|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
elektryka i przekazniki w autku :/ |
Autor |
Wiadomość |
TommiCrazy
Forumowicz VR-4 LIFE
Auto: UKOCHANE
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Cze 2005 Posty: 902 Skąd: Alderley Edge UK
|
Wysłany: 30-08-2006, 21:21 elektryka i przekazniki w autku :/
|
|
|
od paru dni mam problem gdyz niedziałają mi swiatłą postojowe w samochodzie jak i swiatło na desce rozdzielczej, wygląda nato ze bezpieczniki są sprawne wszystkie ale niemam pewnosci co do przekazników.
jak rowniez zakładam ten temat by sie rozeznac jesli moze wiecie za co odpowiada który bezpiecznik i przekaznik
A:
1.cigar/ilume cigar to podswietlanie i grzanie zapalniczki oraz podswietl popielniczki
2.radio to radio ---przestalo mi dzialac a bezpiecznik jest sprawny, mam nadzieje ze radyjko niezdechło, w najblizszym czasie sprawdze czy jest napiecie na kabelku
3.def relay - niemam pojecia ale relay to przekaznik
4. EPS - ?
5.turn/clignot - kierunkowskazy?
6.gauge ?
7.horn- klakson
8.wiper- wycieraczki
9.heated seat. ciekawe ze mam tab bezpiecznik skoro nigdy mi cieplo w tylek niebylo
10. 4A/T- ?
11.door locks - zamki w dzwiach
12.roc clock - zegarek
13.back-swiatlo cofania
14.stop- swiatlo stopu
15.heater - ogrzewanie ale szyby tylnej czy powietrza?
16.sun roof - szyber dach
17.deffoger- odmgławiacz? ktore to konkretnie jest?
18.ecs - pneumatyka amorków
oraz dwa przekazniki w zaznaczonych obok siebie kwadracikach
1.heater... ten załącza nawiewnice
2.def.... ?
fusible-link oraz record fussible - co oznacza dokladnie to okreslenie
cmk-(mpi) czyli bezpiecznik od wtrysku?
lamp- ogolne od oswietlenia?
rad fan- bezpiecznik od wiatraka
ign- podswietlanie ogolnie ?
ac- czyli bezp od klimy
ecs- kolejny od ecs?
high beam...?
tail l... ogon? czyli cos od tylu , domyslam sie ze tyl lewy migacz
tail r..... to co wyzej
hazard.... ?
p/w...? ogolne zasilanie?
ecs- kolejny ecs?
con fan- wiatrak wentylacji
rad fan - czyli przekaznik od wiatraka chlodnicy
tail lamp czyli swiatla tylne? zmianianie tego przekaznika mi nic niedało
auto choke- rozrusznik
h/lamp....?
czy zaznaczone P1 i P2 czyli tail lamp i h/lamp
dwa urządzenia mają identyczne piny ale inną obudowe, czy P2 to tez przekaznik?
czym sie rozni ze jest w innej obodowie(niemam na nim opisu), moge je zastępowac? tzn przekaznik P2 takim samym jak P1 i odwrotnie? wole nieryzykowac bez blizszej informacji.
chce usunąc usterke i na przyszłosc znac zawartosc skrzynek |
_________________ Galant E38A GLSI 4x4
Starion Turbo widebody 2.0T
GTO MK3- 3.0V6 Twin Turbo
Outlander 2.0 PHEV 5HS
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24332 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 31-08-2006, 10:33
|
|
|
Tomku - jakos to ogarniemy, chociaz problemem pewnie sa przekazniki pod maska lub jakies zwarcie. Sprawdziles przekazniki pod maska? Sprawdziles czy dochodzi napiecie do zarowek pozycji? Ew. mogl pasc przelacznik przy kierownicy - trzeba by sprawdzic czy daje odpowiednie zwarcie na wtyczce pod kierownica.
edit - radio może mieć z tyłu swój własny bezpiecznik
acha - widziałem już bezpieczniki wyglądające na sprawne a mające rozwarcie przy mierzeniu omomierzem |
|
|
|
 |
TommiCrazy
Forumowicz VR-4 LIFE
Auto: UKOCHANE
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Cze 2005 Posty: 902 Skąd: Alderley Edge UK
|
Wysłany: 31-08-2006, 20:49
|
|
|
Swiatla jak zewnre przekaznik recznie dzialaja tak jak powinny, powod powienien byc w innym miejscu, gdzies w obwodzie wczesniej, wypinalem inne przekazniki od sprawnych urzadzen i wpinalem w miejsce tego od tylnych swiatel, niebylo roznicy ale wiem ze przekaznik jest OK bo dziala w innym urzadzeniu, wszystkie bezpieczniki sa wporzadku, kazdy sprawdzilem miernikiem czy przewodzi i wszystkie sa ok.
Trzeba zlokalizowac awarie pomiedzy zalacznikiem swiatel a przekaznikiem.
niestety moje radyjko sie tez zepsulo, napiecie wystepuje na kostce a radyjko sie nieswieci
[ Dodano: 08-09-2006, 00:35 ]
kabelki sprawdzone od strony kierownicy, po rozpieciu wtyczki dzięki pomocy Sambremana opisał mi przez skypa co gdzie idzie ktory kabel do czego i wiem juz ze przy kieorwnicy przełączniki są sprawne a za przekaznikami przewody tez....teraz trzeba znalesc przerwe w przewodach w wiązce lub zastapic ją nowym kablem.
[ Dodano: 13-09-2006, 11:59 ]
po lokalizacji przewodu dajacego sygna³ id¹cego z prze³¹cznika do przekazników wi¹zka zosta³a sprawdzona id¹c od przekazników metod¹ ig³a w przewod...kabelek do ¿arowkii do aku i szukamy czy swieci cz nie... wten oto sposob wysz³o ze wi¹zka jest ca³a sprawna ( najgorzej bylo sie dogniesc doniej w okolicy b³otnika.
wkoncu w g¹sczu kabli pod sam¹ desk¹ rozdzielcz¹ pójsc trzeba bylo w strone wi¹zki szukaj¹c kostki.....i tam zosta³a znaleziona przyczyna..... po krótce opisze
jako ze b³otnik od strony kierowcy by³ 16 lat temu po wypadku ...po latach sobie niezle zgnig³ srodku....woda i b³otko sie ³adnie dostawa³a za b³otnik w okolice wi¹zki.... wtyczka sobie dosc dobrze przyplesnia³a a piny w kostne zasz³y nalotem..... prawdopodobnie dzieki panujacym warunkom pin od swiate³ by³ tak utleniony ze przy za³¹czeniu samochodu (mozliwe ze zostawilem auto na swiatlach postojowych) poszed³ tak duzy pr¹d ze pin wyparowa³.....znikno³ jak drucik w bezpieczniku.... teraz kebelek zostal wypuszczony poza kostke i wszystko dzia³a....jak przyjadde do polski koniecznie trzeba zajac sie tym b³otnikiem i zrobic z tym raz na zawsze porz¹dek |
_________________ Galant E38A GLSI 4x4
Starion Turbo widebody 2.0T
GTO MK3- 3.0V6 Twin Turbo
Outlander 2.0 PHEV 5HS
 |
|
|
|
 |
|
|