[3.0 V6] Wysoka temperatura skrzyni biegów (automat) |
Autor |
Wiadomość |
valdi.kasia
Mitsumaniak valdi_sport
Auto: PAJERO SPORT
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-08-2009, 09:27 [3.0 V6] Wysoka temperatura skrzyni biegów (automat)
|
|
|
Witam Forumowiczów. Jestem w posiadaniu sporta i dziwnie sie on zachowuje. Tunel w okolicy skrzyni biegów robi sie podczas jazdy bardzo goracy (czasami) ale kontrolka mi jeszcze nie zaswiecila. wczoraj jechalem okolo 130 km w jedna strone szyby musialem miec opuszczone bo tak bylo goraco. juz byl wieczór. a wracalem i bylo ok. |
Ostatnio zmieniony przez Gene 17-08-2009, 07:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-08-2009, 14:42
|
|
|
Witaj,
moze zacznij od sprawdzenia tylnej nagrzewnicy. Sprawdz czy na panelu kontrolnym miedzy siedzeniami nie masz przesunietego na grzanie suwaka.
Jesli to nie bedzie to daj znac gdzie dokladnie czuc cieplo. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
valdi.kasia
Mitsumaniak valdi_sport
|
Wysłany: 16-08-2009, 23:47
|
|
|
Witam. Chwile mnie nie było bo niby "praca czyni wolnym". Co do suwaka to napewno go nie ruszałem bo nawet go nie znalazłem a grzeje się to na zmianę w czasie jazdy. Najbardziej czuć to przy prawej nodze bo opieram o konsole środkową. Grzeje aż od radia po podłokietnik. Objaw jest bez jakiejkolwiek mi znanej przyczyny. Jadę sobie 300 km i pierwsze 100 jest ok potem grzeje przez 50 km i znowu na chwile spokój. I tak na zmianę. nie zależnie od stylu jazdy , czy spokojnie czy mi się trochę spieszy. |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-08-2009, 15:46
|
|
|
Valdi.Kasia sprawe skonsultowalem i wychodzi na to, ze jesli to nie wlaczona nagrzewnica to niestety pada skrzynia biegow. Byc moze to kwestia oleju a moze sterowania. Nie zapala Ci sie kontrolka? Myslalem, ze tez moze sie grzac od ukladu wydechowego, przytkany katalizator lub brak oslony termicznej ale to z Twojego opisu wychodzi, ze cos z automatem sie dzieje.
Trza podjechac do majstra od automatow niech zerknie. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
valdi.kasia
Mitsumaniak valdi_sport
|
Wysłany: 19-08-2009, 09:02
|
|
|
to to sterowaniechyba bedzie. jakis czas temu fura byla u mechersa i od kilku dni po wyjezdzie z warsztatu sie to zaczelo dziac. wiem ze skrzynia byla wtedy opuszczana. dzieki za pomoc |
|
|
|
 |
btomek
Mitsumaniak

Auto: MONTERO SPORT AWD 3.0V6 '03
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lut 2012 Posty: 53 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 12-09-2013, 20:06
|
|
|
[ Dodano: 08-01-2014, 15:57 ]
Pytałem o temat mechanika od skrzyń AT i stwierdził, iż jest to normalne w "amerykańcach", gdyż w większości nie posiadają chłodnicy skrzyni i zazwyczaj w trasie np. w ciepłe dni po prostu temperatura skrzyni wzrasta. Nie jest to szkodliwe dla automata, gdyż konstrukcja i smarowanie przewiduje pracę w podwyższonych temperaturach, no chyba, że ktoś pomyka w trasie non stop ponad 160 km/h |
|
|
|
 |
|