Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.0 V6] Wysoka temperatura skrzyni biegów (automat)
Autor Wiadomość
valdi.kasia 
Mitsumaniak
valdi_sport

Auto: PAJERO SPORT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-08-2009, 09:27   [3.0 V6] Wysoka temperatura skrzyni biegów (automat)

Witam Forumowiczów. Jestem w posiadaniu sporta i dziwnie sie on zachowuje. Tunel w okolicy skrzyni biegów robi sie podczas jazdy bardzo goracy (czasami) ale kontrolka mi jeszcze nie zaswiecila. wczoraj jechalem okolo 130 km w jedna strone szyby musialem miec opuszczone bo tak bylo goraco. juz byl wieczór. a wracalem i bylo ok.
Ostatnio zmieniony przez Gene 17-08-2009, 07:15, w całości zmieniany 1 raz  

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 11-08-2009, 14:42   

Witaj,
moze zacznij od sprawdzenia tylnej nagrzewnicy. Sprawdz czy na panelu kontrolnym miedzy siedzeniami nie masz przesunietego na grzanie suwaka. :wink:

Jesli to nie bedzie to daj znac gdzie dokladnie czuc cieplo.

valdi.kasia 
Mitsumaniak
valdi_sport

Wysłany: 16-08-2009, 23:47   

Witam. Chwile mnie nie było bo niby "praca czyni wolnym". Co do suwaka to napewno go nie ruszałem bo nawet go nie znalazłem :) a grzeje się to na zmianę w czasie jazdy. Najbardziej czuć to przy prawej nodze bo opieram o konsole środkową. Grzeje aż od radia po podłokietnik. Objaw jest bez jakiejkolwiek mi znanej przyczyny. Jadę sobie 300 km i pierwsze 100 jest ok potem grzeje przez 50 km i znowu na chwile spokój. I tak na zmianę. nie zależnie od stylu jazdy , czy spokojnie czy mi się trochę spieszy.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 18-08-2009, 15:46   

Valdi.Kasia sprawe skonsultowalem i wychodzi na to, ze jesli to nie wlaczona nagrzewnica to niestety pada skrzynia biegow. Byc moze to kwestia oleju a moze sterowania. Nie zapala Ci sie kontrolka? Myslalem, ze tez moze sie grzac od ukladu wydechowego, przytkany katalizator lub brak oslony termicznej ale to z Twojego opisu wychodzi, ze cos z automatem sie dzieje.
Trza podjechac do majstra od automatow niech zerknie.

valdi.kasia 
Mitsumaniak
valdi_sport

Wysłany: 19-08-2009, 09:02   

to to sterowaniechyba bedzie. jakis czas temu fura byla u mechersa i od kilku dni po wyjezdzie z warsztatu sie to zaczelo dziac. wiem ze skrzynia byla wtedy opuszczana. dzieki za pomoc

btomek 
Mitsumaniak

Auto: MONTERO SPORT AWD 3.0V6 '03
Wysłany: 12-09-2013, 20:06   

[ Dodano: 08-01-2014, 15:57 ]
Pytałem o temat mechanika od skrzyń AT i stwierdził, iż jest to normalne w "amerykańcach", gdyż w większości nie posiadają chłodnicy skrzyni i zazwyczaj w trasie np. w ciepłe dni po prostu temperatura skrzyni wzrasta. Nie jest to szkodliwe dla automata, gdyż konstrukcja i smarowanie przewiduje pracę w podwyższonych temperaturach, no chyba, że ktoś pomyka w trasie non stop ponad 160 km/h ;)

Odpowiedz do tematu