Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: harpagan
15-10-2007, 02:04
jak to jest ze zmainą kierownicy?
Autor Wiadomość
J@rek
[Usunięty]

Wysłany: 04-09-2006, 12:09   jak to jest ze zmainą kierownicy?

Nie pytam o homologację itp.

Sa na allegro śliczne kierownice, z tym, że do merola. Ciekawi mnie, czy duży problem dla takiego producenta zrobić taką samą z mocowaniem do colta.

na wszelki wypadek wkleję linka.
Sprzedawca jest dziwny, bo dostał majla z pytaniem i nie napisał nawet by dac mu buzi w nerki. Może zadzwonię?

http://tiny.pl/7fnp

Osobiście zwróciłem uwagę na numer 1,2,3,4. :)
Ostatnio zmieniony przez J@rek 04-09-2006, 12:17, w całości zmieniany 1 raz  

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-09-2006, 12:13   

Śliczna tyle że nie zająknął się nawet słowem na temat posiadania choć skrawka papieru toaletowego na którym ktoś nieczytelnie nabazgrolił słowa "posiada homologację"...

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

J@rek
[Usunięty]

Wysłany: 04-09-2006, 12:16   

Hubeeert,
sądzisz, że gliny się czepią tego?
Sądzę, że nie :) .
Chyba, ze się ich wqrczy 110km/h na odcinku gdzie wolno 40km/h :evil: :evil:

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 04-09-2006, 12:17   

J@rek napisał/a:
Hubeeert,
sądzisz, że gliny się czepią tego?
Sądzę, że nie .
Chyba, ze się ich wqrczy 110km/h na odcinku gdzie wolno 40km/

Jestem pewny że tak - oni nie są głupi i mają stosowne szkolenia. A jak nie Oni to na BT nie przejdzie.

Pomijając to - zawsze przecie można próbować dać w łapę - ekonomicznie po 3 razie zapłacisz za drugą kierownicę no i zostaje jeszcze jeden aspekt - taka kierownica w razie zderzenia działa jak bardzo skuteczny przyrząd do zabijania kierowcy.

Decyzja jest Twoja

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

J@rek
[Usunięty]

Wysłany: 04-09-2006, 12:31   

Wygląda na masową produkcję, moze mają homo.
Zapytałem, ale spodziewam się tylko jednej odpowiedzi - NIE MA.

pierwsze BT będzie z normalną kierownicą. następne ewentualnie z nową.
Prędzej spodziewam się u policjanta problemów ze światłami amerykańskimi, niż z kierownicą. Ale może i masz rację.
Nie miałem nigdy tego typu zmian w aucie.
Na dobrą sprawę większość tuningowanych furek powinna stanąć - spojlery, fotele, owiewki.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 04-09-2006, 12:34   

I sądzę że prędzej czy później stanie. Diagności juz nie za bardzo chętnie chcą podbijać dowody samochodom bez klamek itd. Ryzykują utrate homologacji przez Stację na robienie BT i tracą kuuupę kasy.

I dobrze.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 04-09-2006, 13:09   

Drewniana kierownica do Colta :shock: . Do czego to będzie pasować?

zyraff85
[Usunięty]

Wysłany: 04-09-2006, 22:43   

mi sie ona wogóle nie podoba ;/ bleee to moje zdanie

J@rek
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2006, 12:43   

Poczytałem negatywy goscia, i ludzie prawdę pisali.
Wysłałem dwa majle, z prostymi pytaniami i zero odzewu.
A mogł napisać - pocałuj mnie w homosiowoe_przyjemności.
Szkoda gadać.

kubol
[Usunięty]

Wysłany: 14-09-2006, 17:25   

Hubeeert napisał/a:

Jestem pewny że tak - oni nie są głupi i mają stosowne szkolenia. A jak nie Oni to na BT nie przejdzie.

Mistake! Żaden policjant się nie czepił, a jeden nawet zachwycał się, dodykał, świecił sobie latareczką w środku, gratulował, i pochwalił za ładne poprawki i brak czegokolwiek niezgodnego z przepisami :shock:

2 tygodnie temu byłem na BT - bez zastrzeżeń, a miałem takiego maniaka, że sprawdzał nawet ogrzewanie tylnej szyby :x

Hubeeert napisał/a:

Pomijając to - zawsze przecie można próbować dać w łapę - ekonomicznie po 3 razie zapłacisz za drugą kierownicę no i zostaje jeszcze jeden aspekt - taka kierownica w razie zderzenia działa jak bardzo skuteczny przyrząd do zabijania kierowcy.

Znaczy co? Taka kierownica katapultuje w Twoją stronę w razie zderzenia? :roll:

Hubeeert napisał/a:

Decyzja jest Twoja

Jak zawsze :mrgreen:

[ Dodano: 14-09-2006, 17:28 ]
Hugo napisał/a:
Drewniana kierownica do Colta :shock: . Do czego to będzie pasować?

Colto
[Usunięty]

Wysłany: 14-09-2006, 17:40   

Powiem krótko, DRAMAT.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 14-09-2006, 17:48   

kubol napisał/a:
Mistake! Żaden policjant się nie czepił, a jeden nawet zachwycał się, dodykał, świecił sobie latareczką w środku, gratulował, i pochwalił za ładne poprawki i brak czegokolwiek niezgodnego z przepisami

Jak nie masz homologacji na tą "kierownicę" to nie powinieneś przejść BT a Policja powinna zabrać Ci dowód rejestracyjny. Tak mówią przepisy. Jak widać życie mówi swoje. zanim znów napiszesz "mistake" sprawdź przepisy zamiast mówić mi jak niedouczonych Policjantów i Diagnostó do tej pory spotkałeś na swojej drodze życia.
kubol napisał/a:
Znaczy co? Taka kierownica katapultuje w Twoją stronę w razie zderzenia

Znaczy że najwyraźniej nie wiesz co się dzieje z kierowcą w przypadku zderzenia. Otóż porusza się do przodu z taką samą prędkością jak przed uderzeniem. Nie trzeba być geniuszem żeby zrozumieć to co dla Ciebie nie jest oczywiste - w przypadku uderzenia głową o tą "kierownicę" skutki mogą być opłakane.
kubol napisał/a:
Jak zawsze
I dobrze dla mnie - nikt mi nie powie że ja Ci coś takiego doradzałem.

Generalnie mam dość dyskusji na ten temat. I skończyłem z Tobą dyskusję :roll: rice over thinking OMFG :roll:

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

kubol
[Usunięty]

Wysłany: 14-09-2006, 19:40   

Hubeeert napisał/a:

Jak nie masz homologacji na tą "kierownicę" to nie powinieneś przejść BT a Policja powinna zabrać Ci dowód rejestracyjny. Tak mówią przepisy. Jak widać życie mówi swoje. zanim znów napiszesz "mistake" sprawdź przepisy zamiast mówić mi jak niedouczonych Policjantów i Diagnostó do tej pory spotkałeś na swojej drodze życia.

Pokaż mi palcem, gdzie napisałem, że to jest zgodne z przepisami?
Uświadamiam Ci tylko, że nie masz razji pisząc iż z pewnością przyczepią się do takiej kierownicy a na BT właściciela ukamienują.
Nic więcej.

Policja ewoluuje i przestaje trzymać się sztywno (czasem głupich) przepisów.
najlepszy przykład? Surowe karanie za dodatkowe 3cie światło stop w latach 80- tych...

Hubeeert napisał/a:

Znaczy że najwyraźniej nie wiesz co się dzieje z kierowcą w przypadku zderzenia. Otóż porusza się do przodu z taką samą prędkością jak przed uderzeniem. Nie trzeba być geniuszem żeby zrozumieć to co dla Ciebie nie jest oczywiste - w przypadku uderzenia głową o tą "kierownicę" skutki mogą być opłakane.

Myślisz, że jest dużo groźniejsza od tej standardowej metalowej owiniętej w równie twardy plastik?
Producenci aut - już od kilku dekad wkładają nam śmiercionośne kierownice, także w tych najbardziej bezpiecznych luksusowych autach...

Hubeeert napisał/a:

Generalnie mam dość dyskusji na ten temat. I skończyłem z Tobą dyskusję :roll: rice over thinking OMFG :roll:

No offence. Inny od Ciebie nie znaczy gorszy :)

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 14-09-2006, 19:57   

kubol napisał/a:
Pokaż mi palcem, gdzie napisałem, że to jest zgodne z przepisami?
Pokaż mi palcem gdzie napisałem że Ty napisałeś że to jest zgodne z przepisami?
kubol napisał/a:
Uświadamiam Ci tylko, że nie masz razji pisząc iż z pewnością przyczepią się do takiej kierownicy a na BT właściciela ukamienują.

W normalnym kraju tak by było ale tam gdzie mieszkasz (ja na chwilę obecną nie) jest jak widać różnie.
kubol napisał/a:
Nic więcej.
Ano
kubol napisał/a:
Policja ewoluuje i przestaje trzymać się sztywno (czasem głupich) przepisów.
Przepisy są po to żeby je przestrzegać. jakich jeszcze "głupich" przepisów Policja nie egzekwuje - ciekawym bardzo - rozwiń wypowiedź.
kubol napisał/a:
najlepszy przykład? Surowe karanie za dodatkowe 3cie światło stop w latach 80- tych...

Kiepski przykład - możesz nie pamiętać ale nie chodziło o 3 światło stopu seryjne tylko nieseryjne które montowano niezgodnie z ówczesnymi przepisami. Takie światło musi spełniać szereg wymogów odnośnie siły z jaką świeci miejsa gdzie może być montowane i sposobu samego montażu tak aby nie dawało oślepiających odblasków w kabinie. A poza tym nie montowano wtedy przeważnie jednego tylko dwa i więcej :D
kubol napisał/a:
Myślisz, że jest dużo groźniejsza od tej standardowej metalowej owiniętej w równie twardy plastik?

Myslę że tak - jakiś powód być musi dla którego nie ma homologacji czyli dokumentu stwierdzającego że dana część jest bezpieczna dla uzytkownika. Dyskusja jest bezprzedmiotowa bo Twoja kierownica ze ślicznym drewienkiem może być za twarda lub zbyt mało podatna na odkształcenie i przejęcie energii - czyli zadziałać jak taran do łamania żeber. Napisałem może bo nie wiadomo dopóki ktoś nie sprawdzi że się tak wyraże na własnej skórze.
kubol napisał/a:
Producenci aut - już od kilku dekad wkładają nam śmiercionośne kierownice, także w tych najbardziej bezpiecznych luksusowych autach...

:roll: :roll: :roll: :roll:
Sorry ale czy Ty czytasz ze zrozumeiniem czy tylko klepiesz? Skoro wkładają oznacza to że kierownice te spełniają surowe wymogi bezpieczeństwa. Może dlatego taka kierownica w Mercedesie kosztuje pare tysięcy a nie 150zł.
Cytat:
No offence. Inny od Ciebie nie znaczy gorszy

Pokaż palcem gdzie to napisałem.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 20-09-2006, 08:52   

Panowie spokojnie - faktem jest, że kierownica MUSI posiadać homologację żeby można było jej bezpiecznie i legalnie używać.
Osoby które świadomie montują w swoich autach niehomologowane dodatki powinni (i mam nadzieję są) być świadomi ryzyka na jakie narażają się używając takich części.
the end

Odpowiedz do tematu