Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Kierownica "lata"
Autor Wiadomość
watcher79 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 3,2 DID V78
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-08-2009, 13:57   [3.2 DID] Kierownica "lata"

Witam
Zauważyłem ostatnio jakieś "luzy" na kierownicy podczas jazdy. Nie występują podczas hamowania więc nie podejżewam tarcz. Podobne objawy miałem w Galancie ale tam spowodowane było to za małymi tarczami hamulcowymi które po szybkim czasie ulegały deformacji. W Galancie objaw występował jedynie podczas hamowania. Tutaj podaczas hamowania nie dzieje się nic niepokojącego. Tylko przy dużych prędkościach czuje drganie i "latanie" kierownicy. Przy mniejszch prędkościach kierownica jest bardzo stabilna. Niemalże można ją puścić i auto pewnie jedzie prosto a sama kierownica nawet nie drgnie.

Czy to normalny objaw ? Może to normalne przy takim dużym aucie i kołach ?

Galant '98 - 2,5 V6 24V, EA5A - SPRZEDANY

Ostatnio zmieniony przez Gene 19-08-2009, 13:14, w całości zmieniany 1 raz  

slawas1 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 2002
Wysłany: 07-08-2009, 14:18   

normalne na pewno nie jest - na pierwszy ogień koła do wyważenia

turbolax 
Mitsumaniak

Auto: Pajero Sport
Wysłany: 08-08-2009, 11:39   

Dokładnie tak jak kolega wyżej radzi, sprawdź zbieżność możliwe że to właśnie przez to, częsty przypadek.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 12-08-2009, 15:19   

Luzy czy drgania bo to jest roznica. Zbieznosc i wywazenie kol to dwie rozne sprawy. Jedna i druga moze miec wplyw na opisany przez Watchera obiaw. Choc ja stawiam na wywazenie kol a nie na zwalona geometrie. Tak naprawde kola to nie duzy problem. Mozna sprawdzic, zamienic tyl z przodem i zobaczyc co bedzie. Jesli objaw pozostanie to wcale nie musza byc kola. Moze sie zdarzyc, ze zakres predkosci wystepowania obiawow sie zmieni. Wtedy dokladnie zoptymalizowac i wywazyc kola.
Powinno pomoc, jesli nie to przyjrzalbym sie ukladowi kierowniczemu.

watcher79 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 3,2 DID V78
Wysłany: 12-08-2009, 21:18   

Drgania. Luzow praktycznie nie ma i przy nizszych predkosciach prowadzi sieswietnie.Dopiero jak dochodzi do 140 kierownica delikatnie drga i muszę mocniej ją trzymać. W sobote zamienie przod z tylem a w poniedzialek jade w dluzsza trase to sprawdze czy jest roznica.

Galant '98 - 2,5 V6 24V, EA5A - SPRZEDANY

joebar 
Mitsumaniak

Auto: Montero 3.8 V6
Wysłany: 13-08-2009, 22:47   

Nie wiem czy to przypadek, ale u mnie jest tak samo i przy tej samej prędkości. Zaczyna się przy około 120 km/h. Też się muszę wybrać wyważyć, koła ale coś na razie nie mam mocy, i po prostu jeżdżę wolniej :biggrin: .

Odpowiedz do tematu