Pilot |
Autor |
Wiadomość |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-07-2005, 20:46 Pilot
|
|
|
Pytanie jest nastepujace:
Czy mozna wyprzedzac zestaw samochodowy wielkogabarytowy pilotowany zarowno z przodu i z tylu przez samochody z opisem PILOT
Wszystko oczywiscie na zoltych kogutach.
Sytuacja byla taka, ze wlaczylem sie do ruchu z podporzadkowanej no i masz - przed nosem przemknal mi taki wlasnie zestaw. Co prawda byl srodek nocy i ruch maly a i zestaw ten zapylal tak ze 90 km/h i za kazdym razem gdy mijal samochod jadacy z przeciwka to tylny PILOT zjezdzal sobie na lewy pas ruchu. Nie chcialem sie wychylac i wyprzedzac na chamca wiec postanowilem zrobic sobie postoj na najblizszej stacji benzynowej. Jak wynikalo z mapy za jakies 20 km droga mial byc dwupasmowa wiec nie bylo sensu sie meczyc.
Pozostaje pytanie - co przepisy mowia na ten temat? |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
Ostatnio zmieniony przez JCH 10-07-2005, 21:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 10-07-2005, 20:57
|
|
|
Jeżeli jest tylko jeden pas ruchu w każdą stronę to nie wolno. A gdybyś miał CB radio to byś się na swój temat nasłuchał |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 10-07-2005, 21:58
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Jeżeli jest tylko jeden pas ruchu w każdą stronę to nie wolno. A gdybyś miał CB radio to byś się na swój temat nasłuchał |
A jakieś zaczepienie tej kategorycznej odpowiedzi w kodeksie drogowym? Bo szukałem i znalazłem tylko to, że raczej kierujący pojazdem w zestawie ma zapewnić takie miejsce, żebyś mógł bezpiecznie go wyprzedzić:
Kodeks drogowy napisał/a: | art 19, pkt 3
Poza obszarem zabudowanym, na jezdniach dwukierunkowych o dwóch pasach ruchu, kierujący pojazdem objętym indywidualnym ograniczeniem prędkości albo pojazdem lub zespołem pojazdów o długości przekraczającej 7 m jest obowiązany utrzymywać taki odstęp od pojazdu silnikowego znajdującego się przed nim, aby inne wyprzedzające pojazdy mogły bezpiecznie wjechać w lukę utrzymywaną między tymi pojazdami. Przepisu tego nie stosuje się, jeżeli kierujący pojazdem przystępuje do wyprzedzania lub gdy wyprzedzanie jest zabronione.
|
W dziale 6. - Wyprzedzanie, mowa jest tylko o tym, że nie wolno wyprzedzać pojazdów uprzywilejowanych w obszarze zabudowanym. Zresztą zestaw jako taki nie jest uprzywilejowany. Wielokrotnie wyprzedzałem kolumnę policyjną z pilotem na początku i końcu poza obszarem zabudowanym i jakoś nikt nie zgłaszał zastrzeżeń. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 11-07-2005, 08:13
|
|
|
Fido z tego co wiem to nie wolno bo:
1. Kolumna może liczyć więcej niż jeden samochód z ładunkiem wystającym znacznie poza obrys pojazdu.
2. Jest to niebezpieczne
3. między pojazdy kolumny oznakowanej nie wolno wjeżdżać
4. Cholera musze sobie przypomnieć kodeks drogowy |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 11-07-2005, 08:46
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Fido z tego co wiem to nie wolno bo:
1. Kolumna może liczyć więcej niż jeden samochód z ładunkiem wystającym znacznie poza obrys pojazdu.
2. Jest to niebezpieczne
3. między pojazdy kolumny oznakowanej nie wolno wjeżdżać
4. Cholera musze sobie przypomnieć kodeks drogowy |
Hubeeert
Pierwsze dwa punkty są względne. W przypadku pierwszego powinieneś IMHO jedynie zachować wyjątkową ostrożność.
Trzeciego nie jestem pewien - vide cytowany przeze mnie punkt z kodeksu. Raczej optowałbym za tym, że to pojazdy kolumny muszą umożliwić Ci bezpieczny wjazd, żebyś mógł ją bezpiecznie wyprzedzić - to one są zawalidrogą tamującą ruch. Prawo do wyprzedzenia jest jednym z fundamentalnych praw w KD.
Czwarty punkt jest oczywisty również w stosunku do mnie
Ale mówiąc poważnie, to jesli taka kolumna jechałaby drogą krajową z W-wy do Gdańska, to przyjmując Twoje rozumowanie - musiałbyś się za nią wlec 40km/h. 10 godzin jazdy - po czymś takim to byłbyś zdecydowany na wszystko. Moim zdaniem to trochę nie ma sensu. IMHO jeśli kolumna nie jest kolumną pojazdów uprzywilejowanych typu BOR + prezydent (tu kwestia jest oczywista, jeśli zachowasz się podejrzanie, to możesz jeszcze dostać bęcki), to możesz spokojnie ją wyprzedzać. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 11-07-2005, 09:09
|
|
|
Nie do końca - kiedys na trasie Toruń - Świecie wlokłem się za kolumną wraz z około 200 innymi przez jakieś 40km aż przepuścili nas zjeżdżając na pobocze. Eskortowała ich Policja sprawnie zgarniająca do boku wszystkich próbujących wyprzedzać. Z racji tego że mam CB w samochodzie wiedziałem że jedzie kolumna z elementami wielkogabarytowymi i to na tyle że samochody jadące z przeciwka musiały zjechać na pobocze. Sprawdzę jeszcze ale jestem pewny że w sytuacji takiej jak opisywana nawet gdybym jechał bez CB zaczekałbym aż zrobią miejsce z powodów które już wymieniłem. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 11-07-2005, 09:15
|
|
|
Spoko. Ja rozumiem, że są czasem przewożone ładunki tak szerokie, lub tak niebezpieczne, że zwyczajnie nie da ich bezpiecznie wyprzedzić. I rozumiem, że w takich wypadkach policja nie pozwala - eskortując taki zestaw.
Ale ten szczególny przypadek trudno uogólniać na wszystkie oznakowane kolumny samochodowe. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 11-07-2005, 09:24
|
|
|
Zgadzam się z Tobą ale ja się odnoszę do tego co napisał
JCH napisał/a: | tylny PILOT zjezdzal sobie na lewy pas ruchu |
- nie sądzę żeby robił tak dla zgrywu - raczej dlatego że były powody. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 11-07-2005, 10:24
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Zgadzam się z Tobą ale ja się odnoszę do tego co napisał
JCH napisał/a: | tylny PILOT zjezdzal sobie na lewy pas ruchu |
- nie sądzę żeby robił tak dla zgrywu - raczej dlatego że były powody. |
Trzeba by zapytać Jacka czy pilot był radiowozem. Bo jeśli nie, to chyba jednak łamał przepisy |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 11-07-2005, 10:27
|
|
|
Możliwe. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 11-07-2005, 21:40
|
|
|
Fido__ napisał/a: | Trzeba by zapytać Jacka czy pilot był radiowozem. Bo jeśli nie, to chyba jednak łamał przepisy |
Nie byl to radiowoz.
Przewozony ladunek faktycznie wystawal poza platforme TIR-a niemniej na pewno nie wystawal poza os jezdni.
Jakies 30-40 km dalej spokojnie wyprzedzilem ten caly zestaw jednak bylo juz wtedy dosc szerokie pobocze. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 11-07-2005, 21:46
|
|
|
No to złamasy łamali przepisy... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 12-07-2005, 11:13 Re: Pilot
|
|
|
Podobna sprawa jest z policją konwojującą bankowozy NBP. Normalnie policji nie można wynająć do konwojowania, ale NBP jest prawnie usankcjonowanym wyjątkiem. Jednak nigdzie nie jest napisane że taki konwój, czy choćby konwojujące go samochody policji są uprzywilejowane w ruchu. Ale kto zabroni policji jechać na sygnale i kto ją zatrzyma i ukarze za nieprzepisowe uzywanie świateł i sygnałów dźwiękowych, przejazd na czerwonych światłach itd. Inna policja?
P.S.
JCH napisał/a: | .. wlaczylem sie do ruchu z podporzadkowanej |
To nie było włączenie się do ruchu, bo już w tym ruchu uczestniczyłeś. Włączeniem się jest ruszenie po postoju, wyjazd z bramy itp. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 13-07-2005, 22:36 Re: Pilot
|
|
|
Alek napisał/a: | P.S.
JCH napisał/a: | .. wlaczylem sie do ruchu z podporzadkowanej |
To nie było włączenie się do ruchu, bo już w tym ruchu uczestniczyłeś. Włączeniem się jest ruszenie po postoju, wyjazd z bramy itp. |
Oj czepiasz sie. Wiadomo o co chodzi. Mnie chodzilo o to, ze gdybym pol minuty byl wczesniej na tym stopie to nie byloby tematu. |
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 14-07-2005, 08:18