bzyczenie radia na płytach MP3 |
Autor |
Wiadomość |
baszek
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback
|
Wysłany: 05-10-2009, 18:46 bzyczenie radia na płytach MP3
|
|
|
Witam
Ponieważ w mojej wersji auta nie mam zmieniarki postanowiłem sobie zgrać moje ulubione płyty na mp3 (na jednym cd zmieszczę do 7 albumów w jakości 320kb/s, dzięki czemu można sobie łatwo zmieniać płyty przechodząc do folderu innego wykonawcy). I tak dzisiaj czekając w aucie, słuchając po raz pierwszy mojego CD MP3 zauważyłem czemu parę nagranych albumów mnie denerwuje w aucie. Otóż w muzyce klasycznej czy w każdej innej, gdzie występują fragmenty ciche np. gdy przed utworem gra cicho trąbka itp. co 3-4 sekundy słychać z głośników takie ciche ssssssssss (ale jednak słyszalne). O ile wcześniej w głośniejszych partiach muzyki tego nie słyszałem zbytnio to teraz denerwuję mnie to bardzo! Problem jest mniej zauważalny w muzyce głośnej (głośno wysterowanej), ponieważ muzyka zagłusza owe "ssssssssss".
Zaobserwowałem, że ten dźwięk pojawia się w momencie gdy laser czyta kolejne dane z płyty, czyli właśnie co 3-4 sekundy w przypadku MP3 (co ile czyta można sprawdzić przewijając utwór= widać że utwór przewija się o 3-4 sekundy).
Problem występuje chyba tylko na MP3. Reasumując w aucie dla bardziej wyczulonego słuchacza nie da się słuchać takich płyt jak PINK FLOYD-THE WALL czy zespołu Marillion.
Dodam jeszcze, że sprawdziłem tą samą płytę MP3 w drugim aucie na PIONIERZE za 150zł z promocji MEDIA MARKT i jest cisza.
Czy może ktoś zaobserwował coś podobnego ? |
|
|
|
 |
spowiednik
Forumowicz

Auto: Lancer SB Invite 1.8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-10-2009, 18:51
|
|
|
ja |
_________________ Czy ciemno, czy jasno, jadę Miśkiem przez miasto |
|
|
|
 |
baszek
Forumowicz
|
Wysłany: 05-10-2009, 19:23
|
|
|
I co z tym robić = nadaję się to do reklamacji ? Jeśli u ciebie to występuje to pewnie we wszystkich radiach w Lancerze. Dodam jeszcze, że przed chwilą wyciągnąłem z szafki te same płyty co miałem nagrane na mp3 i na audio CD ten problem nie występuje (albo występuje tylko laser w audio CD nie czyta tak często= pewnie co 12-16sekund, dlatego nie jestem w stanie usłyszeć bzyczenia).
Może to komuś nie przeszkadza, ale takie działanie radia nie jest normalne, a co za tym idzie, żeby mnie to nie denerwowało musiałbym wyrzucić połowę swoich ambitniejszych płyt i zacząć słuchać DISCO and Techno albo w ogóle zrezygnować z MP3 (tylko czemu, jak piszę że radio obsługuje MP3). |
|
|
|
 |
spowiednik
Forumowicz

Auto: Lancer SB Invite 1.8
|
Wysłany: 05-10-2009, 19:30
|
|
|
Ja metalu słucham i to najczęściej na maxa, więc nawet silnik jest bezgłośny przy tym. Z dzieciakiem jak jadę to inna bajka |
_________________ Czy ciemno, czy jasno, jadę Miśkiem przez miasto |
|
|
|
 |
baszek
Forumowicz
|
Wysłany: 05-10-2009, 19:58
|
|
|
spowiednik napisał/a: | Ja metalu słucham i to najczęściej na maxa, więc nawet silnik jest bezgłośny przy tym. Z dzieciakiem jak jadę to inna bajka |
Heh, no tak jak napisałem przy głośnej muzyce to zagłusza, ale przy bardziej cichej i subtelnej to podkręcenie regulatora jest równoznaczne z podkręceniem syczenia. Ja też słucham zespołów jak np. Metallica, ale trudno żebym tylko do takiej się ograniczał, dlatego to nie załatwia sprawy. |
|
|
|
 |
Pablolot
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Inv.2010
|
Wysłany: 06-10-2009, 11:21
|
|
|
moim zdaniem to nie wina radia tylko sposobu nagrania i konwersji plikow mp3, czesto tak sie zdarza, proponuje sprawdzic te same mp3 na innych odtwarzaczach |
|
|
|
 |
baszek
Forumowicz
|
Wysłany: 06-10-2009, 12:20 Re: bzyczenie radia na płytach MP3
|
|
|
Pablolot napisał/a: |
moim zdaniem to nie wina radia tylko sposobu nagrania i konwersji plikow mp3, czesto tak sie zdarza, proponuje sprawdzic te same mp3 na innych odtwarzaczach
|
baszek napisał/a: |
Dodam jeszcze, że sprawdziłem tą samą płytę MP3 w drugim aucie na PIONIERZE za 150zł z promocji MEDIA MARKT i jest cisza.
|
Kolega nie doczytał Sprawdzałem tak jak pisze w pierwszym poście na radiu Pionier tą samą płytę i tam nic takiego nie występuje. Zresztą Spowiednik zaobserwował też to bzyczenie, więc to nie są jakieś moje wymysły ani winna konwersji itd. |
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 06-10-2009, 13:25 Re: bzyczenie radia na płytach MP3
|
|
|
Ja niczego takiego nie słyszę, nawet na odkręconych na maksa tonach wysokich. Audiofilem nie jestem, ale lubię słuchać i słucham dużo. Pink Floydów również. W aucie mam jakość CD, to znaczy żadnych szumów ponad to co od opon, wiatru i przejeżdżających tirów. Ale może po prostu, po latach słuchania metalu, nie słyszę tych częstotliwości? |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
baszek
Forumowicz
|
Wysłany: 07-10-2009, 00:56 Re: bzyczenie radia na płytach MP3
|
|
|
mazin napisał/a: | W aucie mam jakość CD | Mówimy tu o MP3, na CD-Audio nie ma problemu.
P.S może za parę dni, jak będę mieć więcej czasu to stworze takie testowe CD to każdy będzie mógł sobie sprawdzić. |
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 07-10-2009, 01:06 Re: bzyczenie radia na płytach MP3
|
|
|
baszek napisał/a: | mazin napisał/a: | W aucie mam jakość CD | Mówimy tu o MP3, na CD-Audio nie ma problemu.
P.S może za parę dni, jak będę mieć więcej czasu to stworze takie testowe CD to każdy będzie mógł sobie sprawdzić. |
Ale ja mam jakość CD przy odtwarzaniu mp3, i to miałem na myśli. to znaczy żadnych szumów czy ubytków pasma - oczywiście w takim zakresie, w jakim można mp3 do CD porównywać. Ale różnice być może usłyszałbym na audiofilskim sprzęcie za kilkadziesiąt tysięcy, a nie w samochodzie. Niemniej - pisząc, że mam jakość CD miałem na myśli odsłuch mp3. |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
baszek
Forumowicz
|
Wysłany: 07-10-2009, 18:06 Re: bzyczenie radia na płytach MP3
|
|
|
mazin napisał/a: | baszek napisał/a: | mazin napisał/a: | W aucie mam jakość CD | Mówimy tu o MP3, na CD-Audio nie ma problemu.
Ale ja mam jakość CD przy odtwarzaniu mp3, i to miałem na myśli. to znaczy żadnych szumów czy ubytków pasma - oczywiście w takim zakresie, w jakim można mp3 do CD porównywać. Ale różnice być może usłyszałbym na audiofilskim sprzęcie za kilkadziesiąt tysięcy, a nie w samochodzie. Niemniej - pisząc, że mam jakość CD miałem na myśli odsłuch mp3. |
Zwracam honor
A widzisz ja słyszę w lancerze, a w drugim pojeździe, gdzie łączna suma przeznaczona na całe audio nie przekracza 200zł jest wszystko w porządku - więc nie trzeba mieć audiofilskiego sprzętu
Dzisiaj wieczorem podrzucę linka na forum do płyty testowej audio i każdy będzie mógł sobie sprawdzić. Będzie doskonale słychać o co mi chodzi na tak zwanym utworze cisza, czyli 30 sekund ciszy i jeśli u kogoś to występuje to będzie to doskonale słychać, bądź nie, bo podczas grania utworu wielu pewnie tego nie usłyszy, ale jeśli się już usłyszy to cholernie denerwuje |
|
|
|
 |
Pablolot
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Inv.2010
|
Wysłany: 08-10-2009, 14:26
|
|
|
moge potwierdzic, ze u mnie takiego problemu nie ma, raczej wina nie serii a konkretnego egzemplarza |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 08-10-2009, 14:41
|
|
|
A może problem nie jest w tym, że słychać w Lancerze a nie słychać na Pionierze za 150zł, tylko w tym że Lancer ma np. czuły odtwarzacz i to co wyciął Pionier to odbiornik Lancera pokazał.
Trzeba sie bardziej zainteresować sposobem nagrywania MP3 z CD i może wyłapać Hz która robi sssss, wtedy postawić diagnozę czy to faktycznie radio szwankuje czy sposób nagrania.
Miałem gdzieś taki programik do analizy Hz, tylko czy go znajdę? |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
baszek
Forumowicz
|
Wysłany: 08-10-2009, 23:30
|
|
|
Student napisał/a: | A może problem nie jest w tym, że słychać w Lancerze a nie słychać na Pionierze za 150zł, tylko w tym że Lancer ma np. czuły odtwarzacz i to co wyciął Pionier to odbiornik Lancera pokazał.
Trzeba sie bardziej zainteresować sposobem nagrywania MP3 z CD i może wyłapać Hz która robi sssss, wtedy postawić diagnozę czy to faktycznie radio szwankuje czy sposób nagrania.
Miałem gdzieś taki programik do analizy Hz, tylko czy go znajdę? |
Sprawdziłem wszystko = to na pewno radio = już nie ma co wymyślać. W momencie gdy laser czyta to jest "bzzzz". Jak wrzucę ten utwór testowy to sprawdzicie (miał być wczoraj ale dużo pracy, a co za tym idzie brak czasu) |
|
|
|
 |
jacek63
Forumowicz
Auto: Lancer Sedan '08
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 53 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 11-10-2009, 17:49
|
|
|
Niestety u mnie również występuje to niemiłe zjawisko.
Słychać tylko w cichszych momentach utworu, jednak jest dość irytujące. |
|
|
|
 |
|