
Forumowicz
|
Wysłany: 30-06-2009, 09:57