Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
bzyczenie radia na płytach MP3
Autor Wiadomość
baszek 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback
Wysłany: 05-10-2009, 18:46   bzyczenie radia na płytach MP3

Witam
Ponieważ w mojej wersji auta nie mam zmieniarki postanowiłem sobie zgrać moje ulubione płyty na mp3 (na jednym cd zmieszczę do 7 albumów w jakości 320kb/s, dzięki czemu można sobie łatwo zmieniać płyty przechodząc do folderu innego wykonawcy). I tak dzisiaj czekając w aucie, słuchając po raz pierwszy mojego CD MP3 zauważyłem czemu parę nagranych albumów mnie denerwuje w aucie. Otóż w muzyce klasycznej czy w każdej innej, gdzie występują fragmenty ciche np. gdy przed utworem gra cicho trąbka itp. co 3-4 sekundy słychać z głośników takie ciche ssssssssss (ale jednak słyszalne). O ile wcześniej w głośniejszych partiach muzyki tego nie słyszałem zbytnio to teraz denerwuję mnie to bardzo! Problem jest mniej zauważalny w muzyce głośnej (głośno wysterowanej), ponieważ muzyka zagłusza owe "ssssssssss".
Zaobserwowałem, że ten dźwięk pojawia się w momencie gdy laser czyta kolejne dane z płyty, czyli właśnie co 3-4 sekundy w przypadku MP3 (co ile czyta można sprawdzić przewijając utwór= widać że utwór przewija się o 3-4 sekundy).
Problem występuje chyba tylko na MP3. Reasumując w aucie dla bardziej wyczulonego słuchacza nie da się słuchać takich płyt jak PINK FLOYD-THE WALL czy zespołu Marillion.

Dodam jeszcze, że sprawdziłem tą samą płytę MP3 w drugim aucie na PIONIERZE za 150zł z promocji MEDIA MARKT i jest cisza.

Czy może ktoś zaobserwował coś podobnego ?

spowiednik 
Forumowicz

Auto: Lancer SB Invite 1.8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-10-2009, 18:51   

ja

baszek 
Forumowicz

Wysłany: 05-10-2009, 19:23   

I co z tym robić = nadaję się to do reklamacji ? Jeśli u ciebie to występuje to pewnie we wszystkich radiach w Lancerze. Dodam jeszcze, że przed chwilą wyciągnąłem z szafki te same płyty co miałem nagrane na mp3 i na audio CD ten problem nie występuje (albo występuje tylko laser w audio CD nie czyta tak często= pewnie co 12-16sekund, dlatego nie jestem w stanie usłyszeć bzyczenia).
Może to komuś nie przeszkadza, ale takie działanie radia nie jest normalne, a co za tym idzie, żeby mnie to nie denerwowało musiałbym wyrzucić połowę swoich ambitniejszych płyt i zacząć słuchać DISCO and Techno albo w ogóle zrezygnować z MP3 (tylko czemu, jak piszę że radio obsługuje MP3).

spowiednik 
Forumowicz

Auto: Lancer SB Invite 1.8
Wysłany: 05-10-2009, 19:30   

Ja metalu słucham i to najczęściej na maxa, więc nawet silnik jest bezgłośny przy tym. Z dzieciakiem jak jadę to inna bajka :-|

baszek 
Forumowicz

Wysłany: 05-10-2009, 19:58   

spowiednik napisał/a:
Ja metalu słucham i to najczęściej na maxa, więc nawet silnik jest bezgłośny przy tym. Z dzieciakiem jak jadę to inna bajka :-|

Heh, no tak jak napisałem przy głośnej muzyce to zagłusza, ale przy bardziej cichej i subtelnej to podkręcenie regulatora jest równoznaczne z podkręceniem syczenia. Ja też słucham zespołów jak np. Metallica, ale trudno żebym tylko do takiej się ograniczał, dlatego to nie załatwia sprawy.

Pablolot 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Inv.2010
Wysłany: 06-10-2009, 11:21   

moim zdaniem to nie wina radia tylko sposobu nagrania i konwersji plikow mp3, czesto tak sie zdarza, proponuje sprawdzic te same mp3 na innych odtwarzaczach

baszek 
Forumowicz

Wysłany: 06-10-2009, 12:20   Re: bzyczenie radia na płytach MP3

Pablolot napisał/a:

moim zdaniem to nie wina radia tylko sposobu nagrania i konwersji plikow mp3, czesto tak sie zdarza, proponuje sprawdzic te same mp3 na innych odtwarzaczach

baszek napisał/a:

Dodam jeszcze, że sprawdziłem tą samą płytę MP3 w drugim aucie na PIONIERZE za 150zł z promocji MEDIA MARKT i jest cisza.

Kolega nie doczytał :-) Sprawdzałem tak jak pisze w pierwszym poście na radiu Pionier tą samą płytę i tam nic takiego nie występuje. Zresztą Spowiednik zaobserwował też to bzyczenie, więc to nie są jakieś moje wymysły ani winna konwersji itd.

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Wysłany: 06-10-2009, 13:25   Re: bzyczenie radia na płytach MP3

Ja niczego takiego nie słyszę, nawet na odkręconych na maksa tonach wysokich. Audiofilem nie jestem, ale lubię słuchać i słucham dużo. Pink Floydów również. W aucie mam jakość CD, to znaczy żadnych szumów ponad to co od opon, wiatru i przejeżdżających tirów. Ale może po prostu, po latach słuchania metalu, nie słyszę tych częstotliwości?

baszek 
Forumowicz

Wysłany: 07-10-2009, 00:56   Re: bzyczenie radia na płytach MP3

mazin napisał/a:
W aucie mam jakość CD
Mówimy tu o MP3, na CD-Audio nie ma problemu.
P.S może za parę dni, jak będę mieć więcej czasu to stworze takie testowe CD to każdy będzie mógł sobie sprawdzić.

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Wysłany: 07-10-2009, 01:06   Re: bzyczenie radia na płytach MP3

baszek napisał/a:
mazin napisał/a:
W aucie mam jakość CD
P.S może za parę dni, jak będę mieć więcej czasu to stworze takie testowe CD to każdy będzie mógł sobie sprawdzić.

Ale ja mam jakość CD przy odtwarzaniu mp3, i to miałem na myśli. to znaczy żadnych szumów czy ubytków pasma - oczywiście w takim zakresie, w jakim można mp3 do CD porównywać. Ale różnice być może usłyszałbym na audiofilskim sprzęcie za kilkadziesiąt tysięcy, a nie w samochodzie. Niemniej - pisząc, że mam jakość CD miałem na myśli odsłuch mp3.

baszek 
Forumowicz

Wysłany: 07-10-2009, 18:06   Re: bzyczenie radia na płytach MP3

mazin napisał/a:
baszek napisał/a:
mazin napisał/a:
W aucie mam jakość CD

Ale ja mam jakość CD przy odtwarzaniu mp3, i to miałem na myśli. to znaczy żadnych szumów czy ubytków pasma - oczywiście w takim zakresie, w jakim można mp3 do CD porównywać. Ale różnice być może usłyszałbym na audiofilskim sprzęcie za kilkadziesiąt tysięcy, a nie w samochodzie. Niemniej - pisząc, że mam jakość CD miałem na myśli odsłuch mp3.

Zwracam honor :-)
A widzisz ja słyszę w lancerze, a w drugim pojeździe, gdzie łączna suma przeznaczona na całe audio nie przekracza 200zł jest wszystko w porządku - więc nie trzeba mieć audiofilskiego sprzętu :-)

Dzisiaj wieczorem podrzucę linka na forum do płyty testowej audio i każdy będzie mógł sobie sprawdzić. Będzie doskonale słychać o co mi chodzi na tak zwanym utworze cisza, czyli 30 sekund ciszy :-) i jeśli u kogoś to występuje to będzie to doskonale słychać, bądź nie, bo podczas grania utworu wielu pewnie tego nie usłyszy, ale jeśli się już usłyszy to cholernie denerwuje :-)

Pablolot 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Inv.2010
Wysłany: 08-10-2009, 14:26   

moge potwierdzic, ze u mnie takiego problemu nie ma, raczej wina nie serii a konkretnego egzemplarza

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 08-10-2009, 14:41   

A może problem nie jest w tym, że słychać w Lancerze a nie słychać na Pionierze za 150zł, tylko w tym że Lancer ma np. czuły odtwarzacz i to co wyciął Pionier to odbiornik Lancera pokazał.
Trzeba sie bardziej zainteresować sposobem nagrywania MP3 z CD i może wyłapać Hz która robi sssss, wtedy postawić diagnozę czy to faktycznie radio szwankuje czy sposób nagrania.

Miałem gdzieś taki programik do analizy Hz, tylko czy go znajdę?

baszek 
Forumowicz

Wysłany: 08-10-2009, 23:30   

Student napisał/a:
A może problem nie jest w tym, że słychać w Lancerze a nie słychać na Pionierze za 150zł, tylko w tym że Lancer ma np. czuły odtwarzacz i to co wyciął Pionier to odbiornik Lancera pokazał.
Trzeba sie bardziej zainteresować sposobem nagrywania MP3 z CD i może wyłapać Hz która robi sssss, wtedy postawić diagnozę czy to faktycznie radio szwankuje czy sposób nagrania.

Miałem gdzieś taki programik do analizy Hz, tylko czy go znajdę?

Sprawdziłem wszystko = to na pewno radio = już nie ma co wymyślać. W momencie gdy laser czyta to jest "bzzzz". Jak wrzucę ten utwór testowy to sprawdzicie (miał być wczoraj ale dużo pracy, a co za tym idzie brak czasu)

jacek63 
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan '08
Wysłany: 11-10-2009, 17:49   

Niestety u mnie również występuje to niemiłe zjawisko.
Słychać tylko w cichszych momentach utworu, jednak jest dość irytujące.

Odpowiedz do tematu